Gelozia între frați

Gelozia între frați

Gelozia între frați este normală. Foarte mulți copii simt această emoție atunci când apare un nou membru în familie. Pentru că sunt mici și încă nu înțeleg ceea ce simt, apelează la furie pentru a-și spune nemulțumirea. Țipete sau plâns nervos în magazin, trântit de jucării sau refuzul de a merge la oliță sunt reacții des întâlnite. Nu te panica, sunt reacții normale! Acesta este modul lor de a-și exprima sentimentele de frustrare și confuzie cu privire la schimbările la care sunt supuși.

Când observi schimbarea de comportament, răspunde mereu cu răbdare și înțelegere. Copilul tău va începe să simtă din nou că este în siguranță. În timp, va înțelege că rolul său nu este ocupat de altcineva și că dragostea pentru el este aceeași.

Fă-i loc lângă tine atunci când schimbi scutece sau când pregătești mâncarea pentru bebeluș. Întreabă-l dacă vrea să participe la aceste activități, s-ar putea să ai surprinderea de a accepta. Acest lucru îi va reda încrederea în el și în poziția pe care o ocupă în familie.

Gelozia între frați apare chiar dacă diferența de vârstă dintre copii este mai mare. Poate primul născut este acum independent de tine, are prietenii și activități sociale, însă nevoia de dragostea nu dispare. El vrea să știe că indiferent ce face sau cât de departe merge, iubirea mamei și a tatei rămâne aceeași.

Gelozia între frați – sfaturi practice

  • Dacă fratele sau sora este încă pe drum, pregătește-ți copilul din timp pentru ce urmează.
  • Priviți albumul de familie și amintește-i că și el a fost mic și a avut nevoie de atenția ta.
  • Petrece timp doar tu cu copilul mai mare, astfel încât să nu simtă că este într-o cursă pentru atenția ta.
  • Găsește activități care să-i includă pe ambii copii, cum ar fi cititul seara.
  • Reamintește-i celui mare că poate face lucruri pe care cel mic încă nu reușește, spre exemplu statul pe oliță. Astfel, el va înțelege că este fratele sau sora mai mare care îl poate ajuta pe bebeluș să cunoască viața.
  • Nu face schimbări mari în rutină! De exemplu, înainte de naștere, pregătiți patul bebelușului în ficare zi timp de o lună.
  • Gelozia între frați apare în cele mai multe cazuri atunci când părinții fac comparații între copii. Nu face asta! Este bine să-i spui fiecăruia în parte la ce este bun, însă evită să aduci aminte de celălalt într-o postură asemănătoare.

Toate aceste sfaturi sunt valabile atât pentru mamă, cât și pentru tată.

Ar fi bine să porți o discuție pe acestă temă și cu bunicii sau cu alte rude apropiate. De multe ori, chiar dacă voi ca părinți reușiți să faceți o treabă bună, ceilalți pot greși. O simplă vorbă spusă de bunica sau bunicul poate aduce schimbări mari în viața emoțională a copilului tău.