Ce sunt credințele aisberg?

credințele aisberg - ce sunt?

Credințele aisberg te fac să trăiești mai intens sau mai puțin intens anumite emoții. Te fac să fii mai puțin natural în fața oamenilor. Din cauza lor tu nu mai ești la fel de sincer cu tine și cu ceilalți.

În general, oamenii cu o inteligență emoțională bine dezvoltată, vor simți totul la momentul potrivit și în doza potrivită. Oamenii care nu o au, vor rămâne blocați într-una singură. Cu alte cuvinte, persoanele cu credințe aisberg nu văd realitatea așa cum este. Aceștia se lasă ghidați de emoții, fără a controla durata sau intensitatea lor.

Credințele aisberg pot fi cauza principală a provocărilor din viața ta

Credințele aisberg sunt acele sentimente sau convingeri negative pe care le porți asupra ta.

La fel ca un aisberg, aceste credințe nu sunt la suprafață. De cele mai multe ori, te vor influența, chiar dacă nu le-ai spus vreodată cu voce tare. Ele îți pot afecta încrederea în sine și modul în care te deplasezi prin viață.

Să devii conștient este primul pas. De aici, poți începe să lucrezi la tine. Să descoperi cine ești și care sunt gândurile și emoțiile tale reale. Apoi, poți acționa având siguranța că faci ceea ce simți cu adevărat.

Conștientizarea credințelor aisberg este un pas foarte important care îți poate schimba viața în bine.

Credințele aisberg se împart în trei categorii

1. Realizare:

Credința în succes până la extrema de perfecționism.

Să crezi că poți atinge succesul doar făcând totul perfect, te limitează. Acest mod de a gândi te va face extrem de critic cu tine și cu cei din jur. În timp, vei simți multă anxietate pentru că vei fi tot mai copleșit de ce trebuie să faci. Ai simțit vreodată asta? Când?

2. Acceptarea:

Credința într-o nevoie puternică de a fi plăcut, acceptat și lăudat.

Când vrei neapărat ca toți să te placă, poți ajunge să faci lucruri pe care nu le simți. Poți ajunge să spui lucruri în care nu crezi.

De exemplu, îi poți spune colegei de birou că are o rochie superbă. Poți adăuga chiar că i se potrivește perfect. În realitate însă, ție să nu-ți placă deloc. Cel mai probabil, modelul nu este unul pe gustul tău, iar mărimea rochiei să nu o flateze. Cu toate acestea, alegi să îi faci un compliment doar pentru a primi aprecierea ei. Ai avut un astfel de moment? Cât de des ți se întâmplă?

3. Control:

Credința în nevoia de a deține controlul.

Nu poți accepta ideea de a nu avea control. Poți deveni agitat atunci când se întâmplă ceva, iar tu nu știi îcotro te îndrepți. Mai mult, iei lucrurile prea personal. Simți totul ca pe un eșec.

De exemplu, ai participat la o întâlnire, iar aceasta nu a fost una reușită. Prima reacție este să simți că a fost vina ta. În timp, având această gândire, poți ajunge la epuizare sau depresie.

Te-ai regăsit într-un dintre categorii? Gândește-te când anume s-au activat. Apoi, pune-ți întrebări ajutătoare pentru a ajunge la miezul problemei. Întreabă-te „ce?” în loc de „de ce?” pentru a vedea de ce te-ai simțit așa cum te-ai simțit. Întrebarea „de ce?” te poate pune în retragere.

Exemple de întrebări ajutătoare:

“Ce înseamnă asta pentru mine?”

“Care este partea cea mai supărătoare pentru mine?”

“Care este cea mai rea parte din asta pentru mine?”

“Ce spune asta despre mine?

Ce e așa rău în asta?

Odată ce ajungi să te înțelegi, viața ta se va transforma în bine. Înțelegerea acestor credințe te va face să nu mai reacționezi automat. Astfel, vei avea un răspuns sincer și autentic. Indiferent de situație, nu-ți va mai fi teamă să fii tu cel real.