Disciplina este cheia succesului

Disciplina este cheia succesului

Probabil ai auzit că disciplina este cheia succesului. Indiferent de domeniu, dacă vrei să faci performanță trebuie să fii disciplinat. Dar ce înseană asta mai exact?

Disciplina este un comportament controlat bazat pe reguli de conduită, activitate sau experiență.

Dacă ești un fan al sportului, cu siguranță nu îți este străin acest cuvânt. Marii campioni atunci când sunt întrebați de motivul din spatele succesului lor spun adesea că disciplina este secretul lor.

Așa s-a întâmplat și în cazul sportivilor Alex Benchea și Răzvan Nedu. Invitați în podcastul Fain&Simplu, Mihai Morar i-a întrebat cum au ajuns să facă performanță în paraclimbing. În răspunsul lor, disciplina primește aurul, punctualitatea argintul și constanța bronzul.

„Disciplina este baza oricărui sportiv, mai ales dacă vrei performanță.” – Răzvan Nedu

În cadrul episodului, aceștia au povestit despre cum au ajuns să facă cățărări. Deși văd doar 1% sau mai puțin din capacitatea voastră vizuală, sportul și alimentația sănătoasă nu au fost neglijate niciodată. Mereu au avut grijă să aibe un stil de viață activ, iar paraclimbing-ul a venit natural în viața lor. Au testat, le-a plăcut și au ales să fie cât pot ei de buni în asta.

Aceștia au mărturisit că sportul i-a ajutat în foarte multe privințe, printre care și la câștigarea disiciplinei.

„Sportul m-a învățat să fiu echilibrat și să nu fac excese.” – Alex Benchea

„Orice fel de exces face rău.” – Răzvan Nedu

De la alimentație, la odihnă, la sport, hidratare și relaxare, orice depășește „porția” poate face mai mult rău. Dacă vrei să duci o viață în care mintea, trupul și sufletul să fie în armonie, ai nevoie de disciplină. Trebuie să îți formezi o rutină în toate ariile vieții tale.

Nu te descuraja înainte să începi. Caută puncte de sprijin în călătoria ta.

„Atunci când te gândești că vrei o soluție și vorbești cu cei din jur, o vei găsi.” – Răzvan Nedu

Alex și Răzvan se bazează pe conexiunea dintre ei și antrenorul lor pentru a ajunge la finalul traseului. Așa poți face și tu în orice activitate vrei să desfășori. La birou, cere ajutorul sau sfatul colegilor sau a șefului. Când ești la școală, cere ajutorul sau sfatul profesorilor sau a colegilor de bancă. La sală, dacă simți că ceva îți este neclar, nu te rușina să deschizi o discuție cu un antrenor. Oamenii vor fi foarte deschiși să te ajute dacă este un subiect la care ei se pricep.

Prin urmare, nu trebuie să faci totul singur. Urmează exemplul celor doi supereroi care deși au deficiențe de vedere, reușesc să facă performanță. Datorită disciplinei și a cooperării de care dau dovadă în activitatea lor, au ajuns pe marile podiumuri mondiale și europene.

Disciplina este cheia succesului, însă mai sunt și alte elemente de care trebuie să ții cont. Astfel că, performanța, sub orice formă, ține și de „cooperare, constanță și punctualitate” după cum ar spune Răzvan.

În final, îți lăsăm lista cu cele mai importante obiceiuri din viața celor doi sportivi:

  1. Somn – 8 ore/seară
  2. Alimentație sănătoasă
  3. Hidratare corectă
  4. Antrenament – sport zilnic
  5. Odihnă activă – Relaxare

Listă de la care nu se abat aproape niciodată în drumul lor către aur. Dacă vrei să urci zilnic pe cea mai înaltă treaptă a podiumului personal, te îndeamnăm să o urmezi întocmai. Fii disciplinat în tot ceea ce faci și fii sigur că rezultatele nu vor întârzia să apară.