Demnitate vs Ego

Ego vs Demnitate

Nu te pierde între demnitate și ego. Demnitatea este umilă, simplă și inocentă, pe când ego-ul înseamnă dominație față de ceilalți. A fi demn înseamnă a sta pe picioarele tale, a fi independent, a fi liber. Pe când ego-ul te așează pe o poziție superioară celorlalți.

Ambele sunt moduri prin care ne privim pe noi înșine. Atât demnitatea cât și ego-ul sunt feluri prin care ne prețuim și moduri în care așteptăm valoare de la ceilalți.

Pe de-o parte ego-ul înseamnă un supraatașament față de sine. O dragoste mult prea mare pe care o simțim la adresa noastră. Asta ne face foarte sensibili la critici și ne blochează drumul în dezvoltarea noastră ca oameni. Ne vedem mai buni, mai deștepți, mai importanți decât suntem.

Pe de altă parte, demnitatea este o interpretare adevărată despre sine. Putem spune că demnitatea este respectul pe care ni-l acordăm nouă. Acesta reprezintă motivul pentru care ne putem ridica de fiecare dată ori de câte ori avem o cădere.

Diferența dintre demnitate și ego

Monica Bârlădeanu, invitată în podcastul Fain&Simplu, a povestit despre experiența sa la cursul de actorie din L.A. Aceasta a recunoscut că înainte de plecarea în America era deconectată de la emoțiile ei și trăia sub influența iluziilor. Ego-ul a făcut-o să se iubească prea mult pe sine. Din acest motiv, mulți ani a fost incapabilă să lege relații autentice cu oamenii.

Pe măsură ce învăța să fie actriță, aceasta a învățat foarte multe și despre emoții. A început să se reconecteze cu trăirile ei și să facă pași spre curățarea de ego. De atunci, continuă să se dezvolte pentru a-și menține ego-ul sub control.

„Nu citesc nimic despre mine, nici laudele, nici detractările, așa am grijă de ego-ul meu” – Monica Bârlădeanu

Lupta cu propriile gânduri despre sine este una grea și de durată. Așadar, nu te panica dacă nu-ți iese de la prima încercare. Faptul că simți nevoia de schimbare este un pas înainte.

„Relația cu tine este cea mai grea pentru că trebuie să te uiți la tine și să admiți că ești imperfect” – Monica Bârlădeanu

Ai răbdare! Nu este ușor să te vezi prin ochii unui om obiectiv, lipsit de ego. Uneori ruptura poate fi dureroasă. Mintea te poate pune la încercare în multe moduri. Cu toate acestea, rămâi ancorat în realitate. Uită-te zilnic în oglindă și spune cu voce tare tot ce vezi și tot ce simți. Rămâi prezent!

„Ego-ul este atât de parșiv încât este confundat cu demnitatea.” – Monica Bârlădeanu

După cum spune și Monica, ego-ul ne poate păcăli în multe forme. Este un mincinos atât de bun încât poate lua forma unei virtuți. Așadar, trebuie să fim foarte atenți la noi.

Tot în cadrul episodului de podcast, Monica Bârlădeanu ne oferă un exemplu despre ego și demnitate. Un scenariu clasic cu care mulți ne-am întâlnit:

“Ești angajat. De sus ți se reproșează că ai niște scăpări. Ți se spune că nu livrezi la timp și că munca ta nu este la nivelul la care ar trebui.

  • Ego-ul o să-ți spună: La câte am făcut pentru ei, așa mă răsplătesc? După câte ore am stat după program… gata! Îmi dau demisia! Sunteți niște nerecunoscători! Nu mă simt apreciat aici, plec!
  • Demnitatea o să-ți spună: Îmi cer iertare! În acest caz, o să las locul meu liber pentru altcineva. Voi lăsa un alt om să se ocupe ne nevoile voastre mai bine. Eu o să aleg să merg în altă parte, unde o să învăț să fac lucrurile mai bine.

Acțiunea este aceeași: îți dai demisia! Modul în care alegi să o faci contează. Poți pleca trântind ușa și să crezi că ai fost demn, însă realitatea este alta.

Ca să-ți fie mai ușor să vezi diferența, îți lăsăm mai jos câteva aspecte pe care să le analizezi. Ține minte, pentru bunăstarea ta, demnitate nu ego!

Semne de urmărit în fiecare zi

ego și demnitate

Sentimentele de bază

  • Ego-ul este condus de nesiguranță și îndoială. Acesta aduce mândrie și frică de inferioritate.
  • Demnitatea este condusă de respect și încredere în sine, autocontrol și valoare.

Cauzele de bază

  • Ego-ul se datorează unei copilării defectuoase. Astfel, acesta este folosit ca mecanism de apărare împotriva respingerii sau insultei.
  • Demnitatea este rezultatul unei bune creșteri, în care copilul a învățat de la părinți să aibă încredere în sine.

Motivația de bază

  • Ego-ul înseamnă mândrie mai presus de orice. Adesea, oamenii ajung să se îndepărteze de ceilalți, simțindu-se superiori.
  • Demnitatea se concentrează pe mărirea puterii interioare. Scopul este de a te prețui pe tine, în timp ce-i prețuiești și pe ceilalți.

Efectul asupra sinelui și asupra celorlalți

  • Ego-ul nu-și cere niciodată iertare. Mai degrabă alege singurătatea decât asumarea unei greșeli.
  • Demnitatea înseamnă și logică. Nu ne lasă să fim încăpățânați, însă ne lasă să avem respect față de valorile noastre. Cu alte cuvinte, demnitatea aduce înțelegere de sine și față de cei din jur.

Consecința

  • Ego-ul aduce competiție nesănătoasă și rivalitate. Acesta rănește alte persoane, fapt ce duce la distrugerea unor relații.
  • Demnitatea aduce un plus de dezvoltare personală. Aceasta nu te lasă să te vezi superior față de ceilalți, în timp ce te prețuiești pe tine.

Acum că știi care este diferența dintre cele două, poți alege.

“Ego-ul este principalul sabotor al omului” – Monica Bârlădeanu

Gândește-te doar la dorințele tale. Cum vrei să te cunoască lumea? Îți dorești să rămâi în mintea lor ca un om demn sau nu? Ce vrei să vezi când te uiți în oglindă? Cum îți dorești să arate relațiie tale? Vrei autenticitate, sinceritate și respect? Trebuie să lucrezi la tine!

Fă pași mici zilnic pentru a ajunge cea mai bună varianta a ta. Poți! Ai nevoie doar de atenție și răbdare. Recitește lista de mai sus când te simți pierdut. Apoi apucă-te de curățenie. Ai grijă de ego-ul tău!