4 activități de familie pentru promovarea iubirii de aproape

4 activități de familie pentru promovarea iubirii de aproape

Oricât de tare i-ai arăta celui mic iubirea ta, înțelegerea conceptului de a-i iubi pe ceilalți poate fi dificil de înțeles pentru copiii. Ca părinte, promovarea iubirii de aproape în sânul familiei se găsește a fi o sarcină dificilă pentru majoritatea. Astfel, venim către tine cu patru sugestii faine și simple, numai bune de pus în practică.

4 activități de familie pentru promovarea iubirii de aproape

Povești pline de iubire

Citește cu copilul tău cărți care subliniază dragostea prin prietenie. Este cel mai simplu și sigur mod de a înțelege dragostea de aproape. De exemplu, pentru copiii cu vârsta de peste 4 ani, cartea „You: A Story of Love and Friendship”, de Stephen Michael King, folosește o proză simplă pentru a-i inspira pe copii să-și arate dragoste unul față de celălalt.  Pentru copii mai mari, de 7-9 ani, poți încerca cartea „Un prieten ca nimeni altul” de Oliver Scherz. Totodată, poți opta pentru o seară de film în familie în care să urmăriți împreună povești ecranizate pentru copii.

Lucrând cu dragoste

Încurajează-ți copilul să-i arate dragoste unei prietene făcându-i un cadou cu mâinile sale. De exemplu, o idee simplă este să faci o brățară de prietenie cu margele. Roagă-l pe cel mic să folosească margele care sunt în culorile preferate ale destinatarului. De asemenea, puteți merge mai departe prin a face și o brățară asortată, care să marcheze legătura dintre ei. O altă idee este să-i facă prietenului o felicitare sau o scrisoare a prieteniei. Fii alături de el pe întreaga perioadă și ajută-l dacă îți spune că are nevoie. Altfel doar asistă-l și îndumă-l cu întrebări ajutătoare procesului creativ.

Voluntariat

4 activități de familie pentru promovarea iubirii de aproape
4 activități de familie pentru promovarea iubirii de aproape

Arată-i copilului tău că a-i iubi pe ceilalți poate însemna, de asemenea, să arăți dragoste și compasiune față de cei mai puțin norocoși din comunitatea ta. Găsește o oportunitate de voluntariat adecvată vârstei în care tu și copilul tău puteți da înapoi comunității într-un fel sau altul. Dacă nu găsești o organizație sau un centru de ajutor în zona ta, oricând poți răspâdi bunătate vecinilor mai în vâstă. De exemplu, puteți merge să-i faceți cumpărăturile sau să-i plimbați câinele. Totodată, la o perioadă de timp, puteți face împreună o sortare a hainelor și jucăriilor celui mic spre a da celor nevoiași o parte din ele. Apoi, nu uita să vorbești cu copilul tău despre cum se simte să arăți bunătate și dragoste față de cei care au cu adevărat nevoie de ea.

Jocuri care promovează iubirea și prietenia

Promovarea iubirii de aproape se face adesea cel mai rapid prin joc. Data viitoare când cel mic își cheamă prietenii în vizită, învață-i un joc nou. Pune-i să stea într-un cerc și dă-le fiecăruia un creion și o foaie de hârtie. Ei trebuie să noteze 10 lucruri drăguțe despre persoana din dreapta lor cât de repede pot. Persoana care termină prima va citi în fața tuturor cele notate, apoi va înmâna foaia ca amintire celui vizat. Toți copii vor face acest lucru rând pe rând, în ordine.

4 activități de familie pentru promovarea iubirii de aproape

O altă idee de joc ar fi în aer liber. Doi copii sunt „furătorii de prietenie”, iar ceilalți sunt pe o parte a câmpului și trebuie să fugă pe cealaltă parte în siguranță, fără a fi etichetați de hoții de prietenie. Dacă un copil este etichetat, trebuie să rămână înghețat până când un coechipier îl etichetează. Copiii nu pot ajunge în siguranță fără toată lumea, amintindu-le să nu lase niciodată în urmă un prieten sau pe cineva pe care îl iubești.

Mădălina Costache