De câte ore de somn ai nevoie pentru o viață sănătoasă

sursă foto: unsplash.com

Somnul îndeplinește multe funcții fiziologice și întotdeauna s-a spus că avem nevoie de 8 ore de somn. Cu toate acestea este acest lucru adevărat în toate cazurile? În realitate, nevoia de odihnă variază de la persoană la persoană și de la situație la situație.

Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului. În timpul somnului, creierul se izolează și nu procesează decât într-un mod foarte elementar semnalele pe care le primește. Și această izolare zilnică este necesară pentru ca acest organ vital să funcționeze corect. Totuși, de câte ore avem nevoie să dormim? De ce este necesar să o facem?

De ce trebuie să dormim?

Somnul întrerupe unele dintre canalele senzoriale. Ei închid ochii, de exemplu. Acest lucru, din punct de vedere evolutiv, ar putea fi un eșec, deoarece în timpul somnului nu putem acționa asupra lumii exterioare și să ne apărăm de pericole, ci doar să ne schimbăm poziția din când în când.

Totuși, creierul nu încetează să funcționeze în fața stimulilor senzoriali care pot avertiza asupra pericolului.

Nevoia fiziologică de somn este evidentă și au apărut diferite teorii pentru a o explica.

Pentru a oferi corpului o pauză. Somnul este o strategie de conservare a energiei și de reducere a consumului de alimente; o perioadă de refacere fiziologică, neurologică și psihologică; oportunitatea organismului de a se reseta și de a-și investi energiile în secretarea unor hormoni speciali precum hormonul de creștere și, în același timp, reducerea producției de serotonină și norepinefrină, care ajută la transmiterea impulsurilor nervoase în creier. Află cum îți poți reseta programul de somn AICI.

Pentru a ne „organiza” cunoștințele și abilitățile. Somnul joacă un rol important în consolidarea memoriei și perfecționarea anumitor deprinderi practicate în timpul zilei.

Pentru a repara creierul. Este implicat în principal în activități esențiale de reparare și reorganizare a creierului. Alte organe și țesuturi pot fi reparate și reorganizate în timp ce sunteți treaz, în perioadele de repaus sau activitate scăzută.

Cate ore să dorm? O întrebare foarte personală

Somnul l-a ajutat pe om să se adapteze la mediu. Doarme în orele întunericului, când cu secole în urmă era cel mai vulnerabil la atacul prădătorilor săi. Hominidele, dormind în adăpost și stabilind supraveghere în rândul membrilor mai în vârstă și mai experimentați ai grupului, le-au crescut șansele de supraviețuire.

Variațiile considerabile care sunt experimentate în somn de-a lungul vieții sunt o consecință a acestei adaptări pentru a supraviețui.

Din cele de mai sus rezultă că atunci când se abordează durata somnului, trebuie luați în considerare factori precum vârsta și stările sensibile de reproducere, boala sau handicapul.

Cifra de 7-8 ore pe noapte nu este mai mult decât o medie aritmetică a orelor de somn ale numeroaselor grupuri care au fost studiate, dar nevoile individuale sunt foarte variate.

Puieții neprotejați vor cădea într-un somn labil și vor plânge pentru a o avertiza pe mama de pericol; mama, în timpul alăptării, va avea un somn deosebit, iar bătrânii vor fi mai sensibili la zgomot și vor avea nevoie de mai puțin somn.

În plus, nevoia de somn a fiecăruia poate varia noapte de noapte, în funcție de circumstanțe.

Cu toate acestea, există multe persoane care suferă de o tulburare de somn. Cea mai frecventă este insomnia, incapacitatea de a te bucura de un somn corect și suficient, din cauza imposibilității de a adormi, de a te trezi devreme și de a nu mai putea dormi, sau pentru că ai un somn perturbat care lasă senzația că ai dormit puțin.

Unii oameni au senzația că nu dorm niciodată, dar în realitate intră din neatenție în mici perioade de odihnă, numite „microsleeps”, care le permit să treacă peste zi.