Cum îți pot afecta viața convingerile negative

Convingerile negative pun limitări inutile pe valoarea unei persoane. Credința greșită conform căreia o persoană trebuie să „repare” ceva despre ea însăși înainte de a fi acceptată are adesea nuanțe de teamă sau abandon.

Cum îți pot afecta viața convingerile negative

Atunci când sunt în joc convingerile negative, ele pot menține o persoană „blocată” în zona de confort sau într-o zonă în care se pot mulțumi cu mai puțin decât merită.

Cum îți pot afecta viața convingerile negative

Credințele inconștiente sunt învățate în copilărie în funcție de anumite condiții. Modul în care un copil învață să se gândească la el însuși este adesea un produs al modelării și imitației. Părinții și îngrijitorii lor își modelează propriile convingeri de sine, iar copilul învață și se adaptează în consecință.

Un model similar poate fi observat și în convingerile auto-limitante. Acestea se bazează pe gânduri, sentimente, opinii sau valori negative pe care o persoană le are despre sine. Când o persoană începe să interpreteze o situație într-o manieră negativă, aceasta poate crea o părtinire negativă asupra situației, care întărește negativ modul în care se văd pe sine.

Există mai mulți factori cheie în care convingerile autolimitante sunt învățate și întărite:

  • Efectuarea de comparații între sine și ceilalți.
  • Un mediu abuziv sau invalidant în copilărie.
  • Prejudecăți moștenite (învățate).
  • Provocări de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate sau o tulburare de personalitate.
  • Modelare și imitare de la familie, prieteni, colegi sau comunitate.

Sunt multe tipuri de convingeri negative care se pot dezvolta și pot menține o persoană blocată. Unele dintre credințele comune includ:

  • Sunt nedemn de iubire.
  • Sunt o persoană oribilă.
  • Nu pot avea încredere în nimeni în viața mea.
  • Totul este din vina mea.
  • Nu merit fericirea.

Vindecarea tiparului

Depășirea unui model de convingeri auto-limitante poate fi o provocare. O persoană trebuie mai întâi să recunoască ce poate opera în viața sa la un nivel inconștient, începând să evalueze modelele de autosabotare sau comportament de auto-înfrângere. Odată ce convingerile negative sunt identificate, provocarea lor prin reîncadrarea modului în care te gândești la ele și la tine este un pas esențial. Cu toate acestea, deoarece convingerile negative provin adesea din trauma atașamentului, lucrul cu un terapeut specializat în traume relaționale poate fi de asemenea util.