PODCAST: CĂLĂTORIA SPRE VINDECARE. PETRONELA ROTAR: “AM TRĂIT CA SĂ MOR…”

„Cred că viața tuturor e, într-un fel sau altul, ca un carusel. Pe unii ne-a zguduit mai tare, pe alții mai puțin”, afirmă, în cel mai recent episod al podcastului Fain & Simplu, Petronela Rotar, una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare de literatură română contemporană, psiholog și psihoterapeut în formare.

Confruntându-se cu abuzurile fizice și psiho-emoționale încă din copilărie – atât acasă, cât și la școală, unde era respinsă -, Petronela Rotar a ajuns, la vârsta de 10-12 ani, în cabinetul unui psiholog: „Simptomul cel mai important (al depresiei) a fost insomnia, nu mai puteam să dorm.”

Simptomele specifice depresiei au revenit, într-o formă mult mai gravă și mai violentă, în perioada adolescenței: după o tentativă de suicid, a ajuns, pentru a doua oară, în cabinetul unui specialist.

A treia oară, undeva în jurul vârstei de 20 de ani, a decis, din proprie inițiativă, să revină în cabinetul unui psihoterapeut, la scurt timp după ce devenise mamă și trecuse prin moartea tatălui primei sale fiice.

Atât scrisul pe teme sensibile – inițial, pe diferite bloguri anonime, pe care le închidea „de teamă să nu fie deconspirată”, după cum mărturisește chiar ea -, cât și ședințele de psihoterapie au ajutat-o, însă, să se vindece: să lucreze constant cu sine însăși, să-și schimbe tiparele transgeneraționale și, astfel, să-și rescrie povestea trecutului. Cu alte cuvinte, să renunțe la „poziția cronică de victimă”, să se salveze, să învețe să trăiască și pentru ea – adică să se întoarcă spre viață, după ce multă vreme se programase mental să moară „undeva în jurul vârstei de 50 de ani”.

Descoperă povestea tumultuoasă a Petronelei Rotar, omul care, pe parcursul călătoriei către sine, a învățat să trăiască și, mai mult, să-și schimbe vechea programare mentală:

„Pot să mă imaginez pe mine bătrână, la 80 de ani, și trăind bucuros până la 80 de ani”.

Urmăriți întregul episod aici: