După cum spuneam în partea a doua din “Cum să dezvolți un plan de nutriție” – degeaba înveți foarte bine teoria despre nutriție și sport, dacă nu o pui în practică. Pentru ca în viața ta să se întâmple o schimbare cu adevărat, ai nevoie de perseverență și ambiție. Ai nevoie să respecți planul trasat chiar de tine! Trebuie să înveți cum să rămâi motivat, organizat și disciplinat.
Cum să dezvolți un plan de nutriție: respectarea planului
1. Rămâi motivat și angajat. O mare parte a atingerii obiectivelor tale legate de dietă și fitness este să rămâi motivat și dedicat. Ar trebui să te concentrezi pe respectarea planului tău mai ales dacă acesta pare realist și posibil. Având obiective clare, cum ar fi o greutate ideală, te poate ajuta să rămâi motivat și să fii hotărât să le atingi.
De asemenea, s-ar putea să găsești că este util să citești texte motivaționale sau postări despre dietă și sport pe rețelele sociale. Pți pune citate motivaționale despre nutriție și fitness în apropiere pentru a-ți aminti să rămâi concentrat pe atingerea obiectivelor.
2. Urmărește-ți progresul. De asemenea, te poate ajuta să rămâi motivat să menții respectarea planului urmărindu-ți progresul de la o zi la alta și de la o săptămână la alta. Poți crea un document pe computer în care îți urmărești dieta și antrenamentul sau poți utiliza o aplicație pe telefon. Încearcă să actualizezi documentul sau aplicația de fiecare dată când mănânci și de fiecare dată când te antrenezi.
Revizuiește progresul o dată pe săptămână pentru a determina cât de bine te descurci. Poți apoi să-ți analizezi progresul și să observi orice puncte slabe sau zone cu probleme.
De exemplu, este posibil să observi că ai tendința de a scădea în progres spre sfârșitul săptămânii, mai ales când ești ocupat la serviciu sau la școală. Poți încerca apoi să-ți modifici planul de antrenament, astfel încât să faci antrenamente mai scurte la sfârșitul săptămânii, care-ți permit să rămâi pe drumul cel bun.
Cum să dezvolți un plan de nutriție și sport
3. Găsește un sistem de asistență. Motivația poate veni și apelând la alții pentru încurajare și sprijin. Poți înrola un prieten sau un coleg de muncă să se antreneze cu tine în timpul prânzului sau în weekend. Puteți participa la un curs de fitness și vă angajați să mergeți împreună în fiecare săptămână. Sau îi poți cere partenerului să te ajute să prepari mese sănătoase ca parte a planului tău de nutriție și să eviți să ieși să mănânci în locuri nesănătoase cu prietenii.
Poți lua în considerare colaborarea cu un dietetician pentru a te ajuta să dezvolți un plan de nutriție realist și ideal pentru tine. Consultarea cu un dietetician îți va asigura consumul suficientelor calorii în fiecare zi pentru a rămâne sănătos, atfel menținând respectarea planului.
Sfaturi bonus:
Înainte de a face orice fel de planuri, fă-ți timp pentru a-ți da seama care sunt obiectivele tale. De exemplu, încerci să slăbești? Dacă da, cât de mult și cât de repede? Stabilirea unor obiective realiste este un prim pas important în crearea unui plan realist. Ar trebui să ții cont de factori precum vârsta, greutatea, dieta și istoricul de exerciții fizice și sănătatea generală.
Înainte de a face orice modificare în planul de nutriție sau de fitness, discută cu medicul. Acest lucru te asigură că stabilești un plan care să răspundă nevoilor specifice și să fie sigur pentru corpul tău.