De ce avem nevoie de reguli în viața de zi cu zi

De ce avem nevoie de reguli în viața de zi cu zi

Avem nevoie de reguli pentru a păstra pacea. În lipsa lor, lumea se transformă într-una plină de haos și anarhie. Când scopul nu este cunoscut, abuzul este inevitabil. Cu toate acestea, nu tuturor le plac regulile. Pentru mulți, acestea sunt doar forme în care libertatea lor este limitată. Din păcate pentru ei, regulile există!

De ce sunt importante? Care este scopul lor? De ce trebuie să le urmăm zi de zi? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări mai jos. Pentru început, să ne facem o idee mai clară despre:

Ce sunt regulile?

Regulile sunt linii de direcție. Acestea au fost create în comunități și țări și sunt folosite ca standard. Acestea diferă de la un loc la altul. În general, diferența o fac:

  • Interacțiunile sociale
  • Convingerile politice
  • Metoda de guvernare

Cine nu urmează regulile, este adesea sancționat. Oamenii care aleg să nu respecte regulile sunt ignorați, judecați sau jigniți de către semeni. Mai mult, persoanele care se ocupă cu urmărirea respectării regulilor pot aplica amenzi sau da ordin de reținere. Cu alte cuvinte, ajungi în gura poporului sau la închisoare. Totul depinde de regula încălcată.

De ce este important să respecți regulile?

Fără o direcție, oamenii tind să fie dezorientați. Lipsa de reguli duce la o viață fără sens. Mai mult, așa cum am spus mai sus, absența liniilor de direcție duce la haos.

Imaginează-ți cum ar fi să ieși cu mașina pe stradă și fiecare să conducă după bunul plac? Nu există: stop, cedează trecerea, drum cu prioritate, obligatoriu stânga, trecere de pietoni. Toate semnele sunt ignorate! Parcă toată lumea este legată la ochi. Ar fi sau nu bine? Cu siguranță am avea foarte multe accidente.

Cum ne ajută respectarea regulilor?

  1. Ai parte de siguranță
  2. Protecție pentru cei slabi

Siguranța

În general, regulile sunt necesare pentru a ne proteja de rău. Dacă ne întoarcem la exemplul cu traficul, gândește-te cum ar fi să treci strada, când semaforul arată roșu? Este un pericol mare și pentru tine și pentru ceilalți.

Un alt exemplu ar fi jaful. Dacă oamenii nu ar știi că vor fi pedepsiți dacă fură ceva de la altcineva, ce ar face? Oare toți s-ar gândi că nu este un gest frumos și ar sta la locul lor? Probabil, în lipsa acestei reguli, cum că nu ai voie să furi, infracțiunile de acest tip ar fi nenumărate.

„Viața fără reguli este extrem de periculoasă. Poți face tot ce vrei, dar să existe un set de reguli la bază pentru siguranță.” – Mircea Geoană

Protecție pentru cei slabi

Este nevoie de reguli în special pentru cei slabi. De altfel, acestea au rolul de-ai ajuta pe cei ce nu se pot apăra singuri. Când toate regulile făcute sunt respectate, oamenii pot locui împreună în pace și pot construi.

„Fără pace și stabilitate nu poți construi nimic.” – Mircea Geoană

Gândește-te la o zi normală de școală. Cum ar arăta ea dacă profesorii și elevii nu ar respecta regulile? Probabil copiii ar fi pe bănci, iar profesorii s-ar uita la televizor în cancelarie. Asta în cel mai bun caz, sunt șanse mari ca fără reguli nimeni să nu mai pună piciorul în clădire.

Școala formează oamenii mari de mâine. Dacă acolo nu există reguli sau dacă există și nu sunt respectate, avem o problemă. Elevii care studiază acolo, nu vor avea o linie de direcție. Aceștia se vor comporta haotic, vor fi derutați și speriați. Ce se va întâmpla cu acești copii când vor fi adulți?

Regulile îți oferă un scop și te ajută să-l atingi. În ceea ce privește învățământul, acestea ajută la consolidarea încrederii și a disciplinei. Prin urmare, se creează un mediu pașnic în care procesul de învățare poate să aibă loc.  

Gânduri de final

Încearcă să rămâi deschis! Chiar dacă ai impresia că îți fură din libertate, regulile de fapt te ajută să o păstrezi. În podcastul Fain&Simplu, Mircea Geoană vorbește mult despre siguranță și libertate. Acesta pune câteva întrebări foarte bune la care merită să te gândești.

  • Vrei să fii într-o casă cu temelie serioasă?
  • Îți dorești să fii respectat de către oamenii din jurul tău?
  • Vrei să trăiești într-o țară demoractică?
  • Îți dorești să fii liber și să spui ce vrei, când vrei?
  • Îți dorești să poți alege ce să faci în fiecare minut?
  • Vrei să te simți în siguranță la tine acasă și pe stradă?

Dacă răspunsul este da, atunci trebuie să urmezi regulile. Toate sunt făcute pentru binele tău.