Aprecierea prin cuvinte: de ce este importantă și cum să o faci

Aprecierea prin cuvinte: de ce este importantă și cum să o faci

Aprecierea este o expresie a recunoștinței noastre față de alții. Atunci când cineva face ceva pentru noi sau ne ajută într-un fel sau altul, îi putem arăta aprecierea prin cuvinte. Aceste cuvinte pot veni sub forma unui simplu “mulțumesc” sau pot fi mai elaborate și personalizate. Despre ce expresii vorbim și mai cu seamă de ce contează atât de mult rostirea lor în dialogul cu aproapele nostru? Rămâi alături de noi până la final și vei afla tot ce trebuie să știi.

Aprecierea prin cuvinte: de ce este importantă și cum să o faci

De ce contează cuvintele de mulțumire

Gândește-te la o perioadă în care o persoană dragă te-a apreciat. Cât de bine a fost să auzi că sunt recunoscători pentru prezența ta în viața lor? Recunoștința este un lucru cu totul special care ne motivează să exprimăm aprecierea pentru ceva, cineva sau o experiență din viața noastră.

De ce este recunoștința atât de importantă în relații? Folosirea cuvintelor pentru a exprima clar de ce o altă persoană este importantă pentru tine este esențială pentru a construi o relație puternică. Fiind capabil să-ți exprimi recunoștința autentică față de o persoană dragă poate construi încredere și apropiere într-o relație. Aprecierea prin cuvinte față de altcineva poate recunoaște abilitățile, personalitatea sau acțiunile unei persoane. Uneori putem uita cât de impactante pot fi câteva cuvinte amabile adresate altuia. Dar, hai astăzi să ne amintim și să punem undeva la vedere un mic reminder.

În cercetare, recunoștința s-a dovedit a fi puternic și constant asociată cu o fericire mai mare. Recunoștința îi ajută pe oameni să simtă emoții mai pozitive, să aprecieze experiențele bune, să-și îmbunătățească sănătatea, să facă față adversității și să construiască relații mai puternice.

Folosirea cuvintelor: Ce să-i spui cuiva pe care îl apreciezi

Uneori, cuvintele sunt tot ce ai nevoie pentru a lăsa o impresie de durată. Exprimarea recunoștinței cu vocea este o modalitate excelentă de a-ți exprima în mod clar aprecierea pentru cei din viața ta. Apelarea unei persoane dragi, trimiterea unui mesaj text sau organizarea unei întâlniri online de familie (Zoom sau Facetime) sunt câteva dintre căile pe care le poți folosi pentru a exprima recunoștința prin cuvinte.

Iată câteva fraze pe care le poți folosi în dialog pentru a-ți exprima aprecierea:

  • „Sunt atât de recunoscător că te am în viața mea.”
  • „Apreciez cu adevărat tot ceea ce faci pentru mine și nu știu ce m-aș face fără tine!”
  • „Ești cel mai bun prieten/partener/membru de familie pe care l-aș putea cere vreodată. Îți mulțumesc că ești alături de mine.”
  • „Relația noastră îmi face viața mult mai bună. Sunt atât de fericit că ești în viața mea. Îți mulțumesc că îmi ești prieten/partener.”
  • „Ești o mare binecuvântare în viața mea.”

P.S. Gândește-te la ziua de astăzi, ți-ai exprimat aprecierea prin cuvinte? Dacă nu, încă este timp să o faci. Lasă-te inspirat de frazele de mai sus și împarte emoția aprecierii cu cei din jur.

Mădălina Costache