5 pași pentru a face progrese în terapie

5 pași pentru a face progrese în terapie

Mersul la terapie poate fi un proces de durată. O călătorie plină de suișuiri și coborâșuri, în care motivația ta poate să dispară. Uneori o să vezi rezultate, iar asta te va bucura, iar alteori nu, iar asta poate fi extrem de dezamăgitor. A face progrese în terapie înseamnă ceva diferit pentru fiecare. Saltul de la o situație la alta nu poate fi garantat, însă poți face pași spre a înainta mai rapid.

5 pași pentru a face progrese în terapie

1. Vizează la atingerea scopului tău

Primul lucru care se întâmplă atunci când mergi la terapeut este să stabiliți împreună linia de final. Unii specialiști te pot pune să le povestești în imagini ceea ce îți dorești să obți. Acest lucru te va ajuta să recunoști mai ușor drumul corect către ceea ce este important pentru tine. Păstrează acest exercițiu aproape, chiar dacă ai deja șase sau șapte vizite la cabinetul specialistului. Vorbește cu terapeutul tău despre ce vezi, o dată la ceva vreme, asta îl va ajuta și pe el să observe mai clar situația.

2. Ai răbdare

Nimic nu se întâmplă peste noapte! Cât de des trebuie să mergi la cabinet pentru a vedea progrese în terapie? În niciun caz o dată sau de două ori. Unii oameni merg și ani la rând. Totul ține de ritmul și nevoile fiecăruia în parte. Ai răbdare cu tine și nu te judeca. Este normal să dureze o vreme până ce sufletul, mintea și trupul nostru se vor simți în echilibru. Grăbirea procesului poate face uneori mai mult rău decât bine. Lasă viața să curgă și observă tot ce ți se întâmplă. Chiar și dintr-un moment de cădere ai ce învăța.

3. Ai grijă ca terapeutul ales să fie bun pentru tine

Când ești în cabinetul terapeutului ar trebui să simți că te afli într-un loc sigur. Uneori, indiferent de calificarea specialistului, s-ar putea să trăiești un sentiment de disconfort. Asta pentru că felul tău de a fi nu este compatibil cu personalitatea terapeutului. Este în regulă! Nu abandona călătoria către vindecare din acest motiv. Caută mai departe, până descoperi omul cu care poți discuta cu lejeritate.

4. Dă-ți timp între ședințe

Pentru a face progrese în terapie ai nevoie de timp pentru a rumega ce ți se întâmplă. Informațiile aflate sau emoțiile trăite pot fi copleșitoare. Ai gijă de tine, oferă-ți în dar timp ca să te liniștești. Scrie într-un jurnal, ieși la plimbare sau discută cu cea mai bună prietena a ta despte ce ai aflat. Aceste lucruri mici te-ar putea ajuta să asimilezi mai rapid trăirile. Totodată, analizând ce ți se întâmplă poți ajunge al concluzi numai bune de pus în discuție cu terapeutul tău.

Cum alegi să petreci timpul între ședințele de terapie poate fi la fel de important ca timpul petrecut în cabinet. Alege înțelept!

5. Nu te aștepta ca terapeutul tău să facă toată munca

Oricât de implicat ar fi terapeutul tău, acesta nu poate sta cu tine în fiecare minut al vieții tale. Nu-ți poate aminti concluziile la care ați ajuns împreună, atunci când tu ești la magazin și starea de rău te curpinde. Încearcă cu fiecare ocazie să-ți oferi tu singur sfatul de care ai nevoie. Imaginează-ți că terapeutul se află undeva pe urechea ta dreaptă. Ascultă cu atenție ce are de spus și fă pași în acea direcție.