Când părinții se ceartă, copiii pot avea mult de suferit. Relația dintre mamă și tată este un reper de siguranță pentru copil. Dacă părinții nu reușesc să găsească o soluție împreună, de față cu cei mici, acest lucru poate fi dăunător.
Conflictul este o parte normală a vieții. Când devenim părinți, nu trebuie să ne prefacem că lucrurile merg bine, când nu este așa. Nu trebuie să te ascunzi de copil dacă suferi, el oricum o să-ți simtă emoțiile. Nici să-l îndepărtezi de lângă tine, atunci când conflictul apare, nu este o soluție. Chiar dacă nu este fizic lângă conflict, impactul este același. Varianta câștigătoare, care îl va ajuta pe copil să crească sănătos, este să facă cunoștiință cu realitatea.
“Noi ne dorim copii care să supraviețuiască într-o lume adevărată, nu într-o lume fantastică.” – Laura Cosoi
Precum a spus și Laura Cosoi, în cadrul podcastului Fain&Simplu, copiii trebuie să cunoască lumea așa cum este ea. Oamenii sunt imperfecți, la fel și lumea în care trăim. Nu putem evita conflictul de fiecare dată, însă putem să învățăm cum să-l abordăm pentru a aduce beneficii.
Când părinții se ceartă, ce se întâmplă cu copiii?
Conflictul poate fi de multe feluri. Uneori poate fi benefic, alteori dăunător.
Când părinții se ceartă, iar agresiunea, fie ea fizică, verbală sau emoțională este prezentă, atunci vorbim de un conflict dăunător. În acest caz, copiii vor simții că nu se află într-un loc sigur și vor fi tulburați.
Dacă părinții păstrează un ton calm și folosesc argumente pentru a dezbate o problemă, atunci discutăm despre un conflictul benefic. De ce? Pentru că astfel, cei mici pot învăța cum se rezolvă sănătos un conflict.
“Când avem discuții, copiii sunt presenți. Mi se pare important ca ele să vadă că părinții se iubesc și se împacă. Lecția împăcării este poate cea mai importană lecție pe care vreau să le învăț.” – Laura Cosoi
Indiferent de modul în care discuția evoluează, tonul și limbajul nonverbal trebui să rămână constante pe cât posibil. Copiii trebuie să se simtă mereu în siguranță, chiar și când părinții se ceartă.
Dacă îți dorești ca cei mici să crească frumos și sănătos, este important să vadă în tine un exemplu. Copiii trebuie să vadă că mama și tata se iubesc chiar dacă nu sunt mereu de acord. Mai mult decât atât, să observe modul în care reușiți să găsiți o soluție împreună.
În cazul în care aceștia sunt prezenți la o discuție violentă, consecințele pot fi foarte grave:
1. Când părinții se ceartă, copiii au performanțe cognitive scăzute
Când cel mic este expus la certuri repetate, fără o rezolvare sănătoasă, acesta nu-și va putea regla emoțiile și atenția. Abilitatea de a rezolva probleme, de orice natură, este de asemenea compromisă.
2. Pot avea probleme în relații
Precum am spus mai sus, tu și partenerul tău sunteți un model pentru ei. “Ce vede acasă, aia face!” – Probabil îți sună cunoscută această vorbă din popor. Realitatea nu este chiar departe. Studiile au arătat că cei mici vor repeta tiparele văzute în familie. Așadar, în relațiile viitoare, ei vor urma exemplul de dialog al părinților, fie el bun sau rău.
3. Pot avea probleme de comportament
Copiii care au avut parte de conflicte nesănătoase în viața lor sunt mai agitați și mai violenți. Mai mult decât atât, pot dezvolta probleme de adaptare.
“Comportamentul copilului este oglinda părinților.” – Laura Cosoi
Dacă tu ca părinte ai probleme cu furia sau cu răbdarea, așa vor avea și copiii tăi. Învață să fii mai present! Încearcă să ai mai multă grijă de tine și de relația de cuplu, dacă vrei să crești un copil sănătos.
4. Tulburări alimentare și probleme fizice
Tot studiile spun că, în cazul conflictului dăunător, copiii pot dezvolta probleme alimentare și de somn. Aceștia fiind mai predispuși să facă boli precum bulimia sau anorexia. Totodată, pot avea parte de un somn mai puțin odihnitor sau insomni.
5. Când părinții se ceartă, copiii pot apela la consumul de substanțe
Într-o casă în care violența este la ordinea zilei, copiii au șanse mai mari să apeleze la consumul de substanțe. Vorbim de fumat sau să consume alcool și droguri.
6. Negativitate
Cei ce cresc în ceartă și violență, de regulă, ajung să gândească negative despre viață și despre sine.
Sfaturi pentru părinți în cazul apariției unui conflict
- Nu apela niciodată la violență, mai ales în fața copiilor.
- Respectă-ți partenerul, fie că sunt sau nu copiii prezenți. Nu folosiți cuvinte jignitoare.
- Nu pune niciodată copilul în situația de a alege între voi doi.
- Ai grijă la tonul vocii și la limbajul nonverbal.
- Discută cu copiii despre argumente și diferențe de opinii. Arată-le cum să resolve un conflict responsabil.
- Dacă se întâmplă ca situația să se agraveze, asigură-te că rezolvi situația împreună cu partenerul. Copilul să vadă cum vă împăcați și să înțeleagă motivele din spatele comportamentului vostru.
- Pune-ți ego-ul de-o parte. Acolo unde există iubire, nu este loc de ego!
Gânduri de final
Realitatea este una imperfecă. Deaceea este important să reținem că discuțiile în contradictoriu sunt normale. Acestea pot fi chiar bune în viața unui copil, atâta vreme cât situația nu scapă de sub control. Dacă la final de zi copiii învață lecția împăcării de la părinți, conflictul este sănătos.
Când ești părinte trebuie să devi și mai atent la tine. Ce spui, cum spui și ce faci după are un impact mare asupra copilului tău. Așadar, ai grijă de tine și de emoțiile tale!