Indiferent dacă ești un devorator al dimineții sau un maestru al serii târzii, momentul în care te angajezi în activități fizice poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor tale. În acest ghid, te voi călăuzi prin procesul de a determina momentul optim pentru sport, luând în considerare stilul tău de viață și obiectivele tale. E timpul să îți asumi controlul asupra rutinei tale de fitness!
Descoperă momentul optim pentru sport: Ghid pratic pentru stilul tău de viață
1. Ascultă-ți ritmurile naturale
Dacă dimineața te trezești cu energia necesară pentru a cuceri lumea sau dacă seara îți aduce claritate și vitalitate, ar trebui să acorzi atenție acestor ritmuri naturale. Fiecare corp este diferit, așa că încearcă să înțelegi când te simți cel mai activ și încearcă să îți programezi exercițiile în jurul acestui interval.
2. Adio, scuze de dimineață
Dacă te lupți cu butonul de amânare dimineața, nu te forța să faci exerciții în acest interval. Sacrificarea somnului pentru a face exerciții poate să îți submineze performanța generală și să îți facă dificilă păstrarea unei rutine constante. Dacă nu ești în apele tale dimineața, consideră să îți programezi exercițiile pentru momentele când te simți mai în formă.
Citește și: Cum putem învinge procrastinarea?
3. Aliniază-te cu programul zilnic
Fie că ești un maestru al organizării sau preferi să îți lași lucrurile pe ultima sută, găsirea unui moment pentru exerciții în timpul zilei trebuie să țină cont de programul tău. Dacă serile sunt ocupate cu activități sociale sau familiale, iar diminețile sunt liniștite, încearcă să îți faci exercițiile dimineața. Dacă diminețile sunt agitate și serile îți oferă o oază de liniște, atunci poate serile sunt momentul perfect pentru tine.
4. Focus pe obiectivele tale
Dacă încerci să dezvolți o rutină consistentă, exercițiile dimineața pot fi soluția. Studiile arată că cei care fac exerciții dimineața sunt mai consecvenți pe termen lung. În schimb, dacă îți dorești să îmbunătățești performanțele sau să crești forța și flexibilitatea, exercițiile de după-amiază sau de seară pot fi mai eficiente, când corpul tău este deja încălzit. Pentru mai multe detalii despre acest aspect citește:
Urmărește și: CARMEN FIT: CUM SLĂBEȘTI MÂNCÂND MAI MULT? | Fain & Simplu Podcast cu Mihai Morar E005
5. Locația contează
Când vine vorba de alegerea momentului optim pentru exerciții, locația poate juca un rol important. Dacă ai acces la o sală de sport în apropiere sau un loc în casă destul de liber pentru a-ți înșira echipamentul de sport, ești un norocos! Dacă într-adevăr vrei să-ți găsești momentul optim pentru sport, n-ai scuze. Trebuie doar să testezi variantele. De asemenea, dacă soarta nu a fost așa darnică cu tine din acest punct de vedere, nu dispera. Cu siguranță, dacă faci puțină cercetare de piață, găsești opțiuni relativ aproape de casă.
Citește și:
- Sport acasă: Cel mai bun antrenament pentru partea inferioară a corpului
- Cel mai bun antrenament pentru partea superioară a corpului
6. Experimentează și adaptează
Nimic nu se compară cu experiența personală. Începe prin a încerca exerciții în diferite momente ale zilei și observă cum îți afectează nivelul de energie și dispoziția. Fă sport de dimineață trei zile la rând, apoi seara pentru încă trei zile. La final, pune-ți câteva întrebări precum:
- Cum m-am simțit?
- Am avut probleme să adorm?
- Sunt obosit toată ziua?
- Mă descurc mai bine dimineața sau seara?
- Mă simt mai plin de energie?
- Sunt leneș?
Ține un jurnal pentru a urmări rezultatele și pentru a identifica trendurile. Deși știm că, pentru mulți, poate fi în afara zonei de confort o astfel de practică, testează! S-ar putea să-ți fie mult mai util decât ai crede.
Citește și: Motivația în sport: 10 sfaturi practice
Alegerea momentului optim pentru exerciții depinde de tine și de obiectivele tale. Ascultă-ți corpul, analizează-ți stilul de viață și fă alegeri informate. Indiferent dacă îți place să strălucești în zori sau să te odihnești după-amiaza, fii consecvent și bucură-te de beneficiile exercițiilor fizice!
Mădălina Costache