Decalajul dintre perspectivă și acțiune

Cum se poate să știi exact ce să faci și totuși să nu faci asta? Adică să ai un decalaj între perspectivă și acțiune. Tulburările de alimentație sunt deosebit de bune pentru a face ca această stare de divizare să dureze mult timp. De ce? Pentru că adevărata lor structură cost/beneficiu poate dura mult timp pentru a deveni clară. Apoi, până să fie clară, de multe ori ești încorporat atât de profund încât calea de ieșire poate părea inimaginabil de grea.

Decalajul dintre perspectivă și acțiune

Desigur prăpastia dintre perspectivă și acțiune nu este cauzată doar din tulburările de alimentație. Este o stare în care oamenii trăiesc adesea la alte niveluri macro, sub formă de stagnare în carieră sau relație, precum și la niveluri micro de zi cu zi de curățare a sertarelor sau dezinstalarea Instagram-ului. Oamenii sunt grozavi la amânarea lucrurilor.

Decalajul dintre perspectivă și acțiune

Diferența dintre perspectivă și acțiune ar putea părea că este un mare mister despre natura umană: cum se poate, creaturi ca noi să știe atât de multe și să facă atât de puțin? Dar dacă vrei un răspuns măreț, probabil că nu trebuie să treci cu mult dincolo de simpla presiune evolutivă care spune:

Sunt în viață, totul este bine, nu schimb nimic.

Schimbarea lucrurilor costă resurse și orice utilizare a resurselor se poate dovedi a fi o risipă. Mințile sunt absorbite cu ușurință de tipare hiperactive de a imagina posibile acțiuni, iar această tendință de hiperactivitate există deoarece poate fi utilă pentru a ne menține în viață, mai ales atunci când implică citirea minții pentru a determina acțiunile posibile pe care alte persoane ar putea fi pe cale să le facă. Dar oprirea înainte de acțiunea efectivă este un imperativ implicit util într-un context în care resursele sunt puține și supraviețuirea este precară.

Să revenim la recuperarea după o tulburare de alimentație. Ai o perspectivă acumulată de ani de zile. Poate că intuițiile au fost multiplicate și rafinate prin terapie. Și poate ai făcut încercări de recuperare în trecut. Poate că aproape au funcționat. Gândește-te doar la milioanele de micro-ponderări care au contribuit, de-a lungul anilor, la a ajuta inacțiunea să câștige. Chiar și la infinit, asupra acțiunilor de recuperare.

Oprește-te și rumegă situația!

Dacă iei în considerare oricare dintre eforturile tale de recuperare, urmate de recidivele care au venit după, structura aproape de ratare poate fi adesea deosebit de clară. Gândește-te la toate lucrurile mici sau nu atât de mici care au contribuit. Lucruri precum cât de deschis ai fost cu partenerul tău în legătură cu ceea ce aveai nevoie chiar atunci. Sau cât de mult păreau să observe copiii tăi comportamentele tale dezordonate. Cât de mult ți-a placut sau nu mancarea pe care o mâncai? Și exemplele pot continua. Dacă doar câteva dintre aceste mii de detalii ar fi fost suficient de diferite, efortul de a acționa ar fi funcționat.

Gânduri de final

Așadar decalajul dintre perspectivă și acțiune este cauzat în principiu de mici inacțiuni din viața noastră zilnică. Tot ce trebuie să facem este să facem este să gândim mai puțin înainte de a acționa. Cu cât ne gândim mai mult, cu atât sunt mai puține șanse ca acțiunea să fie făcută.