De ce este important să ai încredere în tine?

sursă foto: unsplash.com

A ști cum să descoperim încrederea și să o cultivăm ne îmbogățește lumea și viața. Descoperă pilonii esențiali pentru a menține încrederea în sine și 8 pași pentru a o cultiva.

Încrederea este o energie puternică. Se bazează pe speranță și oferă siguranță, optimism, bucurie. Încrederea dă putere și libertate. Dimpotrivă, neîncrederea încurajează frica, disconfortul, nemulțumirea.

Îndoiala ne împiedică să acționăm, ne îngreunează să luăm inițiative și ne paralizează. Încrederea stă la baza diferitelor activități pe care le întreprindem cu intenția de a ne îmbunătăți și de a ne maturiza sau de a realiza proiectele noastre vitale. Prin urmare, cu cât încrederea noastră este mai mare, cu atât puterile noastre sunt probabil mai mari.

De ce este important să dezvoltăm încrederea în sine

Dezvoltarea încrederii necesită să fim absolut sinceri cu privire la cine suntem, fără a face judecăți de valoare sau a dori să ne schimbăm pentru a ne potrivi idealurilor altora. Când ajungem să știm cine suntem și învățăm să avem încredere în noi, intrăm într-un nou nivel de intimitate.

Această încredere este o forță puternică care rezidă în fiecare ființă umană. Oferă un sentiment de control mai mare asupra vieții cuiva și capacitatea de a-i accepta provocările.

Descoperă și: Cum să ai mai multă încredere în tine. 7 metode care te ajută să-ți crești încrederea în sine

Cine o deține, experimentează:

Capacitate mai bună de a gândi și de a face față provocărilor de bază ale vieții.

Sentimentul de a fi demn, de a merita, de a avea dreptul de a-și afirma propriile nevoi.

Creștere interioară, predispoziție spre atingerea unor obiective mai solicitante care implică o mai mare satisfacție personală.

O mai mare autocunoaștere, o mai mare stimă de sine. Acceptarea deplină a propriilor defecte și limitări, cu recunoașterea sobră a aptitudinilor și aptitudinilor.

Efectul fricilor va dărâma zidul încrederii

Încrederea se construiește încetul cu încetul. Expunerea treptată la propriile temeri și creșterea dificultății situațiilor de temut pe măsură ce câștigi încredere creează baza pentru a le depăși. O modalitate este să urmezi acești pași:

Fă o listă cu situațiile pe care le eviți sau care îți provoacă disconfort din cauza anxietății sau fricii.

Organizează-le de la cea mai mică la cea mai mare dificultate atunci când ai de-a face cu fiecare dintre ele.

Începe cu cele mai simple și mai practice.

Nu te descuraja dacă simți anxietate. Este normal când încerci ceva nou. Înveți să-l înfrunți în loc să eviți.

Repetă până când vei simți că deți controlul fără dificultate.

Treci la următoarea situație mai târziu.

Cei trei stâlpi ai încrederii

Încrederea în sine poate fi îmbunătățită de-a lungul vieții, mai ales atunci când devii conștient de tine și decizi să schimbi felul în care gândești, simți și acționezi. Modificarea acestui model presupune:

Cunoaște-te. Știind cum suntem ne vom simți mai în siguranță. Este important să te scufunzi în sine, să te cunoști cu adevărat și continuu, întrucât ne schimbăm în timp. Dintr-un dialog intern putem începe să ne îmbunătățim,  să câștigăm încredere. Există o relație foarte strânsă între conștientizarea de sine și gradul de încredere. Cu cât unul este mai mare, cu atât celălalt este de obicei mai mare.

Crede în tine. Încrederea personală este strâns legată de capacitatea de a acționa. Nu este ceva care răspunde obiectiv capacităților reale, ci mai degrabă la ceea ce se crede că este posibil cu ele. Numai capacitatea nu este suficientă pentru a garanta performanța optimă: trebuie să crezi în ea pentru a profita la maximum de ea.

Realizează treptat schimbarea. În procesul de schimbare a atitudinilor și a modurilor de a fi apar adesea dificultăți care pot influența proiectul personal. Aici va fi necesar să recurgi la voința care îți va permite să perseverezi pentru a atinge scopul.

8 PASI PENTRU A CULTIVA ÎNCREDEREA

Încrederea adăpostește o anumită cantitate de intuiție că tot ce este mai bun urmează să vină. Cultivarea sa necesită o atitudine receptivă față de neașteptat.

Interesul propriu. Deși altruismul și preocuparea față de ceilalți sunt necesare, în anumite momente sau situații, în general, interesul pentru sine trebuie să fie superior interesului acordat celorlalți.

Interes social. Trăim în comunitate și o parte importantă a gratificațiilor noastre sunt derivate din interacțiunea socială; este necesar să acţionăm moral şi să apărăm şi să respectăm drepturile celorlalţi.

Autonomie. Oamenii sănătoși își asumă adesea responsabilitatea de a-și conduce și de a-și guverna propriile vieți fără a „avea nevoie” constant de sprijinul celorlalți. Responsabilul suprem pentru viața ta ești tu însuți.

Toleranță la frustrare. Este necesar să se acorde propriei  persoane și altora dreptul ca lucrurile să urmeze un curs diferit de cel dorit. Nu este nevoie să emiti sentințe de condamnare atunci când se întâmplă asta. Este mai bine să încerci să schimbi felul în care trăiești emoțiile negative și să accepți latura lor neplăcută.

Angajament creativ. Oamenii tind să se simtă mai sănătoși atunci când sunt implicați vital într-un proiect din afara lor și își asumă un angajament uman important pentru ei.

Acceptare. Fericirea de a fi în viață se reflectă în oamenii a căror stimă și încredere este pozitivă. Se acceptă reciproc și au capacitatea de a se distra. Ei nu fac evaluări globale despre ei înșiși pe baza realizărilor lor externe sau a judecății altora. Alegi să te accepți necondiționat.

Asumă-ți riscul. Este important să știi să îți asumi riscurile care însoțesc uneori realizarea anumitor obiective în ciuda faptului că există adesea posibilitatea eșecului.

Realism. Utopiile sunt adesea de neatins. Prin urmare, nu vei obține întotdeauna tot ce îți dorești și nici nu este posibil să eviți uneori să simțiți suferință sau durere.