Ce înseamnă să ai așteptări nerealiste

Ce înseamnă să ai așteptări nerealiste

„Ai prea multe așteptări!”, „Ceri prea mult de la el!” sau „Așteptările tale sunt prea mari la cum se prezintă situația.” – ți se pare cunoscut? Dacă ai primit aceste răspunsuri de-a lungul timpului înseamnă că ai așteptări nerealiste.

Ce înseamnă să ai așteptări nerealiste?

Dacă spui că cineva este nerealist, înseamnă că nu recunoaște adevărul despre o situație. Oamenii pot fi uneori fie prea optimiști, fie prea pesimiști. De cele mai multe ori, când suntem motivați să facem ceva, ne e greu să vedem situația așa cum este.

Să presupunem că firma pentru care lucrezi vrea să se extindă. Ți se propune să conduci tu următorul mare proiect. Este prima dată când ți se întâmplă. Entuziasmul te cuprinde și spui da, fără să clipești. Uiți să întrebi detalii sau chiar dacă ți se spun, pur și simplu trec pe lângă tine. Unii te pot averiza că o să ai multe de făcut, însă tu rămâi cu zâmbetul pe buze. Cât de greu poate fi? Nu pot fi chiar așa de multe încât să nu le fac față. Găsesc pe cineva să mă ajute dacă mă blochez.

În realitate însă, ești prima din firmă care face asta. Nimeni nu te poate sfătui. Te blochezi în termene limită și facturi. Oamenii nu-ți respectă autoritatea. Realizezi că proiectul este unul complex, iar sarcinile nerezolvare se adună.

Ce concluzie poți trage de aici? Așteptările tale au fost unele nerealiste. De acum, vei ști să ceri detalii. O să asculți cu mai mare atenție ce ți se spune. O să notezi toate informațiile și o să vi cu întrebări suplimentare.

De ce a avea așteptări este rău?

Să ai așteptări nerealiste presupune un nivel de control pe care de fapt nu îl avem într-o situație.

Atunci când gândurile tale fug în viitor, este posibil să atragi depresia, anxietatea, nerăbdarea și neputința. Adesea, ajungem să ne simțim triști din cauza că lucrurile nu au mers așa cum ne-am dorit.

Dacă nu aveai așteptări, pur și simplu ai lua lucrurile așa cum au venit și ai căuta soluții atunci.

Fără așteptări, acceptarea a ceea ce este ar fi infinit mai ușoară. Mai mult, fără așteptări nerealiste o să fii mult mai fericit. Învață să pui preț mai mare pe prezent. Acesta este cel mai important. Orice îți aduce viitorul, bun sau rău, este mai util pentru tine să le trăiești la timpul lor.