5 sfaturi pentru a scăpa de ego

5 sfaturi pentru a scăpa de ego

Cuvântul ego se găsește tot mai des pe buzele oamenilor. Monica Bârlădeanu, invitată în podcastul Fain&Simplu, a vorbit tare fain și pe înțelesul tuturor despre acesta. Dacă nu ai urmărit discuția, te invităm să o faci pentru a înțelege mai bine modul în care ne afectează.

„Ego-ul este principalul sabotor al omului.” – Monica Bârlădeanu

Într-adevăr, ego-ul este o piedică în dezvoltarea noastră. Așadar, trebuie să luăm măsuri dacă vrem să fim mai aproape de cea mai bună variantă a noastră.

„Când ego-ul este pierdut, limita este pierdută. Devii infinit, bun și frumos.” – Yogi Bhajan

5 sfaturi pentru a scăpa de ego

1. Iartă

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a scăpa de ego este să învățăm iertarea. Să îi ierți pe cei din jur, dar mai ales pe tine aduce multe beneficii. Acceptarea greșelilor sau a neajunsurilor o să te elibereze. Cută să fii mai înțelegător și mai iubitor.

Cum poți face asta mai rapid? Imaginează-ți că stai de vorbă cu un copil mic. Nu-ți vine să țipi la un bebeluș, nu? Poți rămîne supărat pe un copil de trei ani? Cel mai probabil răspunsul este nu. Toți am fost copii și încă mai păstrăm cu noi anumite trăsături. Privește mai atent persoana de lângă tine. Când te uiți în oglindă, încearcă să vezi copilul din tine. O să fii uimit de schimbările ce vor apărea.

2. Caută să fii sincer și deschis

Adevărul te va elibera!” – îți sună cunoscut? Să te minți pe tine însuți sau pe cei apropiați ție poate duce la anxietate și depresie. Caută mereu adevărul. A fi onest înseamnă autenticitate și încredere. Încearcă să fii tu! Spune ce gândești și ce simți. Fă ceea ce te bucură și învață să spui nu lucrurilor care nu aduc valoare în viața ta.

3. Renunță la control

Știm, poate fi dificil, dar nu imposibil. Reține că NU SUNTEM:

  • Ego-urile noastre
  • Locurile de muncă
  • Bunurile noastre
  • Realizările noastre

Dacă lași ego-ul să vorbească pentru tine, nu o simți fericirea niciodată. De ce? Pentru că niciodată nu o să fi relaxat. Dacă pierzi oricare din lucrurile cu care te identifici, restul o să cadă ca un domino, iar astfel nu ajungi la fericire. Nu te speria să iubești. Asumă-ți riscuri. Fii curios! Exporează. Fă ceea ce te afce fericit. Încearcă în fiecare zi să faci câte un pas.

4. Bucură-te de liniște

Scrie pe o hârtie motivele pentru care este frumos să fii tu. Amintește-ți zi de zi să o citești. Stai cinci minute în tăcere după fiecare lectură. Uneori o să găsești mai multe răspunsuri acolo decât în zgomot.

5. Practică recunoștința

La fel ca la punctul patru, fă-ți o listă cu toate lucrurile pentru care ești recunoscător. Gândește-te la fiecare moment dificil pe care l-ai trecut cu bine. Ce lecții ai învățat de acolo? Fii bucuros pentru asta. Gândește-te la oamenii dragi din viața ta. Ce momente petrecute alături de ei îți aduc zâmbetul pe buze? Apreciază tot ce ai și o să descoperi frumosul din viața ta.

A scăpa de ego este ușor, în teorie. Realitatea este că poate fi foarte dificil în practică. Cu toate acestea, merită să cauți zi de zi moduri prin care să-l ți sub control. Viața ta o să se transforme cum nu-ți imaginezi! Ai răbdare! Lucrând zi de zi la tine o să ajungi acolo unde ți-ai propus.