Cele trei stadii ale iubirii identificate de psihologi sunt: atractia inițială, iubirea pasională și iubirea companionată.
Iubirea este una dintre cele mai complexe și fascinante experiențe umane. Mulți au încercat să-i dea de cap, însă puțini au reușit. Majoritatea dintre noi visăm la acea iubire absolută, la acel “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți“. Câți vom ajunge oare acolo?
Adevărul este că lipsa de informare și promovarea nerealistă a vieții de cuplu în filmele de la Hollywood ne îngreunează drumul. Dacă în privința cinematografiei mondiale nu putem face nimic (și poate că nici nu trebuie), în privința informației putem. Așadar, mai jos ai explicate cele trei stadii ale iubirii romantice în cel mai fain și simplu mod.
Cele trei stadii ale iubirii pe înțelesul tuturor
Stadiul 1: Atractia inițială sau ÎNDRĂGOSTIREA
Acesta este primul stadiu al iubirii, în care te simți atras de cineva și ești fascinat de personalitatea și comportamentul său. Acesta poate fi declanșat de o serie de factori, cum ar fi aspectul fizic, vocea, mirosul sau simțul umorului.
„Îndrăgostirea durează 1 an jumătate, 2 maxim, spun cei din neurobiologie. Asta pentru că se secretă niște oxitocină în creier, care te face să proiectezi asupra partenerului tot ce ai tu chef. Plus că avem și niște neuroni oglindă pe care îi transmitem. În acel moment apare chimia. Cu cine credeți? Cu cel care are părți pierdute din tine și cel care se potrivește cel mai bine cu toate trăsăturile negative și pozitive ale părinților noștri.” – Niculina Gheorghiță
Stadiul 2: Iubirea pasională sau LUPTA DE PUTERE
A doua etapă a iubirii este caracterizată de o pasiune intensă, de dorința de a fi aproape de persoana iubită și de a avea o relație fizică cu aceasta. În acest stadiu, dorința sexuală și sentimentele puternice de afecțiune și atașament se îmbină într-un mod puternic și plin de energie. Tot aici începe să se rupă ușor, ușor vălul perfecțiunii proiectat, fără intenție, în prima etapă.
„Harville Hendrix spune că lupta de putere durează între 3 ani și…100 de ani. Depinde de cât de duc baiurile, de cât putem duce. Se poate termina în trei ani dacă în următorii trei ani, după perioada îndrăgostirii, ești de trei ori mai tandru sau mai tandră cu partenerul decât în perioada îndrăgostirii.” – Niculina Gheorghiță
Stadiul 3: Iubirea companionată sau IUBIREA DEPLINĂ
Cel de-al treilea stadiu al iubirii este caracterizat de un sentiment profund de prietenie și devotament. În acest stadiu, partenerii sunt confortabili unul cu celălalt și se bucură de compania celuilalt într-un mod calm și relaxat. Iubirea companionată este adesea descrisă ca o formă de iubire mai matură, care se bazează pe respect, loialitate și încredere.
Gânduri de final
Fiecare etapă este importantă și poate dura diferit de la o relație la alta, în funcție de factorii individuali și circumstanțele vieții. În timp ce iubirea pasională poate fi uimitoare, iubirea companionată poate fi durabilă și satisfăcătoare. Prin urmare, este important să înțelegem aceste stadii ale iubirii și să ne bucurăm de fiecare etapă în mod corespunzător.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cele trei stadii ale iubirii îți recomandăm episodul 121 . Cea de-a doua parte a conferinței Fain & Simplu x Ateneu, ediția a doua, oferă sens momentelor în care pare că ai tot ce vrei și totuși viața în cuplu nu merge cum speri.
Mădălina Costache