Beneficiile alergării pentru trup, minte și suflet

sursă foto: Dreamstime

Atunci când vrei să ai mai multă grijă de trupul și de mintea ta și te gândești să te apuci serios de mișcare, este important, în primul rând, să conștientizezi de ce o faci. Ți-am explicat aici cam cum stă treaba cu motivația intrinsecă și cum te ajută aceasta să te ții de un obiectiv pe termen lung, în comparație cu motivația extrinsecă (orientată, după cum îi zice și numele, către exterior).

Cu alte cuvinte, dacă te gândești să te apuci de alergat, doar fiindcă observi că tot mai mulți oameni din jurul tău practică acest sport, însă tu nu ți-ai găsit propriul motiv de a o face, s-ar putea să fii tentat(ă) să renunți după primele provocări mai serioase.

În schimb, dacă o faci pentru că înțelegi că te ajută pe plan fizic și mental, cu siguranță vei găsi în interiorul tău resursele necesare pentru a continua și când, poate, lucrurile se complică.

Noi ți-am pregătit o listă cu principalele beneficii ale alergării – pentru trup, minte și suflet. S-ar putea să găsești chiar în rândul lor motivația de care ai nevoie, pentru a transforma alergarea într-o activitate absolut firească din rutina ta.

Beneficiile alergării pentru trup

Menținerea greutății în parametri optimi

O greutate normală te ajută să previi apariția unor probleme serioase de sănătate, precum diabetul. Tocmai de aceea, este esențial să te asiguri că îți menții greutatea în parametri optimi. Poți face acest lucru atât acordând atenție alegerilor alimentare de zi cu zi, cât și practicând sport. Alergarea este, fără doar și poate, o activitate fizică eficientă din acest punct de vedere, pentru că te ajută să arzi calorii.

Menținerea sănătății cardiovasculare

Doar dacă ne raportăm la beneficiul anterior prezentat, putem observa o conexiune simplă: cum obezitatea este unul dintre principalii factori de risc pentru o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, iar alergarea ajută la menținerea greutății în parametri optimi sau, atunci când este necesar, la scăderea în greutate, ea contribuie, implicit, și la menținerea sănătății inimii. 

Întărirea musculaturii

Sigur, pentru a te bucura din plin de acest beneficiu și pentru a-ți aduce corpul într-o formă mai bună, mai rezistentă, contează și alegerile alimentare de zi cu zi. Vestea bună e că, de cele mai multe ori, alimentația echilibrată și mișcarea regulată se influențează (în bine!) reciproc. Altfel spus, integrarea unui obicei sănătos în rutina personală poate aduce cu sine, în timp, și altele. 

Beneficiile alergării pentru minte și suflet

Îmbunătățirea stării de spirit

Din punct de vedere neuroștiințific, sportul și starea de bine sunt interconectate. Iată și explicația: atunci când faci mișcare, în corpul tău se eliberează așa-numiții „hormoni ai fericirii”, printre care amintim endorfinele. Acesta este și motivul pentru care ai o dispoziție mai bună la finalul unei sesiuni de alergare, indiferent că a fost una dificilă. 

Antrenarea încrederii în sine

Alergarea nu doar că te ajută să-ți aduci corpul într-o formă mai bună și, mai ales, sănătoasă, ci și contribuie la îmbunătățirea stimei de sine. Hai să încercăm un exercițiu de imaginație: decizi să te apuci de alergat, deși nu ai făcut, până acum, cine știe ce sport. Cu cât avansezi, cu atât reușești să-ți depășești limitele anterioare: poate că, la început, alergi doar 10-15 minute în fiecare zi, după care ajungi la 20-30 de minute. 

Prin faptul că duci la bun sfârșit astfel de provocări și îți îmbunătățești anduranța, îți dai seama că, de fapt, trupul și mintea ta pot face lucruri absolut grozave. Acest lucru îți dă încredere că poți, în general, să faci lucruri pentru care, poate, nu te credeai suficient de bun(ă) până acum. Gândește-te că unele limite pe care ni le autoimpunem pot fi, de fapt, doar în mintea noastră și ar putea ascunde teama de eșec.

Gestionarea sănătoasă a emoțiilor (inclusiv a celor mai puțin confortabile)

Alergarea îți oferă ocazia de a te conecta la emoțiile tale și, mai ales, de a le gestiona în moduri sănătoase. Totodată, o sesiune de alergare poate fi și un bun prilej de introspecție.

Poate că ai avut o zi mai puțin bună, în care te-au copleșit tot felul de stări și emoții: furie, teamă, neputință. Atunci când alergi, le poți da spațiul necesar emoțiilor – da, inclusiv celor inconfortabile – de a se manifesta, iar ție – răgazul de a înțelege ce vor, de fapt, să-ți transmită despre tine și nevoile tale.

Astfel, dincolo de faptul că ai grijă și de sănătatea ta emoțională atunci când alergi, poți să-ți îmbunătățești și viața relațională: de pildă, în loc să-ți manifești furia printr-un conflict nejustificat cu cineva drag, alegi să-ți gestionezi emoția (sau cumulul de emoții) printr-o activitate care nu dăunează nimănui, ba dimpotrivă.

Ce trebuie să știi dacă vrei să te apuci de alergat 

  • Dacă este prima dată când practici acest sport, ar fi bine să te consulți înainte cu un instructor/antrenor. Acesta îți poate oferi o mulțime de detalii utile pentru fiecare sesiune de alergare: de la modul în care te poți pregăti fizic (și mental), până la măsurile de prevenție a accidentărilor. De asemenea, mai ales dacă ai anumite probleme de sănătate, este indicat să te consulți și cu medicul tău.
  • Echipează-te corespunzător. Investește într-o pereche de încălțăminte special concepută pentru tipul de alergare ales și în îmbrăcăminte adaptată sezonului. Sigur, nu e musai să faci investiții majore de la început: asigură-ți, însă, strictul necesar, pentru a beneficia nu doar de confort sporit, ci și de siguranță (mai ales în ceea ce privește încălțămintea).
  • Stabilește-ți obiective realiste. Să-ți propui să alergi o oră în fiecare zi, în contextul în care nu ai mai făcut mișcare în mod regulat până acum, s-ar putea să nu fie realist. Setează-ți provocări mai mici, dar pe care să le poți duce la bun sfârșit. Încetul cu încetul, poți trece la unele mai serioase. Important e să integrezi mișcarea în mod natural în stilul tău de viață, astfel încât să se transforme, cu timpul, într-un obicei firesc.

Gând de final

După cum poți vedea, alergarea are numeroase beneficii pentru trup, minte și suflet. Contează să înțelegi cum ți-ar putea schimba acestea viața în mai bine. E important să știi de ce vrei să te apuci de alergat și, mai ales, de ce vrei să te ții de acest sport, pentru a-l putea transforma în obicei.

În final, îți recomandăm o serie de podcasturi care s-ar putea să te inspire și motiveze:

Adelina Bălan