Cum îți cultivi optimismul. 4 exerciții de antrenare a optimismului

sursă foto: Unsplash

Deși am putea fi tentați să credem că optimismul este exclusiv o trăsătură înnăscută, în realitate, însă, acesta poate fi cultivat prin exercițiu constant și conștient. Avem resursele necesare pentru a ne dezvolta latura optimistă, câtă vreme ne dorim cu adevărat să facem acest lucru și înțelegem că gândirea optimistă nu înseamnă nicidecum să ne convingem că totul merge întotdeauna perfect sau că este greșit, chiar inacceptabil să simțim și alte emoții în afară de bucurie.

Așa cum am spus în articolul dedicat emoțiilor de bază, este perfect în regulă să ne dăm voie să simțim și furia, și tristețea și, totodată, este necesar să învățăm să le gestionăm într-un mod echilibrat.

Așadar, dacă ți-ai propus să-ți schimbi sistemul de gândire și să începi să devii mai optimist(ă), există câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a porni în această călătorie pe cât de rodnică, pe atât de complexă.

Ce trebuie să știi înainte de a porni în călătoria de cultivare a optimismului

  • A fi optimist nu înseamnă să admiți că totul este întotdeauna perfect și că totul va fi întotdeauna perfect. De fapt, optimismul presupune echilibru. Amintește-ți imaginea cu jumătățile de pahar: una goală, iar cealaltă – plină. Optimismul nu înseamnă să crezi și să-ți induci ideea că paharul este plin (eventual, până la refuz), când, în realitate, el este doar pe jumătate plin. Optimismul nu înseamnă să negi realitatea și nici să fugi de ea.
  • Optimismul este o alegere. O alegere conștientă și, din nou, echilibrată. Alegi să vezi partea plină a paharului, fără a nega existența jumătății goale. 
  • Nu devii optimist peste noapte. Schimbarea sistemului de gândire este o călătorie de durată, nelipsită de „peripeții”. Este important să-ți asumi acest lucru și să ai așteptări realiste. Altfel spus, nu te aștepta ca după o săptămână-două-trei de practicare a exercițiilor din a doua parte a articolului, să fii cu totul alt om. 
  • Uneori, pur și simplu îți va fi extrem, extrem de dificil să fii optimist. Poate că din anumite puncte de vedere te vei familiariza cu optimismul, însă în alte situații îți va fi dificil să-ți găsești resursele interioare pentru a avea o perspectivă optimistă. După cum am spus, cultivarea optimismului nu este nicidecum o călătorie fără peripeții, fără obstacole și provocări. 

Așadar, după ce analizezi cu atenție toate aceste idei și le integrezi firesc, poți începe, în mod natural și conștient, antrenamentul zilnic pentru dezvoltarea optimismului.

Îți propunem în capitolul următor 4 exerciții pe care merită să le integrezi în rutina ta zilnică.

4 exerciții de antrenare a optimismului

Analizarea atentă a vocii critice 

Primul pas și exercițiu de antrenare a optimismului constă în conștientizarea și analizarea atentă a vocii critice. Este vorba despre vocea acelor gânduri care îți spune că nu vei reuși să treci un examen, că este imposibil să obții jobul pe care ți-l dorești atât de mult, că nu ești suficient de bun(ă) pentru a-ți deschide propriul business, deși ai muncit foarte mult în direcția aceasta.

Tu le oferi gândurilor tale putere asupra ta, ascultându-te și validându-le. Iar dacă stai bine să te gândești, poate că multe dintre gândurile tale izvorăsc din ceea ce ți-au transmis ceilalți, cel mai adesea în copilărie. În acest sens, te poate ajuta articolul despre copilul interior.

Învață să identifici și să asculți gândurile care te sabotează, dar nu pentru a le învesti cu putere, pentru a le valida, ci, pur și simplu, pentru a le analiza în profunzime și pentru a înțelege ce vor să-ți transmită despre tine. 

De exemplu, analizând gândul care îți spune că sigur vei eșua când îți vei deschide propria afacere, fiindcă nu ai mai avut vreun business până acum, ți-ai putea da seama că teama de eșec își are rădăcinile în nevoia de perfecțiune. Schimbându-ți perspectiva asupra eșecului și, implicit, gestionându-ți perfecționismul, începi să-ți cultivi o perspectivă (mai) optimistă asupra vieții și a situațiilor prin care treci.

Contraargumentarea realistă a gândurilor care te sabotează

După ce identifici, analizezi și înțelegi gândurile care te sabotează, poți începe să găsești contraargumente realiste pentru ele. Atenție: nu întâmplător spunem „realiste”. Este vorba fix despre viziunea echilibrată despre care ți-am povestit la începutul articolului.

Hai să ne-ntoarcem la exemplul cu lansarea primei afaceri. Ai muncit mult, ești aproape de punctul de a o deschide și, cu toate acestea, eviți să faci pasul cel mare, de teamă de a nu eșua. Sigur, există posibilitatea ca afacerea să nu meargă așa cum te aștepți, la fel cum există și posibilitatea de a crește.

Deși îți concentrezi resursele asupra celei de-a doua variante (cea optimistă), acest lucru nu înseamnă că trebuie să o elimini pe prima. Ce poți face, însă, este să-ți  schimbi perspectiva asupra scenariului care ți-ar produce disconfort: în loc să eviți să-ți transformi visul în realitate, de teamă că „oricum nu vei reuși”, gândește-te că îți vei găsi resursele interioare necesare inclusiv pentru a depăși provocările. Altfel spus, privește scenariul „negativ” ca pe o oportunitate de învățare și creștere.

Contraargumentarea gândurilor-sabotoare cu gânduri optimiste se bazează pe o viziune echilibrată și, implicit, pe așteptări realiste. Optimismul nu înseamnă să fantazezi și să „forțezi” perspectivele pozitive.

Practicarea recunoștinței

Fiecare zi ne oferă măcar un motiv de a fi recunoscători, însă de multe ori fie nu ne dăm seama de acest lucru, fie trecem rapid peste el și nu ne dăm răgazul să-l simțim, să-l integrăm înlăuntrul nostru. 

Despre beneficiile practicării recunoștinței am scris și cu alte ocazii, iar acest articol te poate ajuta să înțelegi cât de important este să fim recunoscători zi de zi. Tot aici găsești și câteva metode prin care te poți familiariza cu practica recunoștinței.

Care este legătura dintre recunoștință și optimism? Ei bine, atunci când conștientizezi și te lași să simți recunoștința, îți dai seama că până și o zi în care pare că nimic n-a mers cum trebuie ți-a dăruit, de fapt, un motiv de a zâmbi. Astfel, în timp te antrenezi să-ți schimbi gândurile, să-ți spui de pildă: „Deși ziua de azi nu a fost, în general, grozavă, tot am avut de ce să zâmbesc: m-am trezit sănătos/am ieșit cu câinele la plimbare/mi-am ajutat un coleg cu un proiect/am stat de vorbă spre seară cu un prieten drag, cu care n-am mai stat la povești de mult.” 

Vizualizarea vieții pe care ți-o dorești

Te gândești că nu vei trece de interviul de săptămâna viitoare, pentru jobul pe care ți-l dorești. 

Te supără faptul că ți-ai tot propus să faci mișcare, nu ai reușit și îți imaginezi că peste un an sau doi vei fi în același stadiu. 

Ai ieșit recent dintr-o relație și te gândești că vei fi fix în același punct și peste câțiva ani. 

Iată doar câteva dintre exemplele de scenarii pe care ni le putem imagina, la un moment dat, cu toții. Astfel de scenarii reflectă imagini din viitor care ne sperie.

Ce-ar fi, însă, dacă ți-ai imagina viitorul pe care ți-l dorești, și nu viitorul care te sperie/îngrijorează/face să simți neputință? Ia-ți agenda, pixul sau stiloul, respiră adânc, vizualizează cum vrei să arate viața ta de peste o săptămână, o lună, un an, zece ani și scrie lucrurile pe care le vizualizezi.

Poate că peste o săptămână vei face mișcare aproape în fiecare zi, peste o lună cariera ta va fi vizibil îmbunătățită, iar peste un an: vei fi pe o nouă treaptă din călătoria ta de dezvoltare personală.

Vizualizând lucrurile pe care ți le dorești și conectându-te la ele, te simți mai bine din punct de vedere emoțional și, totodată, îți crești șansele de a face pași în direcția respectivă. 

După cum poți vedea, și vizualizarea este, totuși, un exercițiu realist, echilibrat. Te ajută să (de)scrii un scenariu realist al viitorului, pentru a te mobiliza în prezent să faci schimbările dorite. Îți imaginezi că peste o lună vei face mișcare aproape zilnic, fie și 15 minute/zi? Nu este imposibil să te mobilizezi, în acest sens, chiar de azi, pentru a-ți atinge obiectivul. 

Gând de final

Așadar, cultivarea optimismului necesită timp, implicare constantă și exercițiu conștient. Și, bineînțeles, așteptări realiste. Nu devii optimist peste noapte, iar călătoria nu este lipsită de provocări. Odată ce vei avansa, însă, vei simți că ești mai aproape de găsirea echilibrului personal și îți va fi mai ușor să-ți „îmblânzești” gândurile pesimiste. 

Adelina Bălan