5 Sfaturi de gestionare a banilor pentru antreprenori, freelanceri și persoane fizice

5 Sfaturi de gestionare a banilor pentru antreprenori, freelanceri și nu numai

Contabilitatea, finanțele și investițiile devin un subiect cu adevărat de interes doar dacă pășești în lumea business. Atunci începi să realizezi cât de important este să știi ce ai făcut și ce vei face cu fiecare bănuț. Bine, ideal este ca toți să avem bazele în știința banilor, însă din păcate educația financiară se lasă greu introdusă în programa obligatorie de învățământ. Totuși, niciodată nu este prea târziu să învățăm! Astfel, am selectat pentru tine câteva sfaturi utile de gestionare a banilor pentru antreprenori, freelanceri și nu numai. Citește-le cu atenție și caută să le pui în practică cât de des poți, până ajung un obicei. Îți vei mulțumi mai târziu!

P.S. Dacă vrei să înveți cum să-ți faci un plan financiar personal singur, avem pe site o serie de articole extrem de practice. Aruncă o privire și poate te înhami la ceva organizare a banilor pentru perioada următoare. Cu cât începi mai repede, cu atât mai bine se va simți portofelul tău.

5 Sfaturi de gestionare a banilor pentru antreprenori, freelanceri și persoane fizice

1. Înregistrează-ți achizițiile imediat după cumpărare

Poate fi ușor să te pierzi într-o sifonie de cheltuieli, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Diminuează-ți anxietatea legată de bani, marcând într-o agendă sau într-un documente excel prețul, bunul/serviciul achiziționat și data la care s-a făcut tranzacția. În acest fel, vei ști unde fug majoritatea banilor tăi. Mai mult, poți adăuga inclusiv plățile ce urmează a fi făcute, așa vei avea o imagine mai clară a fluxului de numerar.

Nu uita să păstrezi hârtiile sau documentele primite online într-un dosar fizic sau digital. În acest fel te poți verifica la sfârșitul lunii sau anului. Dacă ai deja o firmă sau un PFA deschis, probabil știi asta deja, însă un friendly reminder nu strică niciodată.

Marchează-ți în calendar când să verifici soldurile bancare și ale cardului de credit, pentru a nu uita de ele. Când ești pe cont propriu, te cam ocupi de toate: vânzări, producție, achiziții, plăți, etc. Prin urmare, este foarte posibil să-ți scape acest amănunt din vedere.

2. Urmărește și bugetează-ți cheltuielile în funcție de magazin

Procesul de gestionare a banilor pentru antreprenori, freelanceri și persoane fizice este în general haotic. Iei ce iei de unde apuci, mai ales când situația arde. Cu toate acestea, este posibil ca, în urma primului sfat pus în practică să descoperi că cheltuiești prea mult într-un singur loc. Dacă ai avea un buget pentru magazinele preferate, te poate ajuta să cheltuiești mai puțin.

De exemplu, poate că ești un iubitor de papetărie și întotdeauna pleci la cumpărături pentru un singur lucru, dar ieși cu căruciorul plin. Stabilește-ți un buget special pentru asta și marchează-l în agendă/excel. Astfel, vei știi când anume este cazul să te oprești.

gestionare a banilor pentru antreprenori
5 Sfaturi de gestionare a banilor pentru antreprenori, freelanceri și nu numai

3. Crează-ți un cont de cheltuieli separat

Uneori, îți place să faci cumpărături pentru distracție, și asta e în regulă! Dar asigură-te că „banii tăi de distracție” nu se amestecă cu cheltuielile tale esențiale. Pentru a face acest lucru, deschide-ți un cont bancar separat, care este doar pentru achiziții suplimentare. În multe aplicații bancare poți face asta gratuit.

În acest fel, atunci când acest cont ajunge la zero sau scade considerabil, vei fii liniștit știind că banii pentru lucrurile esențiale lunare nu vor fi afectați.

Acest truc nu te ajută doar să îți gestionezi „banii tăi de distracție”, dar te poate ajuta și să cheltuiești mai puțin și să economisești mai mult.

4. Folosește numerar ori de câte ori poți

Urmărirea banilor cheltuiți poate fi dificilă atunci când nu îi ți în mână, așa că alege numerarul când poți. Trecerea unui card nu necesită deloc efort, dar predarea banilor tăi cu greu câștigați te poate face să ghicești cumpărăturile neesențiale.

5. Crează-ți un fond de urgență

Întotdeauna este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău! Dacă ești copleșit în timp ce îți urmărești finanțele personale, încercă să te asiguri că totul va fi în regulă, pentru a-ți liniști mintea. Pur și simplu pune deoparte o sumă mică de bani în fiecare lună pentru o zi ploioasă.

Majoritatea finanțatorilor recomandă să economisești cel puțin 10% din venit pentru urgențe în fiecare lună. Dacă în urma calculelor constați că acest procent este prea mare pentru moment, lăsându-te cu prea puțini bani liberi, alege pur și simplu unul mai mic. Caută o sumă cu care ești astăzi confortabil și pune-o la saltea. Poate suna clișeic, însă nu-ți vei da seama când patul începe să se ridice.