10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine

10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine

Iubirea de aproape se dovedește a fi, de multe ori, mai grea decât iubirea de sine. Asta pentru că oamenii nu sunt toți la fel, nu toți vor acționa pe placul tău. Unii vor fi faini și simpli de la prima până la ultima interacțiune, în timp ce alții vor fi poate prea complicați pentru a încerca măcar să-i înțelegi. Poate cineva îți va răspunde la salut cu zâmbetul pe buze, în timp de altcineva va trece pe lângă tine cu sprâncenele aproape unite.

Acasă, în sânul familiei, iubirea de aproape pare ceva mai simplă, însă odată ieșit în lume, devine un concept tot mai greu de atins. Pe stradă, în trafic, la birou, în parc, la cinema, în magazin te lovești de oameni pentru care gândurile și emoțiile tale nu sunt dintre cele mai pozitive. Uneori, poate, când ajungi acasă și îți iei un timp cu tine, ajungi să regreți cele gândite, simțite sau spuse. Alteori, poate nici nu ai timp de analiză și rămâi cu aceleași păreri și tendințe de a reacționa într-o situație similară.

În orice caz, dacă vrei să devi mai bun și la acest capitol, avem pentru tine câteva teme de gândire. Mai jos găsești câteva sfaturi despre cum să-ți flexezi și să-ți dezvolți mușchii inteligenței emoționale. Citește-le cu atenție și prezență. Apoi caută să le pui în practică pentru a reuși să-ți extinzi dragostea față de cei care par de neiubit.

10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine

1. Ascultă povestea lor

Vorbitor internațional, autor de best-seller și CEO al Speakers Institute, Sam Cawthorn, a spus odată că regretatul său tată i-a dat un sfat pe care nu îl va uita niciodată. El a spus că:

Poți iubi pe oricine din lume, dacă îți iei timp și faci efort să-i asculți povestea.

Stephen Covey subliniază același principiu în cartea sa „Eficiență în 7 Trepte” – carte recomandată și de Cristi Onețiu în cadrul podcastului Fain & Simplu. „Căutați mai întâi să înțelegeți apoi să fiți înțeles”.

Citește și: Ce este ascultarea activă și cum poți să devii un bun ascultător

2. Înțelege că și ei își duc propriile lupte

În continuarea punctului de mai sus, odată ce vei auzi povestea, vei înțelege că fiecare își duce propriile bătălii. Indiferent dacă se vede sau nu cu ochiul liber, fiecare are lupta lui interioară. Așadar, caută să-ți exersezi răbdarea în ceea ce-ți privește aproapele, mereu există un motiv în spatele acțiunilor cuiva. Nu-ți cere nimeni să fii de acord cu el, ci doar să-l înțelegi și mai cu seamă să nu-l judeci.

3. Recunoaște prezența lor

Când cineva intră în cameră sau în conversație, spune-i un simplu salut, pentru a-i recunoaște prezența. E un gest mic, dar care cultivă iubirea de aproape.

oameni fericiți
10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine

4. Amintește-ți numele lor

Știm, știm, pentru majoritatea dintre noi este ceva crunt. Nu toți stăm bine la capitolul memorie, iar asta ne poate face să părem ignoranți. Cel mai probabil, ai pățit și tu să uiți numele cuiva, lăsând impresia că nu-ți pasă. Cu siguranță nu a fost un gest rău voitor, însă oamenii din jurul tău pot interpreta diferit. Așadar, caută să faci un mic efort suplimentar pentru a asocia fața celui cu care vorbești cu numele său.

5. Adu în discuție ceva relevant pentru ei

“Oh! Am observat astăzi că citeai romanul Game of Thrones în autobuz. Ești un fan al serialului TV?”

„Știți ultima dată când ați menționat că vă place să vorbiți în public? Am dat peste această conferință care ar putea fi interesat!”

“Cum e ziua ta azi? Ce cravată frumoasă porți!”

Cu cât este mai specific, cu atât mai bine. Ideea este să fii prezent în cadrul relațiilor tale, indiferent de natura lor.

6. Fă bine fără să aștepți ceva la schimb

Poate sună clișeic însă iubirea de aproape se măsoară și în facerea de bine, fără obligații. Nu trebuie să fie ceva mare, nu trebuie să depui un efort substanțial. Doar caută să-l faci pe aproapele tău să zâmbească. De exemplu, dacă ai remarcat că la locul de muncă ai un coleg îndebunit după ciocolată, fă-ți un obicei în a-i aduce o bomboană zilnic. Sau o tabletă întragă săptămânal (asta ca să nu-i dai glicemia peste cap).

Dacă prietenul tău trece printr-o perioadă dificilă, petrece timp de calitate cu el și ascultă. Fără judecată. Fără obligaţii. La fel și în cazul familiei, dacă ai aflat că poate se descurcă mai greu cu banii luna asta, trimite-le pur și simplu o sumă de bani cadou.

7. Zâmbește și râzi cu ei

10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine
10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine

Cineva a spus „O linie dreaptă este cea mai scurtă distanță dintre două puncte”. Însă  Victor Borge a completat afirmația zicând că: „Râsul este cea mai scurtă distanță dintre doi oameni”.

Dacă cineva greșește, caută să vezi partea plină a paharului și fă o glumă despre asta. Fă un efort, cel puțin acum, la început, în a nu mai lua viața chiar așa în serios. Indiferent ce se întâmplă, nu este sfârșitul lumii.

8. Fii sincer și scapă de măști

Lasă măștile de carnaval în Veneția. Fii tu, real și sincer! Atunci când vorbești cu ceilalți nu căuta să ieși în evidență în defavoarea lor. Nu căuta să-i faci să se simtă mici pe lângă tine. Sau din contră, nu te subaprecia în fața lor, doar pentru a-i linguși. Iubirea de aproape există doar atunci când ești deschis să creezi legături autentice.

9. Înțelege că toți suntem oameni

Chiar dacă unii par „mai perfecți” decât alți, nu uita că toți suntem oameni. Nimeni nu este scutit de greu, nimeni nu este scutit de greșeală în drumul spre succes, indiferent cum arată el. Toată lumea va avea în cele din urmă o zi proastă, dar o zi proastă nu înseamnă o viață ratată. Cu toții suntem în asta împreună, în această aventură și călătorie uimitoare numită viață.

10. Zâmbește și mergi mai departe

10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine
10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine

Când totul eșuează și acea persoană este încă detestabilă, atunci zâmbește și mergi mai departe. Nu încerca să schimbi un om pentru a-ți fi pe plac. Și nu încerca să-ți schimbi sinele interior pentru a te alinia cu ceilalți. Dacă lucrurile pur și simplu nu se leagă între tine și aproapele tău, doar apreciază interacțiunea. Fii recunoscător pentru tot ce ai învățat în urma întâlnirii și vezi-ți de drum. Nu judeca, nu critica, nu arunca vina în nici-o parte. Alege să păstrezi și să cultivi doar frumosul.

Mădălina Costache