Dacă te-ai întrebat cum să-ți faci prieteni ca adult, cu siguranță nu ești singur. După ce ai ieșit de pe băncile școalii, viața socială tinde să înregistreze o scădere. Pracă ești propulsat într-o viață monotonă, în care jobul este prioritatea numărul unu, sau doi dacă ești mai familist din fire.
Dacă ai stat la cămin în timpul facultății, probabil ai resimțit schimbarea din plin. Cumva orele de râs cu prietenii, aflați altădată la doi pași distanță, în camera vecină, sunt acum la kilometrii distanță. Așadar, nu e de mirare că oamenii devin mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc. Și, în ciuda faptului că viața noastră nu seamănă deloc cu perioada copilăriei (da, aceasta include facultatea), deseori plângem relațiile pe care le-am avut în acea perioadă.
Adevărul este că traversăm o perioadă ciudată în istorie. Astăzi, ca adult, timpul liber pe care îl ai într-o zi este cel mai scăzut din toate timpurile. Dacă se întâmplă să fii și părinte cu unul sau mai mulți copii, cu atât mai mult. Și, în plus, chiar dacă prinzi câteva clipe de liniște, adesea ți le ocupi cu treburile casnice mult amânate. Te simți?
Toți acești factori îți pot lăsa cercul mult mai mic pe măsură ce îmbătrânești. Iar rețelele sociale, paradoxal, înrăutățesc lucrurile. De ce? Pur și simplu ajungem să credem că ceilalți se distrează pe cinte, în timp ce noi stăm triști în casă. Spoiler: Adesea, nici ceilalți nu se simt așa bine pe cât pretind.
În ciuda tuturor acestor informații valide, dar deprimante, iată cum îți poți face prieteni ca un adult, potrivit psihologilor.
10 sfaturi geniale pentru a-ți face prieteni ca adult (Partea I)
1. Actualizează-ți prieteniile.
După cum spuneam și la începutul articolului, deseori, ca adulți, plângem relațiile din tinerețe. Este cela normal, așa suntem noi făcuți ca oameni. Însă, ar fi bine să conștientizăm că timpul nu mai este același. Prin urmare, este mai important astăzi să acordăm prioritate calității și nu cantității.
Crezi că sună cam dur? Ei bine, ia în considerare faptul că timpul tău liber este limitat. Așa că dacă te simți vinovat că ți-ai neglijat prietenii care nici măcar nu te împlinesc, ai mai puțin spațiu pentru prietenii care au mai multe de oferit. Așadar, înainte de a începe să cauți noi besties (cum spun tinerii), auditează-ți relațiile actuale întrebându-te:
- Ce prețuiesc?
- Cum s-au schimbat valorile mele de când am început să ies cu această persoană?
- Este prietenia noastră actuală în concordanță cu aceste valori?
S-ar putea să constanți că este timpul să faci un pas înapoi pentru a face loc oamenilor care apreciază lucrurile care sunt importante pentru tine acum.
Citește și: De câți prieteni ai nevoie?
2. Alătură-te unui club sportiv, de dans, teatru sau lectură.
Probabil te-ai mai gândit la asta, însă undeva pe drum ai pierdut această idee. Cluburie de orice tip sunt o modalitate excelentă de a-ți face prieteni ca adult. Gândește-te numai la faptul că vei întâlni zeci de oameni cu principii sau cel puțin pasiuni comune cu tine.
Într-adevăr, o prietenie profundă nu poate fi stabilită doar pe baza dragostei pentru ceramică. Cu toate acestea, este un prim pas spre a descoperi noi oameni faini și simpli, potențiali câștigători la titlul de BFF al adultului care ești astăzi.
10 sfaturi geniale pentru a-ți face prieteni ca adult (Partea I)
3. Ieși din zona de confort pentru a face lucruri pe care nu le faci în mod normal.
Ieșirea din zona ta de confort te poate ajuta să interacționezi cu oameni noi, adică potențiali noi prieteni. Gândește-te la activitățile pe care ai dorit întotdeauna să le încerci, dar pe care nu le-ai făcut niciodată. Ar putea fi la fel de simplu ca să-ți duci câinele la o cafenea nouă în fiecare weekend (câini = magneți de prieteni) sau poate că în sfârșit treci pe acel club de carte în care se află colegul tău de lucru. De asemenea, poți iniția o conversație cu oamenii pe care îi întâlnești la sală sau în parc, când îți plimbi câinele. Doar începe și vei vedea că merită!
Citește și: 5 moduri prin care îți poți transforma vecinii în prieteni.
4. Îmbrățișează acele conexiuni ~soft ~.
Nu trebuie să fii prieten cu toată lumea. Este important să faci diferența între prietenie și cunoștință, prieteni apropiați și prieteni sociali. Există diferite niveluri de prietenie.
Toți oamenii din viața ta oferă interacțiune socială, care te poate face să te simți bine, chiar dacă nu se simt ca cea mai apropiată legătură a ta de pe planeta Pământ. De ce? Este obositor să ai legături profunde cu atât de mulți oameni, iar oamenii pot servi diferite scopuri în viața ta. Așadar, alege cu grijă și bucură-te de orice tip de relație, chiar dacă e „soft”.
10 sfaturi geniale pentru a-ți face prieteni ca adult (Partea I)
5. Nu pune toate ouăle într-un singur coș.
Cui nu-i place ideea de a avea acel cel mai bun prieten cu care îți petreci tot timpul? Dar, deoarece mai în vârstă se traduce de obicei în mai ocupat, majoritatea adulților pur și simplu nu-și permit asta. Astfel, dacă-ți pui toate ouăle într-un singur coș pentru o persoană, este posibil să nu-ți poată oferi tot ceea ce ai nevoie.
În timp ce această nouă dinamică ar putea fi neplăcută, încearcă să folosești acest nou timp liber pentru a investi într-o prietenie cu cineva cu care ți-ai dorit să construiești o conexiune mai profundă, dar pentru care nu ți-ai făcut timp, cum ar fi una dintre acele conexiuni ~soft menționate mai sus. ~.
Rămâi aproape pentru partea a doua. Revenim curând.