Ce este comunicarea nonviolentă și de ce este valoroasă

Ce este comunicarea nonviolentă și de ce este valoroasă - Podcastul Fain&Simplu

În era digitală în care ne aflăm, comunicarea nu a fost nicicând mai ușor de realizat. Astăzi, cu un simplu click putem transmite informații dintr-un capăt în celalt al lumii. Viteza de comunicare însă nu asigură și eficiența cu care mesajul ajunge la interlocutor. Înțelege el cu adevărat ceea ce noi am vrut să-i comunicăm? Am reușit să ne exprimăm suficient de clar nevoile?

De multe ori, ne trezim judecând sau criticând faptele celuilalt. Însă, fără a lua în calcul dacă noi am reușit să transmitem eficient ce vrem. Ne creăm așteptări și generăm conflicte pentru că interlocutorul nostru nu a răspuns cum ne-am dori nevoilor noastre. În acest punct, reacția firească a celeilalte persoane este de a se retrage. Iar a noastră de a pedepsi răspunsul lui.

Ca să nu ajunge la conflict sau distanțare, este impotrant să exprimăm clar faptele care ne-au deranjat. Să observăm și să spunem ce emoții ne-au generat faptele celuilalt. Să comunicăm de ce este important pentru noi și ce ne dorim ca el să facă diferit. Pe scurt, să comunicăm nonviolet.

Ce este comunicarea nonviolentă?

Putem rezuma comunicarea nonviolentă la ascultare profundă. Punând accent pe ascultare, în detrimentul argumentării, învățăm să auzim nevoile cele mai profunde. Atât ale noastre, cât și ale interlocutorului nostru.  Prin acest tip de limbaj, conștientizăm că toate ființele umane încearcă doar să onoreze valorile și nevoile lor.

Te poți raporta la comunicarea nonviolentă ca la o altă practică spirituală. Prin interemdiul ei, observăm în oameni umanitatea ce ne leagă. Ea poate fi văzută ca o superputere prin care nevoile tuturor sunt onorate și validate.

Comunicarea nonviolentă nu aduce nimic nou. Ea se bazează pe principiile de fundament ale umanității. Ne reamintește ceva ce noi, în sinea noastră, știm de secole. În inimă nu există violență, există compasiune născută din iubire. Instinctiv recunoaștem starea de bine ce se simte odată cu legarea unei conexiuni autentice cu o altă ființă umană. Astfel, putem discuta despre emoțiile și nevoile noastre, într-o manieră în care celuilalt să-i fie ușor să se deschidă. Comunicarea plină de compasiune ne ajută să ne auzim real pe noi înșine și pe ceilalți. Ne provoacă să reformulăm modul în care ne exprimăm și ascultăm. Cum? Concentrându-ne conștiința asupra faptelor, emoțiilor, nevoilor și cererilor noastre sau ale partenerului de discuție.

De ce este important să comunicăm nonviolent?

Comunicarea Nonviolentă este puntea de trecere spre vindecare. Fie că vorbim de relații intime, la locul de muncă, politică, colegi de școală sau facultate, comunicarea nonviolentă este o cale de reconciliere sub toate aspectele sale.

Având o comunicare lipsită de orice tip de violență, reușim să vedem dincolo aparențe. Prin compasiune putem accepta mai ușor propriile gânduri, emoții sau fapte. Găsim puterea de a înțelege acțiunile celor din jur și a ierta. Devenim capabili de a ne exprima clar nevoile, dar și de a empatiza cu nevoile celorlalți.

De altfel, scopul comunicării nonviolente este acela de a ne consolida capacitatea de a inspira și a respira compasiune. Atât față de ceilalți, cât și față de noi înșine. Căci prin compasiune, putem închide într-un mod echitabil și onest toate neînțelegerile din trecut sau prezent. Având sufletul liniștit, lipsit de orice urmă de furie, judecată, frustrare, regrete sau confuzie, putem avansa. Cu sufletul împăcat, putem urca o altă treaptă a dezvoltării noastre mentale și spirituale.

De reținut, principiile comunicării nonviolente pot fi aplicate atât în demersul nostru de a ne rezolva conflictele, interioare sau cu alte persoane. Cât și pentru a fi recunoscători și a aduce aprecieri autentice nouă și semenilor noștri.

Să observăm și faptele care ne bucură sau pe care le respectăm la celalt. Să-i comunicăm emoțiile pozitive pe care ni le transmite prin acțiunile lui. Să-i amintim de ce sunt și acelea importante pentru noi.

Paul și Alexandra Olteanu, invitați în podcastul Fain&Simplu, au dat zeci de exemple despre modul în care i-a ajutat. Află mai multe detalii despre comunicarea nonviolentă și modul în care ea poate salva relații.

Mădălina Costache