Diferența dintre TOC și perfecționism

Diferența dintre TOC și perfecționism

TOC și perfecționism, două afecțiuni cu caracteristici diferite. Să încetăm să le folosim pe acestea două în mod interschimbabil.

Probabil ai mai auzit-o înainte:

  • un prieten care glumește despre cât de curată este casa lui.
  • cunoștință care este deosebit de atentă în ceea ce privește mănâncarea
  • un artist care se chinuie din cauza detaliilor finale într-o lucrare deja impresionantă

Îmi pare rău”, spun ei, „Sunt atât de TOC în privința asta”.

Există o mare diferență între a avea TOC și a fi un așa-zis perfecționist. Deși cele două se pot suprapune uneori, există o diferență demnă de a fi știută. Cunoașterea liniei unde preferințele personale se oprește și încep simptomele TOC este importantă pentru a obține ajutor. Dar care este exact diferența dintre TOC și perfecționism?

Diferența dintre TOC și perfecționism

Deci, ce este mai exact TOC?

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o afecțiune cronică de sănătate mintală în care o persoană experimentează gânduri sau imagini intruzive, care îi provoacă suferință și anxietate gravă, împreună cu comportamente compulsive menite să atenueze acele gânduri nedorite. – potrivit National Institute of Mental Health (NIMH).

Maria Fraire, dr., psiholog clinician și director de program al Institutului OCD pentru Copii și Adolescenți de la Spitalul McLean, a dat acest exemplu:

Imaginează-ți că treci cu mașina pe lângă un biciclist și realizezi că nu are prea mult loc pe drum. Devi pe bună dreptate îngrijorat pentru el și poate reți ca data viitoare să oferi bicicliștilor mai mult loc. Apoi îți continui ziua.

O persoană cu TOC ar putea începe să aibă o avalansă de gânduri excesive și intruzive:

Ar fi trebuit să-i dau mai mult loc. Mă întreb dacă l-am lovit. I-am lovit? Trebuie să le fi lovit. Trebuie să mă întorc.

S-ar putea atunci să se simtă obligat să se întoarcă și să verifice, deși nu au nicio dovadă că l-a lovit. Iar apoi își face griji, din nou, că s-ar putea să fi lovit biciclistul și așa că trebuie să treacă din nou pe lângă.

Acest ciclu de gânduri intruzive și comportament compulsiv este un model pentru persoanele cu TOC. Parcurgerea lui iar și iar crează atât o stare de disconfort cât și de bine.

Diferența dintre TOC și perfecționism
Diferența dintre TOC și perfecționism

Experiența TOC poate varia de la o persoană la alta, în funcție de obsesiile și compulsiile sale unice. În TOC, obsesiile se referă la gândurile nedorite și recurente. În timp ce compulsiile sunt ritualurile sau obiceiurile pe care cineva se simte obligat să le facă ca răspuns la acele obsesii. Unele dintre cele mai frecvente obsesii includ:

  • teama de a se răni pe ei înșiși sau pe alții (cum ar fi exemplul de mai sus),
  • frica de germeni sau contaminare,
  • gânduri intruzive care implică acte sexuale sau religioase nedorite sau interzise,
  • gânduri de agresiune față de sine sau față de ceilalți,
  • nevoia ca lucrurile să fie în ordine perfectă.

Și modul în care aceste gânduri se transformă în compulsii este, de asemenea, diferit pentru fiecare.

Mass-media prezintă o mulțime de atingeri repetate ale mânerelor sau spălări multiple de mâini, dar aceasta este doar o parte din ceea ce pot experimenta persoanele cu TOC.

Orice poate deveni un ritual”, spune dr. Fraire. Acestea pot să nu fie întotdeauna evidente. „Uneori este vizualizarea unui obiect într-un mod specific. Alteori este o anumită frază pe care trebuie să o spună iar și iar.” explică ea.

Lucrul cu adevărat important de reținut aici, când vorbim despre TOC, este că obsesiile sunt nedorite. În plus, le provoacă multă suferință, multă anxietate și vor să scape de ele.

Acum să vorbim despre perfecționism

Perfecționismul ar putea părea un termen de aruncat, dar Asociația Americană de Psihologie (APA) are de fapt o definiție pentru el.

„Perfecționismul este tendința de a cere altora sau de la sine un nivel de performanță extrem de ridicat sau chiar impecabil, peste ceea ce este cerut de situație.”

Practic, faci cel mai mult.

Societatea tinde să folosească acest cuvânt pentru a descrie pe oricine este orientat spre detalii sau cu rezultate înalte. Dar este o trăsătură reală pe care cercetătorii au studiat-o. Și nu este atât de grozav pe cât ar putea să sune șefii noștri. Perfecționismul – în special genul care te face să crezi că ești valoros pentru alții doar dacă ești perfect –este asociat cu rate mai mari de depresie, anxietate, tulburări de alimentație și sinucidere.

Acestea fiind spuse, este greu de definit exact când perfecționismul trece de la un efort bun la o problemă, potrivit APA. „Fă-ți plăcere să faci lucrurile bine nu înseamnă că ești perfecționist, dar atunci când străduința pentru acea perfecțiune provoacă epuizare, stres și nefericire, ar putea fi timpul să găsești o altă cale”. Spune dr. Fraire.

Este, deci, de stabilit când te califici de fapt drept perfecționist. Există însă o linie mai clară între TOC și perfecționism. Deși este, de asemenea, posibil să le avem pe ambele – nu se exclud neapărat reciproc).

Diferența dintre TOC și perfecționism

Marea diferență ar fi: simți că comportamentele sunt de fapt utile?” spune Dr. McIngvale. Ea a dat un exemplu de placere să organizeze dulapul fiicei sale după tipul de îmbrăcăminte. Este cu siguranță orientat spre detalii, dar acest lucru face ca fiica ei să se îmbrace dimineața mai ușor. Când o persoană cu TOC are gânduri intruzive despre ordine, compulsiile sale tind să facă viața mai grea, nu mai ușoară.

Un alt exemplu: un perfecționist ar putea verifica din nou un e-mail pentru a se asigura că nu are greșeli de scriere. O persoană cu TOC s-ar putea să verifice, să verifice din nou și să verifice din nou, pierzându-se în a se asigura că nu există o eroare – ducând în cele din urmă la performanțe slabe la muncă, deoarece au rămas blocate într-o constrângere, spune dr. McIngvale.

Celălalt factor principal este cât de multă suferință provoacă a nu face o acțiune „perfecționistă”. „Oamenii cu TOC se luptă și au anxietate foarte intensă atunci când nu își îndeplinesc compulsiile. Nu este o preferință”. Asta spune Jessica Frick, LPC, NCC, consilier la Metamorphosis Counseling din Erie, PA. Indiferent de acțiunea pe care o întreprind, este „complet împinsă de anxietatea pe care o simt”.

Un perfecționist ar putea prefera să-și organizeze dulapul, „dar dacă împingerea a venit și pur și simplu nu ar putea face lucrurile așa cum și-au dorit. În general, nu va experimenta același nivel de supărare emoțională ca și oamenii cu TOC”, explică dr. McIngvale.

Există și tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă.

Dacă tendințele tale perfecționiste sunt excesive și afectează grav viața și relațiile tale, acesta ar putea fi un semn al încă o afecțiune asociată: tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă (OCPD).

Să presupunem că ai fost numit perfecționist. Îți plac lucrurile în felul tău. Dar e bine! Ti se pare util! De fapt, este modul corect de a face lucrurile. Este frustrant că toți ceilalți nu văd asta. Și îi împingi pe oamenii din viața ta să vadă ca tine. Atunci s-ar putea să vorbim despre OCPD.

OCPD este uneori confundat ca o formă de TOC, dar este de fapt propria condiție. Cu OCPD, oamenii sunt extrem de preocupați de ordine, de îndeplinirea sarcinilor și de modul „corect” de a face lucrurile. Potrivit Fundației Internaționale pentru TOC au reguli rigide despre cum ar trebui să fie lucrurile și nu pot lăsa pe alții să preia controlul.

Acest lucru ar putea suna similar cu anumite tipuri de TOC sau chiar cu perfecționismul. Dar perfecționiștilor le lipsește adesea caracterul de neprihănire caracteristică OCPD și, în cele din urmă, pot lăsa lucrurile să plece atunci când sunt chemați.

De asemenea, persoanele cu TOC nu se bucură de compulsiile lor – pot vedea că este ceva îngrijorător la ele. „Oamenii cu OCPD, în general, nu vor să se schimbe. Obsesiile și compulsiile pe care le au, ei cred că sunt modalitatea corectă de a face lucrurile”, spune Frick. Aceasta face parte din ceea ce face ca starea să fie dificilă – oamenii de multe ori nu văd nicio problemă cu sistemele lor și își doresc ca toți ceilalți să se conformeze. De obicei, nu caută ajutor până când munca sau relațiile lor au un impact serios.

Diferența dintre TOC și perfecționism: Concluzia

Diferența dintre TOC și perfecționism

TOC, perfecționismul și OCPD nu sunt la fel, chiar dacă sunt adesea grupate în conversațiile de zi cu zi. Dar cu siguranță merită să cunoaștem diferența, astfel încât să nu adăugăm la stigmatizarea, rușinea și confuzia în jurul acestor subiecte.

Dacă te confrunți cu orice combinație a acestor simptome – gânduri intruzive care îți aduc multă anxietate, compulsii asupra cărora simți că trebuie să acționezi sau chiar o voce interioară sâcâitoare care spune că trebuie să fii perfect – merită să vorbești cu un specialist.

 Există un tratament uimitor pentru toate afecțiunile de sănătate mintală și pentru orice prin care treci.

Mădălina Costache