Când ți se pune un diagnostic privind sănătatea mintală sau fizică, inevitabil te întrebi: De ce eu? De ce mi se întâmplă mie? Uneori este greu de suportat pronosticul, însă cercetarea cauzelor poate face situația mai digerabilă. Așadar, în articolul de față, vom aborda una dintre afecțiunile de sănătate mintală din ce în ce mai frecvent întâlnită. Vom încerca să explicăm pe înțelesul tuturor ce cauzează tulburarea bipolară.
Până acum, cercetătorii știu că tulburarea bipolară poate fi transmisă din generație în generație. De asemenea, că este corelată cu anumite medii din copilărie și că ar putea fi cauzată de ceva care se întâmplă în creierul oamenilor. Cu toate acestea, încă se fac cercetări spre a se descoperii exact modul în care se produce schimbarea.
Prin urmare, răspunsul la întrebarea „Ce cauzează tulburarea bipolară?” nu este bătut în piatră.
În continuare, vei găsi câțiva factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta tulburare bipolară. Deși nu vei putea spune cu siguranță de ce tu sau cineva pe care îl cunoaști aveți tulburare bipolară, este util să înțelegi ce părți ar putea juca un rol.
Ce cauzează tulburarea bipolară?
Există un istoric de familie
Deși genele singure nu vor determina dacă vei dezvolta sau nu această afecțiune, aceasta apare adesea în familie.
De exemplu, dacă mama sau tatăl tău are tulburare bipolară, ai un risc de 5-10% să fii diagnosticat astfel. În timp ce riscul pentru populația generală este de aproximativ 1%, conform Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale.
Nimeni nu știe exact genele care dictează riscul bipolar, dar știm că există sute de gene care se pot reuni pentru a provoca acest risc.
Traumă din copilărie
Cercetările sugerează că experiența unei traume în copilărie poate crește și riscul de a dezvolta tulburare bipolară.
Aacea traumă poate include lucruri precum violența și trauma sexuală. Dar poate arăta și ca o neglijare extremă în cazul în care nu ai primit suficientă hrană sau sprijin stabil acasă.
Până acum nu s-a determinat clar ce traumele din copilărie pot declanșa tulburarea bipolară. O teorie este că trauma poate reduce capacitatea creierului de a se adapta. Fără aceasta, oamenii ar putea fi mai vulnerabili la problemele de sănătate mintală, inclusiv tulburarea bipolară.
În plus, confruntarea cu traume din copilărie poate provoca un răspuns de luptă sau fuga atunci când se întâmplă evenimente stresante de viață. Acest răspuns la stres te-ar putea face să apelezi la substanțe (alcool, tutun, droguri), care ar putea agrava situația. Dacă ești deja expus riscului de a dezvolta tulburare bipolară, este posibil ca, consumul de substanțe să declanșeze simptome maniacale pentru prima dată.
Ce cauzează tulburarea bipolară?
Diferențele neurologice
Creierul persoanelor care suferă de tulburare bipolară funcționează diferit în unele moduri decât ceilalți. Studiile arată un anumit tip de disfuncție în părți ale creierului care se ocupă de emoții, cum ar fi amigdala și cingulatul anterior. Încă nu este clar de ce sau dacă este ceva care poate cauza pur și simplu tulburarea bipolară față de ceva care se întâmplă din cauza ei.
Mai mult, la fel cum pui combustibil în mașină pentru a merge, creierul arde diferite molecule pentru a produce energie. La persoanele cu tulburării bipolare, există ceva în neregulă cu modul în care creierul lor produce energie. În timpul unui episod maniacal, oamenii par super energizați și neliniștiți, așa că unii experți cred că acest lucru reflectă faptul că, creierul produce prea multă energie. În corelație indirectă, acest lucru este valabil și atunci când ești deprimat.
Gânduri de final
Așadar, ce cauzează tulburarea bipolară?
O serie de lucruri se pot reuni pentru a provoca tulburarea bipolară a unei persoane, iar cercetările sunt în desfășurare. Vestea bună este că tulburarea bipolară este tratabilă indiferent de tip și poți citi mai multe despre aceasta aici.