Poveștile îți pot schimba viața

Poveștile îți pot schimba viața

Cei mai mulți dintre noi nu realizăm cât de puternice sunt poveștile în viața noastră. Nici măcar nu le observăm unii dintre noi. Chiar și așa, poveștile modelează totul. Poveștile îți pot schimba viața în întregime, cum nici nu-ți poți imagina!

De exemplu, poveștile pe care ți le spui sunt motivul pentru care:

  • Ai resentimente față de o persoană dragă sau un coleg de muncă
  • Te simți vinovat pentru ceea ce nu ai făcut
  • Ești copleșit de tot ce trebuie să faci
  • Devii neliniștit de incertitudinea lumii
  • Rămâi blocat în vechile tale obiceiuri
  • Eviți sarcinile dificile
  • Te simți plictisit sau singur

Nimic din realitatea de bază a vieții nu ne face să simțim aceste lucruri. Poveștile noastre despre realitatea noastră sunt cele care creează sentimentele. Să ne uităm la cum funcționează acest lucru în viețile noastre. Cum putem folosi puterea poveștii pentru a schimba tot ceea ce dorim să schimbăm?

Poveștile îți pot schimba viața radical

Dacă cineva pe care îl cunoști îți spune: „Ți-ar plăcea să guști din salata pe care o fac?”. Ce fel de reacție ar provoca asta în tine? Depinde de modul în care vezi situația. Care este narațiunea sau povestea ta despre această situație:

Dacă vezi asta ca pe un act generos de bunătate și această persoană contribuie la viața ta sănătoasă, atunci s-ar putea să te simți recunoscător.

Dacă această întrebare este văzută ca parte a unei povești repetată de mai multe ori, această persoană ți-a criticat greutatea sau te-a criticat personal, atunci s-ar putea să te simți rănit și furios.

Sau poate ai o poveste cum că salata este îngrozitoare și s-ar putea să te simți dezgustat și insultat.

Acestea sunt trei reacții foarte diferite la același act. Și sunt determinate de viziunea ta asupra lucrurilor, narațiunea sau povestea ta.

În fiecare zi, viața noastră este modelată de povestea pe care o avem despre noi înșine, despre ceilalți și despre realitatea din jurul nostru. Avem povești despre politică și crize mondiale, despre comunitatea și munca noastră. Avem povești despre absolut orice se întămplă.

Dacă pierzi o zi de meditație sau de exerciții fizice? În funcție de povestea ta despre tine, s-ar putea să simți că asta nu este mare lucru și să începi din nou a doua zi. Sau s-ar putea să simți că ești îngrozitor la asta și că nu vei reuși niciodată. Reacții și rezultate foarte diferite din același act și totul depinde de poveste. Parcă are totul sens acum. Poveștile îți pot schimba viața pe care o ai!

Odată ce putem deveni conștienți de modul în care poveștile schimbă viața, putem începe să remodelăm lucrurile prin povești noi.

Cum să folosești poveștile ca instrument de schimbare?

Poți să schimbi complet modul în care te simți, să schimbi rezultatele pe care le obții și să-ți schimbi relația actuală, schimbându-ți povestea.

Iată cum ar putea funcționa:

Identifică sentimentul, rezultatul sau modul de a te raporta la ceva pe care dorești să îl schimbi.

Exemple: mănânc multă mâncare nedorită, sunt frustrat constant de oameni, nu mă pot opri să mă uit pe social media.

Vezi dacă poți identifica povestea care este responsabilă pentru asta.

Exemple: mâncarea nedorită mă liniștește când sunt stresat; oamenii nu ar trebui să se comporte așa; am nevoie de aplicații de social media pe telefon pentru a rămâne conectat.

Identifică un rezultat, un sentiment sau un mod nou de a te raporta la ceva ce ți-ai dori în schimb.

Exemple: vreau să mănânc mai multe legume și iubesc mâncarea sănătoasă; vreau să văd binele în oameni și să fiu mai acceptabil; vreau să citesc cărți ori de câte ori m-aș uita în mod normal pe social media.

Creează o nouă poveste care te va ajuta să obții asta.

Exemple: legumele și fructele îmi hrănesc corpul și mă fac să mă simt uimitor; există o inimă iubitoare în spatele acțiunii fiecărei persoane; când am timp liber, mă răsfăț să citesc o carte bună.

Amintește-ți să-ți spui această nouă poveste constant. Acest lucru necesită multă practică. Creează o poveste în care nu trebuie să fii perfect la asta, dar care să te facă să fii perseverent pentru că îți pasă profund de asta. Și nu uita, poveștile îți pot schimba viața cu adevărat!

Creează o nouă poveste pentru tine și exersează. Iată câteva exemple de povești pe care le-ai putea folosi:

  • Fiecare moment este sacru și are ceva să mă învețe.
  • Caut lumina în fiecare om.
  • Am nevoie doar de alimente simple, hrănitoare.
  • Pot face față oricărei temeri sau emoție.
  • Sunt profund dedicat rezultatelor pe care vreau să le creez.
  • Mișcarea și exteriorul mă luminează.
  • Îmi pasă de viața mea având grijă de finanțe, sănătate și mesaje către oamenii la care țin.

Ce povești ar provoca o schimbare puternică pentru tine?