sursă foto: Unsplash
Conexiunea emoțională sau, mai bine spus, menținerea conexiunii emoționale este cheia relațiilor împlinite, de lungă durată, bazate pe intimitate și vulnerabilitate. Sigur, menținerea conexiunii emoționale cu partenerul/partenera de viață implică prezență conștientă, constantă și, nu de puține ori, și conversații mai puțin confortabile, dar care ne ajută să ne înțelegem mai profund pe noi înșine, dar și pe cel de lângă noi.
Poate că tu și partenerul tău ați trecut printr-o perioadă mai aglomerată sau mai dificilă, poate că nu ați mai avut timp să stați la povești ca altădată sau să vorbiți deschis despre emoțiile voastre, despre nevoile voastre, despre ceea ce se întâmplă, de fapt, înlăuntrul vostru. Efectele acestei perioade se resimt asupra relației, însă este esențial să știi că vă puteți reconecta emoțional.
Mai important, însă, este să păstrați conexiunea și în perioadele mai grele. Metodele pe care ți le propunem în continuare sunt utile nu doar pentru reconectare, ci și pentru menținerea conexiunii în general. Ca să o puteți păstra, împreună, este important să transformați timpul pentru voi, timpul adevărat (îți explicăm cât de curând la ce ne referim), într-o prioritate.
Acestea fiind scrise, hai să descoperi 5 moduri prin care tu și partenerul vă puteți (re)conecta emoțional:
Conexiunea emoțională în cuplu: 5 moduri prin care te poți apropia de partener
Discuțiile deschise, sincere, profunde
Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să dedicați toate conversațiile unor teme profunde și complexe. La fel de importante sunt și discuțiile simple, cotidiene, glumele, subiectele care nu presupun neapărat un grad înalt de vulnerabilitate.
Ce vrem să-ți spunem, însă, este faptul că este esențial ca fiecare dintre voi să-și exprime deschis nevoile, limitele, să vorbească despre emoțiile simțite, inclusiv despre cele mai puțin confortabile, precum frica sau furia.
După cum am spus de la început, astfel de discuții nu sunt neapărat comode – ba dimpotrivă -, însă sunt necesare și benefice, pentru că vă ajută să vă cunoașteți la un nivel (mai) profund unul pe celălalt, să vă înțelegeți reciproc nevoile și, nu în ultimul rând, să vă autodescoperiți.
Da, ai citit bine: atunci când îți verbalizezi emoțiile, trăirile, nevoile, ai ocazia de a te înțelege și tu mai bine pe tine decât atunci când totul se petrece doar în gândurile tale. Dialogul constructiv, din care nu lipsește vulnerabilitatea, este, așadar, benefic atât pentru evoluția personală, cât și pentru evoluția relației în sine. Bineînțeles, contează ca fiecare dintre voi să aibă disponibilitatea de a purta un dialog constructiv, autentic.
Dacă simți că îți este dificil, câteodată, să comunici ceea ce simți, s-ar putea să-ți prindă bine articolul Tehnici de comunicare eficientă, pe care să le pui în aplicare. Se aplică și relațiilor de cuplu. 🙂
Comunicarea iubirii în limbajul partenerului
Este foarte important să știi ce limbaj de iubire are partenerul tău, pentru a putea „formula mesajele” în așa fel, încât să ajungă la el. Există cinci limbaje fundamentale ale iubirii: cuvintele, timpul petrecut în doi, cadourile, serviciile și atingerile fizice – am explicat aici în ce constă și cum funcționează fiecare, așa că îți sugerăm să citești articolul, pentru a aprofunda subiectul, mai ales dacă este prima dată când descoperi conceptul de „limbaje ale iubirii”.
Contează să știi că, oricât de bine v-ați potrivi în general, partenerul tău poate avea un limbaj principal de iubire diferit de al tău. Astfel, dacă tu simți că primești iubire ori de câte ori petreceți timp împreună, s-ar putea ca el să se simtă apreciat, prețuit și iubit mai ales în momentele în care îl mângâi sau alinți.
Așadar, chiar dacă limbajul tău de iubire este timpul petrecut în doi, iar partenerul apreciază, la rândul său, astfel de momente, s-ar putea ca atingerile fizice să ocupe, totuși, locul fruntaș în rândul limbajelor sale de iubire. Da, fiecare dintre noi poate avea mai multe limbaje, însă doar unul este mai „pronunțat”, se manifestă mai mult.
Să vrei să descoperi limbajul fundamental de iubire al partenerului și, mai mult, să-i comunici în acesta reprezintă și o dovadă de empatie, calitate absolut necesară pentru relațiile de cuplu funcționale, armonioase.
Ascultarea activă a celuilalt
Să-l asculți în mod activ pe celălalt înseamnă să-l lași să spună tot ceea ce are de spus, chiar dacă mesajul transmis poate fi, uneori, incomod, să rămâi prezent(ă) în conversație, să acorzi atenție atât mesajului verbal, cât și celui nonverbal și paraverbal, să menții contactul vizual și, esențial, să înveți să-ți gestionezi emoțiile.
Hai să încercăm un exercițiu de imaginație: momentul în care celălalt vrea să-ți spună că se simte rănit de faptul că nu mai petreceți la fel de mult timp ca acum câteva săptămâni sau luni poate fi, într-adevăr, inconfortabil. S-ar putea să simți tentația de a-l întrerupe, copleșit(ă), poate, de furia de moment: te gândești că nu te înțelege, că tocmai ți-ai schimbat locul de muncă și e mult mai solicitant, că nu apreciază ceea ce faci în rest, micile surprize pe care le pregătești ocazional.
Astfel de reacții sunt firești, pentru că sunt legate de emoții: emoții pe care, după cum am spus, este important să înveți să le gestionezi. Reacționând pur emoțional, există riscul ca toată discuția să se transforme într-un conflict – conflict care, negestionat într-un mod matur, poate duce la deconectarea emoțională sau o poate amplifica.
Sigur, s-ar putea să nu-i poți oferi un răspuns matur partenerului pe moment. S-ar putea să ai nevoie de mai mult timp pentru a le da spațiu emoțiilor tale și pentru a înțelege ce vor, de fapt, să-ți spună despre tine, despre nevoile tale. Este perfect în regulă să-ți rogi partenerul să-ți dea răgazul necesar, atunci când discuția suportă amânare: o amânare binevenită, de altfel, pentru fiecare dintre voi și, bineînțeles, pentru relație în sine.
Pentru a afla cum poți practica (mai des) ascultarea activă, îți recomandăm articolul nostru pe această temă: Ce este ascultarea activă și cum poți să devii un bun ascultător. Totodată, în ceea ce privește gestionarea emoțiilor, s-ar putea să-ți prindă bine să citești următoarele articole:
- Care sunt cele 6 emoții de bază, cum le recunoști și ce faci atunci când le simți;
- Tipuri de meditație pentru începători. Cum știi care este cel mai potrivit pentru tine;
- Ce este frica și de ce este normal să simți această emoție;
- Cum să gestionezi furia într-un mod sănătos.
Timpul… pe bune
Poate fi vorba despre o cină romantică, despre o minivacanță la munte sau despre un concediu mai lung, cu seri în care stați la povești și dimineți simple, relaxate, în care vă bucurați pur și simplu unul de prezența celuilalt.
Și, chiar dacă programul nu vă permite de fiecare dată să plecați în vacanțe sau să organizați cine mai complexe, tot este esențial să transformați momentele zilnice pentru voi într-o prioritate.
Chiar și în perioadele aglomerate, contează să vă întrebați cum v-a fost ziua, cum v-ați simțit, ce se petrece la voi în suflet. Puteți face asta în timp ce vă savurați cafeaua de dimineață sau seara, înainte de culcare. Găsiți-vă un ritual al vostru, un ritual zilnic de conectare emoțională, care să vă (re)apropie, indiferent de cât de grea este perioada respectivă.
Iată că am ajuns și la partea legată de timpul petrecut în doi sau, mai bine spus, timpul adevărat petrecut în doi. Ce înseamnă acest lucru, mai exact? Presupune prezență conștientă, deconectarea de la tehnologie, ancorarea în prezent și îndreptarea atenției către celălalt.
Autocunoașterea și dezvoltarea personală
Nu întâmplător am lăsat la urmă această parte, absolut necesară pentru crearea, consolidarea sau reconectarea conexiunii emoționale. Sigur, după cum am menționat de mai multe ori, într-o relație sunt doi parteneri implicați, astfel că este esențial ca fiecare să sprijine dezvoltarea relației.
Cu toate acestea, la fel de important este ca fiecare dintre ei să se privească pe sine însuși, să-și conștientizeze propriile emoții, propriile limite și nevoi, ca mai apoi să le gestioneze și să le poată comunica deschis în fața celuilalt.
Este esențial ca fiecare să-și accepte și îmbrățișeze vulnerabilitatea, să aibă o perspectivă sănătoasă asupra vulnerabilității, care este, în esență, un act de curaj și de autenticitate. Nu în ultimul rând, să se privească și să se trateze cu (mai multă) blândețe, căci autocompasiunea îi poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții personale și relaționale.
Am scris aici despre ce presupune dezvoltarea inteligenței emoționale, care le include pe toate și care stă la baza unei vieți lăuntrice echilibrate.
Așadar, înainte de a intra într-o relație, dar și pe tot parcursul relației respective, privește înlăuntrul tău. Cunoaște-te foarte bine, conștientizează-ți nevoile și limitele, împrietenește-te cu tine, îmblânzește-ți emoțiile, fii prietenul/prietena tău/ta. Nu întâmplător se spune că o relație sănătoasă și funcțională este formată din două persoane conștiente de ele însele, în echilibru cu sinele.
Gând de final
Conectarea emoțională dintr-o relație depinde de disponibilitatea ambilor parteneri de a-și accepta și îmbrățișa vulnerabilitatea, de cunoașterea reciprocă și la un nivel profund, de discuțiile sincere, de timpul petrecut în doi, de ascultarea activă a celuilalt și, nu în ultimul rând, de o bună autocunoaștere și de dorința de dezvoltare personală a fiecăruia dintre membrii cuplului.
În final, îți sugerăm să împărtășești cu partenerul/partenera tău/ta articolul de azi. S-ar putea să fie un bun punct de pornire pentru o discuție despre voi, despre relația voastră. Și, cine știe, s-ar putea să găsiți împreună un mic ritual zilnic de (re)conectare emoțională.
Adelina Bălan