Seara de jocuri în familie: 5 motive pentru care merită să o introduci în viața ta

Seara de jocuri în familie: 5 motive pentru care merită să o introduci în viața ta

Seara de jocuri în familie nu este un mit. Cândva, nu foarte departe în timp, membrii familiilor se adunau la aceeași masă, se priveau drept în ochi și se jucau împreună până seara târziu. Tabinet, rummy, monopoly sau „Nu te supăra frate” sunt doar patru dintre cele mai cunoscute jocuri de familie.

În ultimii ani, acest obicei s-a pierdut din cauza dezvoltării industriei de jocuri pe calculator. Copiii și tinerii au fost și sunt tot mai atrași de lumea virtuală. Din fericire și lumea jocurilor de societate a crescut pe măsură. Acum ai la îndemână sute, dacă nu mii de posibilități prin care poți petrece timp de calitate cu întreaga familie în offline.

Un exemplu foarte în acest sens, care te ajută să te cunoști și să te înțelegi mai bine pe tine însuți, dar și pe membri familiei sunt jocurile The Funny Brand. Dacă nu ai urmărit podcastul cu Alex Zamfir, cel mai bun tată pentru copilul său, îți recomandăm să o faci. Împreună cu Mihai Morar, acesta explorează o parte din jocurile de colecție.

Dar seara de jocuri în familie înseamnă mai mult decât bunădispoziție îmachetată într-o cutie colorată. A-ți aduna oamenii dragi la aceeași masă pentru a vorbi și a râde împreună aduce numeroase beneficii.  

Seara de jocuri în familie: 5 motive pentru care merită să o introduci în viața ta

Jocurile sunt bune pentru abilitățile motorii

De fiecare dată când micuții tăi aruncă zarurile sau amestecă cărțile, își dezvoltă coordonarea ochi-mână și abilitățile motorii fine. Acest lucru poate duce la succesul ulterior în sport, în stăpânirea unor instrumente muzicale, în caligrafie și multe altele.

Jocurile pot duce la note mai bune

Ultimele cercetări în domeniu au arătat că joaca, fie ea și o dată pe săptămână pentru câteva minute, poate aduce un plus foarte mare în viața academică a copilului tău. Jocul în echipă alături de familie sau individual dezvoltă numeroase abilități specifice care îi vor ajuta pe cei mici la școală. De exemplu, aceștia pot învăța matematica, ortografia, își pot îmbogății vocabularul și cunoștințele generale. Exemplele pot continua, dar credem că ai înțeles ideea.

Seara de jocuri în familie îți va ajuta copiii să rezolve probleme

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că piticii care se joacă jocuri de strategie împreună cu părinții ajung să aibă tehnici de memorie mai bune și mai mult succes în a rezolva singuri tot felul de probleme. A juca jocuri de strategie cu copiii tăi este o modalitate de a le oferi o practică valoroasă în rezolvarea problemelor. Dar și mai important, îți oferă șansa de a demonstra tehnici eficiente de rezolvare a problemelor pe care copii le pot prelua.

Pe de altă parte, nu trebuie să ai neapărat un joc de societate pentru asta. Andra a oferit în cadrul episodului 18 din podcastul Fain & Simplu un exemplu de joc de-a dreptul miraculos în rezolvarea problemelor celor mici. „Jocul problemelor” se numește și scopul lui este de a afla supărările sau îngrijorările celor mici. Ce presupune acest joc? Să vă adunați în cerc și fiecare, pe rând, să-și spună „of-urile” și să aștepte un sfat din partea celorlalți.

Seara de jocuri în familie este seara conexiunii

Numeroase studii au arătat că familiile care au întâlniri frecvente de comunicare, cum ar fi seara de jocuri în familie sau cina de duminică, au copii care se bucură de beneficii pentru aproape fiecare aspect al vieții lor, inclusiv:

  • Vocabulare mai dezvoltate începând cu vârsta de doi ani
  • Scoruri mai mari la lectură în școala elementară până la liceu
  • Mai multă motivație la școală
  • Relații mai bune cu semenii
  • Percepție mai pozitivă asupra relației părinte-copil
  • O mai bună sănătate emoțională și satisfacție de viață

Jocurile sunt pur și simplu distractive!

Probabil că, acum câțiva ani, înainte să ai copii, distracția arăta altfel și cu siguranță copiii tăi vor avea o percepție total diferită despre distracție în următorii ani. Dar, deocamdată, profită de faptul că împărțiți același acoperiș împreună și adună cât mai multe amintiri memorabile. Include seara de jocuri în familie în rutina ta și lasă loc distracției să umple încăperea. O să-ți mulțumești mai târziu.