Împăcarea după o ceartă: Asumarea răspunderii, Reconciliere, Vindecarea (PARTEA 3)

Împăcarea după o ceartă: Asumarea răspunderii, Reconciliere, Vindecarea (PARTEA 3)

După asumarea răspunderii și câștigarea reconcilierii, este timpul să învățăm cum să ne vindecăm pe termen lung. Știm că mulți, după o ceartă cu partenerul aleg fie să folosească tratamentul tăcerii o vreme, fie să ascundă “mizeria sub preș” și să continue ca și când nimic nu s-a întâmplat. Ei bine, astăzi mergem pe cărarea vindecării reale, iar dacă ești curios ce presupune asta, rămâi cu noi până la final.

Împăcarea după o ceartă: Vindecarea pe termen lung

Acționează în funcție de feedback-ul primit

Dacă partenerul tău îți oferă un feedback constructiv în urma unei discuții în contradictoriu avute, acționează după el. Asta arată că l-ai ascultat și că vrei să faci schimbări pozitive. Recunoaște că nu ești perfect și că există domenii în care tu (și partenerul tău) trebuie să te îmbunătățești. Înghite starea de defensivă și fă efortul de a merge mai departe.

De exemplu, dacă partenerul tău îți cere să-l ajuți la treburi, fă-le fără să fii rugat. Scoate gunoiul, cumpără alimente și anticipează nevoile partenerului tău și ale casei.

Acordă-i partenerului o atenție pozitivă

Cu cât voi doi puteți experimenta mai devreme o formă de bucurie și liniște, cu atât mai bine. Acțiunile care creează sentimente pozitive autentice vă vor ajuta, atât pe tine, cât și pe partenerul tău, să vă simțiți conectați. Acordă-i partenerului o atenție pozitivă în moduri care sunt semnificative pentru el. Retragerea după o luptă poate duce la distanța dintre voi, ceea ce, în timp, ar putea pune capăt parteneriatului.

De exemplu, spune-i cât de atras ești de el, ia-l la o întâlnire sau gătește-i cina.

Împărtășește afecțiunea

Afecțiunea poate ajuta la stimularea sentimentelor de conexiune cu tine și partenerul tău, ceea ce este util în special după o ceartă. Ține-ți partenerul de mână sau pune-ți brațul în jurul lui. Asigură-te că îți atingi partenerul într-un mod în care îi place. Afecțiunea poate, de asemenea, să scadă nivelul de stres, astfel încât atât tu, cât și partenerul tău beneficiezi de atingere.

Totodată, este important să menționăm că fiecare om are propriul său mod de a simți iubirea. Unii vor simți afecțiunea prin fapte, precum atingerile tandre, alți prin vorbe dulci.

Citește și:

Faceți ceva distractiv împreună

Este important să-ți repari prietenia, precum și relația ta romantică. Planifică o întâlnire distractivă împreună. Mergeți la restaurantul vostru preferat, faceți o drumeție sau mergeți la un muzeu. Faceți ceva ce vă face plăcere amândoi.

Fă un gest romantic măreț

Dacă a fost o ceartă majoră între voi și îți este greu să te reconectezi cu partenerul tău, un gest romantic poate fi exact lucrul potrivit. Cumpără partenerului tău un cadou pe care și-l dorește sau fă-ți o programare pentru un masaj. Dacă vrei să gândești mai măreț, rezervă o excursie împreună sau ia-i la întâlnirea visată. Gestul ar trebui să-l facă pe partenerul tău să se simtă îngrijit și iubit. Atenție însă, un gest romantic, însă, nu ține locul unei scuze sau al unei soluții la problemele tale.

Consultă un consilier de cuplu

Dacă tu și partenerul tău sunteți angajați unul față de celălalt, dar nu găsiți o modalitate de a rezolva o ceartă, consilierea de cuplu vă poate ajuta. Un consilier de cuplu poate ajuta cu comunicarea negativă, creșterea distanței, rezolvarea diferențelor și repararea sentimentelor pozitive unul pentru celălalt. Să vezi un consilier poate fi o decizie dificilă, dar reține că consilierea poate ajuta relația ta să se vindece și să crească.

Citește și: Totul despre terapia de cuplu

Fii deschis la terapia de cuplu chiar de la primele semnale de alarmă. Nu o lăsa doar ca pe o ultimă soluție. Obținerea de ajutor și sprijin sunt semne de putere, nu de slăbiciune.

Acceptă schimbările din relația ta

După o ceartă, s-ar putea să-ți vezi partenerul diferit sau să simți că ai văzut o altă latură a lui. Este normal să treci de „etapa lunii de miere” în relații și să recunoști că partenerul tău este o persoană normală, cu defecte și tot. Dacă lupta ți-a schimbat relația sau percepția despre partenerul tău, acceptă aceste schimbări fără a le ține împotriva partenerului tău. Lupta poate introduce o nouă dinamică în relație, așa că fii dispus să fii flexibil cu aceste schimbări.

Unele cupluri tânjesc să revină la „cum era”. Cu toate acestea, este important să realizați că relațiile evoluează și se schimbă, așa că cel mai bine este să acceptați relația și să creați experiențe pozitive pentru a merge mai departe.

Chiar dacă cearta nu este o experiență de dorit, este important să înțelegem că este normal să apară. Niciun cuplu nu este ferit de conflict. Important este însă să folosiți experiența ca pe o experiență de învățare pentru a vă ajuta să vă consolidați relația în viitor.

Mădălina Costache