De ce să fii voluntar. 5 motive ca să faci voluntariat

sursă foto: pexels.com

Te-ai întrebat vreodată de ce ai putea să fii voluntar? Oamenii aleg să facă voluntariat din motive variate. Pentru anumite persoane voluntariatul oferă șansa de a da ceva înapoi comunității sau de a face diferența pentru oamenii din jurul lor. Pentru alții, oferă o oportunitate de a dezvolta noi abilități sau de a construi pe baza experienței și cunoștințelor existente.

Indiferent de motivație, un lucru este cert: faptul că voluntariatul este atât o provocatoare, cât și o activitate plină de satisfacții.

Ce presupune voluntariatul

Voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup.

Una dintre beneficiile cunoscute ale voluntariatului este impactul asupra comunității. Voluntarii neplătiți sunt adesea factorul care ține o comunitate unită. Voluntariatul permite unei persoane să se conecteze la comunitatea în care trăiește și să o transforme intr-un loc mai bun. Cu toate acestea, voluntariatul este o stradă cu două sensuri te poate ajuta pe tine si pe cei dragi, la fel de mult ca si cauza in care alegi sa te implici. Dedicarea timpului ca voluntar te ajută să iti faceți noi prieteni și să vă îmbunătățiți abilitățile sociale.

5 motive să fii voluntar

Te-ai întrebat vreodată de ce să fii voluntar? Noi consideram ca toată lumea ar trebui să facă voluntariat măcar o dată în viață. Există multe moduri prin care te poți oferi voluntar pentru a-i ajuta pe alții, iar cel mai bun lucru este  nu numai că vei aduce o schimbare în viața cuiva, dar o va schimba și pe a ta și îți va oferi acel sentiment plin de satisfacții. Iată câteva motive pentru care ar trebui sa incerci voluntariatul.

1. Faci cunoștință cu oameni noi

Dacă ești nou în oraș sau doar cauți noi prieteni, voluntariatul este o opțiune grozavă pentru tine. Implicarea in cadrul unei organizații comunitare îți va permite să cunoști alte persoane cu aceleași interese și valori ca și tine.

2. Schimbi viața cuiva

Când activitatea de voluntariat implică alți oameni, faci o diferență pentru a schimba ziua cuiva și, într-o oarecare măsură, chiar și viața cuiva. Există oameni care chiar au nevoie de ajutor sau chiar doar de companie și care, dacă nu ar fi voluntarii, nu ar primi sprijinul de care au nevoie. Acțiunile simple pot face o schimbare foarte mare.

3. Te dezvolți personal și profesional

Există o mulțime de activități diferite în care poți face voluntariat și oricare dintre ele te va ajuta să crești personal și profesional. Vei învăța multe de la alții și vei fi mai cuprinzător și înțelegător. De asemenea, vei contribui la stimularea carierei tale, deoarece în zilele noastre recrutorii apreciază candidații care au experiență de voluntariat.

4. Devii mai deschis la minte

Oferirea voluntară pentru a ajuta alți oameni vă va permite să deveniți mai deschis la minte. Înveți să fii mai răbdător și probabil vei prețui mai mult ceea ce ai. De asemenea, vei deveni mai empatic și vei putea vedea lucrurile dintr-o perspectivă diferită.

5. Dobândești noi abilități

Când faci voluntariat, de obicei, trebuie să te adaptezi organizației de caritate sau comunității cu care lucrezi. Asta înseamnă că vei învăța noi modalități de a face față unor situații și vei primi și sfaturi de la profesioniști. Astfel vei dobândi noi abilități care îți vor fi utile în viitor.

Cine poate fi voluntar

Oricine are timp liber se poate oferi voluntar.

Nu există o barieră de vârstă superioară, însă singura conditie ar fi ca voluntarii să aibă peste 14 ani. În anumite situații impunerea vârstei poate crește până la 18 ani, însă detalille vor varia de la rol la rol.

Te poți oferi voluntar pentru cât de mult sau cât de puțin timp îți convine. Uneori depinde de rolul pe care îl îndeplinești, dar cel mai mult depinde de cât timp poți acorda. Pot fi zile, seri, weekend-uri sau chiar un program mixt.

Descoperă și 21 de citate despre leadership: ce înseamnă să fii un bun lider

Unde poți face voluntariat

Dacă te-ai convins de ce să fii voluntar îți mai spunem că activitatea se desfășoară în domenii cum sunt:

  • asistență și serviciile sociale,
  • protecția drepturilor omului,
  • sistemul medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, religios, sportiv, de protecție a mediului,
  • activism civic,
  • ajutor umanitar și/sau filantropic,
  • dezvoltarea comunitară,
  • dezvoltarea socială.

Un simplu search pe Google te poate ajuta sa gasesti locul potrivit in care poti face voluntariat si in care îți poți dezvolta abilitățile în funcție de domeniul care te pasionează. Dacă te-am convins de ce să fii voluntar oferă-ți timpul în dar :).