Ce este Lagom? O filozofie de viață de care trebuie să știi

„Nici prea mult, nici prea puțin. Lagom”

Ce este Lagom? O filozofie de viață de care trebuie să știi
Sursa: Pinterest

Probabil cuvinte ca suficient și mediu îți sugerează un anumit grad de abstinență, deficit sau eșec, dar lagom poartă conotația de adecvare, aproape atingând perfecțiunea în termeni de echilibru. Este un cuvânt suedez și norvegian care înseamnă „doar cantitatea potrivită”. Un cuvânt care a devenit un adevărat stil de viață.

Lagom V.S. Hygge

Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă „Lagom”, vom apela la o altă filozofie de viață, mai populară pe site-ul nostru, „Hygge”. Dacă acesta din urmă înseamnă să stai cu familia, să te relaxezi și să vorbești cu prietenii într-o cafenea, practic să-ți acorzi timp să te bucuri de moment (indiferent de vreme), „Lagom” este totul despre moderație. Mai degrabă decât să profitați de moment (de hygge, dacă vreți), este vorba despre a trăi o viață frugală, cu suficiente bunuri; totul funcțional și o viață în echilibru.

Lagom pare să fie cea mai recentă tendință de wellness în stilul de viață care ne-a venit din Suedia. Spunându-ne fain și simplu ce înseamnă să simți „cantitatea potrivită” de lucruri. Și bineînțeles că vrem să ne extragem din experiența și gândurile despre viață, întrucât suedezii sunt printre cei mai fericiți oameni de pe pământ, conform mai multor studii.

De aici putem extrage o altă diferență și anume că lagom persistă mai mult în introspecție, cu modul tău de a gândi și de a reflecta asupra evenimentelor tale zilnice. În timp ce Hygge se referea la crearea confortului, folosind și mijloace externe – cum ar fi lumânări, lumini sau articole parfumate.

Mai mult, „Lagom” nu este cu adevărat ceva ce poți decide să faci, este un mod de a trăi și de a gândi în timp ce ești mulțumit de ceea ce ai acum, apreciind momentul și numărând binecuvântările actuale. Este vorba de a nu face ceea ce este inutil sau de prisos, ci de a te concentra pe ceea ce este absolut esențial, de a ști când să te oprești.

Care sunt caracteristicile Lagom?

  • Un mod autentic de a face față rutinei
  • Echilibrul ca un adevărat scop
  • Apreciind partea pozitivă în fiecare situație
  • Trăind în armonie cu lumea
  • Fiind sustenabil

Cum te poate ajuta practicarea acestui stilului de viață?

Dacă știm un lucru care ne caracterizează ca ființe umane, acesta este excesul. Chiar nu ne putem satura de nimic. Oricând vedem un spațiu gol, avem tendința naturală de-al umple.

Avem dulapuri pline cu haine pe care nu le purtăm niciodată. Și totuși, înnebunim din cauza reducerilor și cumpărăm mai multe lucruri pe care nu le purtăm niciodată. Involuntar poate am ajuns să ne dorim mai mult din orice. Vrem în continuu mâncare, haine, electrocasnice, mașini, etc. Ne dorim mai multe emoții, mai multă dragoste, mai mulți oameni interesanți și mai multe experiențe care să ne împlinească.

Dar ceea ce nu înțelegem pe parcurs este că atâta timp cât există un „mai mult” după toate pasiunile, dorințele și speranțele noastre, nu vom ajunge niciodată la împlinire.

Unii pot chiar compara stilul de viață Lagom cu minimalismul, deoarece acestea sunt oarecum interconectate. La fel ca și în cazul minimalismului, Lagom practică și ideea că mai puțin este mai mult.

Cu toate acestea, nu trebuie să începi să arunci pur și simplu lucrurile din casă. Sau să faci curățenie generală în rândul oamenilor cu care stai. Trebuie doar să recunoști faptul că ai destul și că ești suficient!

Mădălina Costache