Ce înseamnă de fapt o relație de cuplu sănătoasă

Ce înseamnă de fapt o relație de cuplu sănătoasă
sursă foto: Unsplash

O relație de cuplu sănătoasă îți oferă un spațiu sigur din punct de vedere emoțional. E prilej de autodescoperire și dezvoltare personală, e locul în care îți dai voie să fii vulnerabil(ă), autentic(ă), să împărtășești cele mai intime lucruri despre tine, fără să te temi că vei fi judecat(ă) sau tras(ă) la răspundere.

În același timp, o relație de cuplu sănătoasă cere efort conștient din partea ambilor parteneri. O relație de cuplu sănătoasă se construiește zi de zi. Mai mult, contrar, poate, unor așteptări, nu e lipsită de provocări, indiferent de nivelul de compatibilitate a partenerilor.

Căci în orice relație de cuplu fiecare vine cu propria poveste. Astfel, o relație de cuplu sănătoasă presupune și armonizarea celor două povești.

Trebuie să menționăm încă de la început că fiecare cuplu are propriul mod de funcționare, propriile „reguli” după care se ghidează. Cu toate acestea, există câțiva factori-cheie, care contribuie la menținerea și consolidarea unei relații sănătoase, funcționale, în care ambii parteneri să se simtă înțeleși, acceptați, respectați, prețuiți, iubiți.

Factori-cheie care contribuie la o relație de cuplu sănătoasă

Conexiune emoțională

Conexiunea emoțională este, cu siguranță, unul dintre cei mai importanți factori pentru construirea și consolidarea unei relații de cuplu sănătoase.

Cum aceasta implică vulnerabilitate din partea ambilor parteneri, este esențial ca fiecare dintre aceștia să aibă disponibilitatea de a intra în contact cu emoțiile sale. Practic să se arate celuilalt așa cum este. Și da, inclusiv în zilele mai puțin plăcute, inclusiv atunci când simte furie, tristețe, neputință.

Asta înseamnă ca fiecare să fie dispus să lucreze cu el. Și, în același timp, să-l susțină pe celălalt în procesul de îmbrățișare a vulnerabilității. Acest lucru este absolut necesar, căci doar așa poți crea o conexiune emoțională puternică, de durată.

Încredere reciprocă

Atunci când sunt întrebare care sunt „secretele unei relații fericite și de durată”, multe cupluri menționează încrederea, alături de comunicare și respect (despre care vom vorbi în curând).

Dacă ar fi să creăm o imagine metaforică, am putea spune că încrederea reciprocă e asemenea unui stâlp de rezistență. Construirea și menținerea unei relații funcționale depind în mare măsură de aceasta.

Pe lângă încrederea arătată partenerului, e important să aducem în discuție și încrederea în sine. Te întrebi de ce contează? Ei bine, pentru că, în anumite situații, poate afecta și încrederea în partener.

De pildă, să ne gândim la o persoană cu frica de abandon. Aceasta are, de regulă, o stimă de sine scăzută. Considerându-se insuficientă, poate ajunge dependentă emoțional de partener. Poate avea deseori gânduri de tipul „voi fi părăsită” și, astfel, poate ajunge să-și creeze în minte tot felul de scenarii legate de faptul că ar putea fi „abandonată”. Aceste scenarii pot deveni atât de puternice, încât minimizează încrederea în partener. Asta deși, în mod normal, acesta nu i-a dat niciun motiv de teamă.

Am explicat mai multe lucruri despre cum funcționează și despre cum ne putem antrena stima de sine în articolul Cum să ai mai multă încredere în tine. 7 metode care te ajută să-ți crești încrederea în sine.

Empatie

Componentă esențială a inteligenței emoționale, empatia ne ajută să înțelegem punctele de vedere, emoțiile, trăirile celuilalt și, astfel, să ne conectăm la el.

La începutul articolului am spus că o relație de cuplu sănătoasă presupune armonizarea a două povești. Empatia este, în acest caz, un element indispensabil. Chiar dacă nu am trecut prin aceleași experiențe ca partenerul, putem încerca să ne punem totuși în locul lui, pentru a-i înțelege, printre altele, reacțiile din prezent.

De exemplu, dacă într-un cuplu unul dintre parteneri se confruntă cu frica de abandon – pe care învață, însă, s-o gestioneze în moduri sănătoase -, e important să aibă parte de empatia celuilalt. Sigur, asta înseamnă să se lase să fie vulnerabil, adică să-i povestească deschis experiențele care au dus la apariția fricii de abandon, să-i spună ce simte atunci când teama de abandon îl copleșește în unele momente din prezent.

Comunicare deschisă

Comunicarea e cheia rezolvării multor provocări din viața de cuplu. Tocmai de aceea, este esențial ca fiecare partener să comunice clar și deschis ceea ce simte, lucrurile de care are nevoie, ceea ce își dorește, în loc să se aștepte ca persoana cealaltă să le ghicească.

Nu contează, însă, doar ceea ce, cât și cât de des comunicăm, ci mai ales modul în care comunicăm. Contează, printre altele, să alegem momentul potrivit pentru a iniția o anumită discuție. Mai ales când vine vorba despre una dificilă. Este esențial să nu devenim ofensivi, ci mai degrabă să ne concentrăm pe ceea ce simțim.

Uite, în loc să spunem „Nu faci niciodată ce te rog, mă enervezi cumplit!”, am putea formula un mesaj mai blând, dar care exprimă nevoia noastră dintr-un anumit moment: „Mă simt neascultat(ă) atunci când… Și aș avea nevoie de la tine să…”.

Prima formulare poate foarte ușor să declanșeze un conflict. Asta în special dacă deschidem conversația într-un moment în care partenerul e stresat/furios/obosit. Pe de altă parte, cea de-a doua formulare invită la o comunicare deschisă, sinceră.

Am scris aici despre tehnicile comunicării eficiente, așa că te invităm să citești articolul, dacă vrei să aprofundezi subiectul.

Ascultare activă

Ascultarea activă presupune să fim prezenți în prezent. Să-l lăsăm pe celălalt să spună tot ceea ce are de spus, fără să-l întrerupem. Știm, poate fi tare dificil atunci când vine vorba despre subiectele incomode. Și, ce să vezi, relațiile de cuplu sănătoase nu sunt ferite de subiecte inconfortabile.

Partea bună e că ne putem antrena să fim ascultători activi mai buni. Am scris un întreg articol pe această temă, pe care îl găsești aici.

De ce e important să ascultăm activ în relația de cuplu? Fiindcă astfel avem șansa să înțelegem la un nivel mult mai profund care sunt nevoile emoționale ale partenerului și cum am putea veni noi în întâmpinarea lor. Totodată, ca ascultători activi, îi creăm un sentiment de siguranță celuilalt. Acesta are încredere că poate vorbi deschis cu noi de fiecare dată despre lucrurile pe care le simte. Asta pentru că știe că suntem alături de el, că nu-l judecăm.

Gestionarea sănătoasă a emoțiilor

O relație funcțională nu e doar „lapte și miere”. Fiecare persoană poate experimenta emoții inconfortabile – care nu au întotdeauna legătură cu relația, ci cu alte aspecte ale vieții ei -, care, negestionare corespunzător, pot afecta relația de cuplu.

Tocmai de aceea, e important ca fiecare partener să învețe să lucreze cu propriul „univers emoțional” – sigur, poate face acest lucru cu sprijin din partea celuilalt. Uneori, însă, poate fi nevoie și de ajutorul unui psihoterapeut.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează emoțiile și ce înseamnă gestionarea lor sănătoasă, aruncă o privire pe articolul Care sunt cele 6 emoții de bază, cum le recunoști și ce să faci atunci când le simți.

Respectarea reciprocă a limitelor personale

Oricât de înalt ar fi nivelul de compatibilitate între parteneri, tot pot apărea, din când în când, discrepanțe între opinii/dorințele dintr-un anumit moment.

De exemplu, poate că unul dintre ei are nevoie de spațiu când e obosit. Poate preferă, după o zi de muncă, să se odihnească puțin și de-abia apoi să discute, în tihnă, cu celălalt. Pentru el, acele momente de „el cu el” sunt necesare pentru a veni mai apoi liniștit către celălalt. Mai mult pentru a putea fi atent și ancorat în prezent pe parcursul discuției.

Într-o relație sănătoasă, celălalt partener îi înțelege nevoia de timp și spațiu doar pentru sine și i-o respectă.

Pentru a afla mai multe lucruri despre limitele personale și despre faptul că e în regulă să spui și nu, ar fi bine să citești articolul Învață să spui nu: cunoaște-ți și respectă-ți limitele.

Gând de final

Vulnerabilitate și încredere reciproce, comunicare deschisă și ascultare empatică, gestionare sănătoasă a emoțiilor și respectarea reciprocă a limitelor personale – iată cum ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, o relație de cuplu sănătoasă. Sperăm că ai găsit utile toate aceste informații și că vei începe de astăzi să le pui în practică.