Autismul este adesea definit și descris în termeni de deficite. Acest lucru se întâmplă pentru a determina ce suporturi sunt necesare, pentru proiectarea și implementarea programului și nivelul de finanțare; dar întotdeauna a vorbi despre ceea ce o persoană nu poate face sau face la fel de bine ca semenii lor poate fi demoralizant. Îmbunătățirea poate fi dificil de observat și câștigurile mici, dar semnificative, nu sunt celebrate. Vorbind despre deficite, acestea poate afecta, de asemenea, stima de sine și bunăstarea unei persoane. Ce nu spun oamenii despre autism? Aproape nimeni nu vorbește despre aspectele pozitive ale acestuia.
Poate nu știai, dar Vlad Irimia sau Tata Vlad de la BUG Mafia, așa cum este el cunoscut publicului larg, are un copil autist. În cadrul conversației cu Mihai Morar, la podcastul Fain & Simplu, acesta a mărturisit că el însuși a avut o formă de autism în copilărie.
„Unul dintre copiii noștri are autism, e autist și cred că am avut și eu, urmărind evoluția lui. Atunci, de mult, nu se diagnostica autismul, erai doar un copil mai ciudat și cred că am avut și eu o formă un pic mai ușoară decât a lui.
Nu e o boală, nu e o boală. Deși beneficiază de tratament, majoritatea copiilor cu autism, nu se știe dacă tratamentul funcționează.
Diferența față de noi e că văd altfel și percep altfel lucrurile. Atât, în rest c opilul nostru este foarte fericit, foarte inteligent. Einstein a fost autist, după cum spuneam, eu am fost autist, dar mulți oameni foarte inteligenți au fost autiști, au văzut altfel lucrurile și poate asta ia făcut cumva să fie mai speciali.” – Vlad Irimia, alias Tata Vlad
Urmărește episodul integral pe YouTube, Spotify Podcast, Apple Podcast sau Google Podcast
Nu este o boală, ci mai degrabă un alt fel de a fi. Din păcate, majoritatea dintre noi nu avem răbdarea de a vedea dincolo de aparențe, de a observa partea plină a paharului dintr-o situație. De multe ori, ne avântăm în a judeca orice este diferit de noi.
Greu acceptăm diferențele, iar asta ne îngreunează relațiile. Așa cum spunea și Raluca Anton în cadrul episodului 086, „o relație devine sănătoasă în momentul în care producem diferențiere. Adică ne dăm seama că eu nu sunt tu și tu nu ești eu și nu trebuie să gândim la fel, să simțim la fel și să fim la fel pentru a fi între-o relație sănătoasă pe termen lung.” – Mai ales în cazul relației părinte-copil.
„În momentul în care renunți la treaba asta, să fie ca noi, copiii să ne urmeze pașii, că toți avem obsesia asta: ce frumos ar fi ca, copiii mei să fie un om de radio, nu? Te gândești la asta? Niciodată nu m-am gândit, dar da, am și eu.. înțelegi ce vreau să zic, ai și tu niște proiecții, idei în minte despre copii. Ar trebui să renunțăm la asta pentru că nu, ei vor decide.” – Vlad Irimia, alias Tata Vlad
Ce nu spun oamenii despre autism? Aspectele pozitive!
Atenție la detalii – există atât o minuțiozitate, cât și o acuratețe în jurul detaliilor specifice. Acesta poate fi un real plus în locurile de muncă care necesită acea abilitate, cum ar fi controlul calității.
Focalizare profundă – nivelul de concentrare poate fi foarte ridicat în cazul persoanelor autiste.
Abilități de observare – învățarea se face prin ascultare activă și privire atentă. De exemplu, un copil va observa o activitate de câteva ori înainte de a participa, dar atunci când se alătură, poate face sarcina bine.
Absorb și reține faptele – memoria pe termen lung este excelentă, cu reamintire superioară.
Abilități vizuale – tind să învețe vizual și să se concentreze asupra detaliilor.
Abordare metodică – procesele de gândire sunt analitice; poate identifica modele și repetări. Știința, matematica și muzica sunt materii care au tipare în ele, așadar adesea persoanele autiste vor excela în aceste domenii.
Abordări noi – procese de gândire unice și soluții inovatoare.
Creativitate – o imaginație distinctă și o expresie a ideilor.
Tenacitate și rezistență – determinare și opinii provocatoare.
Acceptarea diferenței – mai puțin probabil să-i judece pe ceilalți, dar poate pune la îndoială normele.
Integritate – onest, loial și angajat.
Gândirea la aspectele pozitive ale autismului poate schimba opinia unui potențial angajator, poate deschide porți către noi oportunități, poate face comunitatea mai incluzivă și poate schimba modul în care sprijinim persoanele cu autism acasă, la școală și în comunitate.
Dacă ai în familie sau printre cei dragi, oameni autiști, vorbește cu ei despre superputerile lor. Nu uita că o abordare pozitivă va construi relații puternice, care este baza pentru o bună dezvoltare și calitate a vieții.