„Binele nu se face cu zgomot” este doar un MIT

„Binele nu se face cu zgomot” este doar un MIT

Probabil ai auzit de expresia: „Binele nu se face cu zgomot”. Dacă ajuți pe cineva nu trebuie să faci mare caz din asta, păstrează fapta pentru tine. Oare așa este? Noi credem că nu.

În epiosodul #089, Mihai Morar discută cu unul dintre cei mai vechi oameni din ONG-uri, Angela Galeța, directorul general al Fundației Vodafone, despre cota alarmantă a mortalității infantile în România. Poate nu știai, însă o dată la 7 ore ne moare un bebeluș în spitale. Dacă nu ai urmărit episodul, te invităm să o faci. Este un episod special prin care încercăm să facem bine cu zgomot!

Fiecare copil pe care îl salvăm e un om care va contribui ca țara asta a noastră să fie mai bună.” – Angela Galeța

Mortalitatea infantilă din România este dublă față de media din Uniunea Europeană. Iar soluția e atât de simplă. O secție de neonatologie bine dotată poate să reducă la jumătate numărul bebelușilor care mor în spitale.

Din păcate, suntem conștienți că doar unul din cinci români este sensibil la problemele celorlalți. Cu toate acestea, avem siguranța că oamenii din comunitatea Fain & Simplu, cunosc importanța implicării sociale și vor să ajute la dezvoltarea României.

De ce „Binele nu se face cu zgomot” este doar un MIT?

Angela Galeța explică foarte fain și simplu:

Oamenii nu știu care sunt problemele dacă nu vorbești despre asta. Dacă noi n-am vorbi despre neonatologia din România și despre nevoile care există, oamenii nu ar știi ce statistici avem noi și ce se întâmplă și că la fiecare 7 ore moare un copil  într-o secție insuficient dotată.” – Angela Galeța

Promovarea actelor de caritate sau de „facere de bine” este privită în general cu ochi critici de majoritatea oamenilor. Din popor am învățat că „Binele nu se face cu zgomot” și nimeni nu a contestat asta până acum. De ce să nu spui când faci un bine?

Adevărul este că „a face bine cu zgomot” presupune un soi de rafinament. Este important să știi când și cât să vorbești despre ceea ce ai făcut. Zgomotul nu trebuie privit ca o scandare cu surle și trâmbițe și mai degrabă la o amintire a problemelor cu care noi, ca societate, ne confruntăm și a faptului că există soluții.  

Pe de altă parte, un munte nu poate fi mutat din loc de un singur om. Orice mare schimbare a avut loc atunci când mai multe suflete au tras în aceeași direcție. După cum spunea și Angela, „dacă nu vorbești despre ceea ce ai făcut, nu poți să aduci alături de tine alți oameni care să facă și ei la fel”. Avem nevoie unii de ceilalți pentru a crește.

„Binele nu se face cu zgomot” este doar un MIT de care ar fi bine să ne desprindem. Mai ales în contextul actual, în care tehnologia pare uneori că mai mult ne îndepărtează, decât ne apropie. Avem nevoie să ne conectăm între noi, să știm unii de ceilalți, să ne cunoaștem nevoile și să încercăm să ne sprijinim reciproc.

 Cum putem schimba „Binele nu se face cu zgomot” în „Binele se face și cu zgomot”?

Începe să faci bine și să spui mai departe celor apropiați. Fiecare pas făcut contra curentului va duce la schimbarea de paradigmă. Nu este soi de laudă sau mândrie să faci bine cu zgomot, ci mai degrabă o chemare a comunității la acțiune. Doar împreună putem face din România o țară în care lucrurile să se întâmple corect. Nu bine sau perfect, ci corect. Un loc în care toată lumea să aibă șanse egale.

Dacă faci ceva, e ca un bulgăre care se duce, știi? Se rostogolește și îi atrage și pe alții.” – Angela Galeța

Dacă vrei să ajuți la salvarea României, prin micșorarea ratei de mortalitate infantilă, donează 2 EURO prin sms cu textul RITM la 8845.

Eu cred că putem ține România în viață și să dăm șansa pe care poate noi am avut-o pentru copiii noștri și sunt recunoscător pentru asta, că fetele mele s-au născut într-o maternitate care avea neonatologie, nu știu dacă era foarte dotată, dar au avut șansa la viață și putem să le-o dăm și altor părinți.

Printr-un simplu sms pe care putem să îl trimitem o dată, după care în fiecare lună, trimitem 2 euro către viața copiilor. RITM e simplu de scris, RITM la 8845.” – Mihai Morar

De ce Fundația Vodafone?

Pentru început, să clarificăm un aspect care poate îți aduce neliniște sau îndoială. Fundația Vodafone nu este Vodafone România. După cum a explicat și Angela în cadrul discuției de la podcast, ei sunt un ONG. Nimic mai mult, nimic mai puțin.

Noi suntem Fundația Vodafone, nu suntem Vodafone România SA, suntem un ONG care funcționează ca oricare alt ONG. Nu suntem un simplu finanțator, am semnat un contract de sponsorizare, am semnat un cec, ok gata, ne-am făcut treaba. Suntem acolo, mergem pe teren, stăm de vorbă cu medicii, cu organizația cu care implementăm, suntem situații în care ei ne cer ajutorul pentru diverse probleme pe care le întâmpină.

Cifrele legate de rata mortalității, acum suntem la 6 la mie, dar se poate face ceva, putem să schimbăm aceste statistici și am să spun că în urmă cu 10-11 ani când am început, rata mortalității infantile în România era de 10 la mie.

Probabil unii vor spune că este treaba statului să facă treaba asta, dar să nu uităm că poate statul suntem și noi.” – Angela Galeța

Dacă vrei să afli mai multe despre ei și despre proiectele pe care le desfășoară, accesează site-ul oficial: www. fundatia-vodafone.ro.

Fă bine cu zgomot!