Ce este YOGA HASNA?

Yoga Hasna - Yoga de râs

Yoga Hasna înseamnă râs. Mai exact, un exercițiu prin care te provoci să râzi. Acest stil de yoga implică mișcare și exerciții de respirație yoghină. Scopul lor fiind să provoace râsul voluntar pe o perioadă de timp.

Cum a apărut Yoga Hasna?

Yoga Hasna a fost descoperită de medicul Madan Kataria. El a studiat pentru prima dată râsul și a găsit beneficiile sale terapeutice.

Kataria a înființat pentru prima dată un club pentru râs. Acesta i-a rugat pe cursanți să râdă, iar rezultatul a fost uimitor. Toate râsetele false s-au transformat în râsete autentice.

El a mai observat și asemănările dintre râs și respirația yoghină pranayama. Kataria a unit cele două practici și a creat un nou exercițiu de încălzire. Astăzi fiind cunoscut ca Yoga prin Râs.

De ce să practici Yoga Hasna?

Practicarea acestui exercițiu înseamnă să râzi intenționat. Râsul poate fi fals. Corpul și Mintea nu face diferența între un râs autentic și unul forțat. Prin urmare, premisa de la care a plecat acest stil de yoga este următoarea:

Râsul în mod intenționat oferă aceleași beneficii fiziologice și psihologice ca și râsul spontan.

Cum practici Yoga Hasna?

Yoga prin râs implică întinderi ușoare, cântări, bătăi din palme și contact vizual. Un rol la fel de important îl au exercițiile de respirație. Prin intermediul lor, plămânii tăi sunt pregătiți pentru un râs copios.

Mai mult, yoga prin râs combină toate cele de mai sus cu actoria. Sunt folosite tehnici de vizualizare și joc. Exercițiul se încheie cu meditația râsului și cu exerciții de relaxare ghidată.

În cadrul unei conferințe TED, Liliana DeLeo exemplifică întreg procesul.

Yoga Hasna este o modalitate excelentă de a te menține în formă și sănătos.

Știm că râsul este contagios. Când te afli într-o încăpere cu mai mulți oameni și cineva râde automat râzi și tu. Starea ta de spirit se îmbunătățește doar primind energia pozitivă a celui de lângă tine. La fel se întâmplă și la clasele de Yoga Hasna. Oamenii râd, iar elementul contagios al râsului se răspândește rapid de la o persoană la alta.

Mădălina Costache