5 metode simple de gestionare eficientă a stresului

sursă foto: unsplash.com

Stresul este o reacție psihologică și fizică normală la cerințele vieții. O cantitate mică de stres poate fi bună, motivându-te să performezi bine. Dar provocările multiple zilnice, cum ar fi stările din trafic, respectarea termenelor limită și plata facturilor, te pot împinge dincolo de capacitatea ta de a face față. În cele ce urmează îți vom recomanda o serie de metode de gestionare a stresului.

Creierul tău este conectat cu un sistem de alarmă pentru protecția ta. Când creierul percepe o amenințare, îi semnalează corpului să elibereze o explozie de hormoni care îți cresc ritmul cardiac și îți ridică tensiunea arterială. Acest răspuns „luptă sau fugi” te alimentează să faci față amenințării.

Odată ce amenințarea dispare, corpul tău este menit să revină la o stare normală, relaxată. Din păcate, complicațiile continue ale vieții moderne înseamnă că sistemele de alarmă ale unor oameni se opresc rar.

Managementul stresului îți oferă o serie de instrumente pentru a-ți reseta sistemul de alarmă. Îți poate ajuta mintea și corpul să se adapteze. Fără el, corpul tău ar putea fi întotdeauna în alertă maximă. În timp, stresul cronic poate duce la probleme grave de sănătate.

Nu aștepta până când stresul îți va dăuna sănătății, relațiilor sau calității vieții. Începe azi să practici tehnici de management al stresului.

H2: Cum îți dai seama că ai un nivel de stres ridicat

Stresul poate afecta toate aspectele vieții tale, inclusiv emoțiile, comportamentele, capacitatea de gândire și sănătatea fizică. Nicio parte a corpului nu este imună. Dar, pentru că oamenii gestionează stresul diferit, simptomele stresului pot varia. Simptomele pot fi vagi și pot fi aceleași cu cele cauzate de afecțiuni medicale. Prin urmare, este important să le discuți cu o persoană specializată. Nivelul de stres ridicat se caracterizează însă prin următoarele simptome:

Semne fizice

S-ar putea să fii prea stresat fără să știi. Poate că ai anumite simptome fizice și dai vina pe o boală sau altă afecțiune. Dar adevărul este că stresul în sine poate cauza probleme la nivelul organelor, țesuturilor și în aproape fiecare sistem din corpul tău.

În funcție de modul în care gestionezi stresul, este posibil să prezinți simptome care îți afectează totul, de la hormoni la inimă și multe altele.

Simptomele fizice cauzate de stres includ:

  • energie slabă
  • dureri de cap
  • stomac deranjat și greață
  • dureri și mușchi încordați
  • durere în piept și bătăi rapide ale inimii
  • insomnie
  • răceli și infecții frecvente
  • pierderea dorinței și/sau capacității sexuale
  • nervozitate și tremur, țiuit în ureche, mâini și picioare reci sau transpirate
  • gură uscată și dificultăți la înghițire
  • maxilarul încleștat și scrașnirea dinților

Semne mentale și emoționale

Stresul poate afecta, de asemenea, modul în care gândești și simți, îngreunându-ți procesul de realizare a responsabilităților. Inclusiv luarea deciziilor în maneieră rațională. În unele cazuri, acest tip de stres poate afecta comportamentul în alte moduri, iar unii oameni apelează la droguri, alcool, tutun sau alte substanțe dăunătoare pentru  face față sentimentelor.

Stresul excesiv îți poate afecta și apetitul, determinându-te să mănânci mai mult sau mai puțin decât de obicei. Și, totodată, îți poate afecta sau elimina motivația de a face mișcare și de a rămâne în formă. În plus, sentimentele pe care le simți atunci când ești stresat te pot face să simți că te retragi de prieteni și familie și să te izolezi.

Descoperă și 7 moduri prin care putem gestiona mai ușor stresul din viața noastră

Unele dintre semnele psihologice și emoționale  includ:

  • depresie sau anxietate
  • furie, iritabilitate sau neliniște
  • sentimenul copleșirii, nemotivat sau neconcentrat
  • probleme cu somnul sau dormi prea mult
  • gânduri sau îngrijorare constantă
  • probleme cu memoria sau concentrarea
  • luarea unor decizii proaste

Metode simple de gestionare a stresului

În aceste zile este greu să nu te simți copleșit din când în când. Între jonglarea cu munca, familia și alte angajamente, poți deveni prea stresat și ocupat. Dar trebuie să-ți aloci timp pentru a te relaxa, altfel sănătatea ta mentală și fizică poate avea de suferit.

Pentru a învăța cum să-ți gestionezi stresul necesită practică, dar poți – și trebuie să o faci. Iată câteva metode simple de gestionare a stresului.

1. Exerciții fizice

Antrenamentul regulat este una dintre cele mai bune modalități de a-ți relaxa corpul și mintea. În plus, exercițiile fizice îți vor îmbunătăți starea de spirit. Dar trebuie să o faci des pentru a da roade.

Concentrează-te pe stabilirea obiectivelor de fitness pe care le poți îndeplini, astfel încât să nu renunți. Cel mai mult, amintește-ți că este mai bine să faci orice exercițiu decât să nu faci deloc.

2.Respiră profund

Exercițiile de respirație îți pot elimina imediat presiunea. Vei fi surprins cât de bine te simți. Doar urmeză acești 5 pași:

  • Stai într-o poziție confortabilă cu mâinile în poală și picioarele pe podea. Sau poți să te întinzi.
  • Inchide ochii.
  • Imaginează-te într-un loc relaxant. Poate fi pe plajă, într-un câmp frumos de iarbă sau orice loc care îți oferă o senzație de liniște.
  • Inspiră și expiră adânc.
  • Repetă acest lucru timp de 5 până la 10 minute

3.Încearcă să adopți o dietă sănătoasă

O dietă regulată, bine echilibrată, te va ajuta să te simți mai bine în general. De asemenea, te poate ajuta să îți controlezi starea de spirit. Mesele tale ar trebui să fie pline de legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe pentru energie. Și nu sări peste nicio masă. Nu este bine pentru tine și te poate pune într-o dispoziție proastă, ceea ce îți poate crește de fapt stresul.

4.Ia o pauză

Trebuie să îți planifici o perioadă de nefuncționare reală pentru a  oferi minții o pauză de stres. Dacă ești o persoană căreia îi place să-și stabilească obiective, acest lucru poate fi dificil pentru tine la început. Cu toate astea, poți realiza activități care interferează cu programul tău încărcat precum:

  • Meditaţie
  • Yoga
  • Rugăciune
  • Petrecerea timpului în natură

5.Fă-ți timp pentru hobby-uri

Trebuie să-ți aloci timp pentru lucrurile care îți plac. Încearcă să faci în fiecare zi ceva care să te facă să te simțiți bine. Astfel vei reuși să te eliberezi de stres. Nu trebuie să aloci enorm de mult timp- chiar și 15 până la 20 de minute vor fi benefice.

De ce e important să nu te lași stresul să-ți controleze viața

După ce ți-am prezentat o serie de metode de gestionare a stresului, trebuie să conștientizezi că traiul cu un nivel ridicat de stres îți va pune în pericol întreaga bunăstare.

Stresul face ravagii asupra echilibrului tău emoțional, precum și asupra sănătății tale fizice. Îți restrânge capacitatea de a gândi clar, de a funcționa eficient și de a te bucura de viață. Poate părea că nu poți face nimic împotriva stresului. Facturile nu vor înceta să vină, nu vor mai fi niciodată mai multe ore în zi, iar responsabilitățile tale de muncă și familiale vor fi mereu solicitante. Dar ai mult mai mult control decât ai putea crede.

Gestionarea eficientă a stresului te va ajuta să înlături influența pe care stresul îl are asupra vieții tale, astfel încât să poți fi mai fericit, mai sănătos și mai productiv. Scopul final este o viață echilibrată, cu timp pentru muncă, relații, relaxare și distracție – și rezistența de a rezista sub presiune și de a face față provocărilor.