Top 6 filme românești de Crăciun

Top 6 filme românești de Crăciun

Iată că am ajuns atât de aproape de această zi specială. Probabil ești în concediu și pui la punct ultimele detalii pentru ziua cea îndelung așteptată. Bradul este decorat, meniul este bătut în cuie, probabil și la capitolul cadouri ești acoperit, dar divertismentul este asigurat? Ce planuri ai după masa în familie? Poate desfaceți cadourile cu cele mai faine colinde în fundal, dar după? Ziua este lungă, iar dacă nu ai nimic trecut în program, avem câteva sugesti pentru tine. Mai exact, cinci filme românești de Crăciun.

Pe unele s-ar putea să le fi urmărit la un moment dat, pe altele nu. În orice caz, un maraton de filme în familie poate fi o obțiune demnă de luat în considerare. Așadar, aruncă o privire în lista noastră și fugi repede la bucătărie pentru popcorn.

Top 6 filme românești de Crăciun

1. Ho, ho, ho – un film românesc de comedie, din 2009. Cel mai probabil l-ai văzut deja, fiindcă a devenit un clasic al sferei de sărbători a cinematografiei românești. Pentru cine nu a apucat să-l urmărească, acest film spune povestea unei zile de Crăciun de neuitat pentru un băiețel de 8 ani, Horațiu, care încă mai crede în Moș Crăciun. Pe scurt, acesta se pierde de mama lui și dă peste Ion, un bărbat deghizat în celebrul moș, care însă nu este deloc la fel de bun și cinstit.

Dacă, după vizionare, te declari mulțumit, să știi că românii noștri au făcut și o continuare, „Ho, ho, ho 2”. Poate îl pui și pe acesta pe lista te de urmărit.

2. Un Crăciun Altfel – La petrecerea firmei de sfârşit de an, Alex Puică se întâlnește cu Mihai – noul iubit al Cristinei, secretara lui Alex. Şefa lui Alex se îmbată şi astfel că îi cheamă un taxi ca s-o ducă acasă, nu înainte de a-l vedea pe Mihai sărutându-se cu o altă fată. Pe drum, şefa sa vomită pe pantalonii săi şi taximetristul îi dă afară din maşină. După ce ajunge la ea acasă şi o pune pe şefa sa inconștientă deja în pat, se duce în duş să se curăţe. Iese gol puşcă din duş şi ajunge în camera şefei pentru a căuta haine de schimb. Aceasta se trezeşte şi se sperie şi îl dă afară în pielea goală, iar acesta este doar începutul! Descoperă întreaga aventură a familiei Puică într-o comedie românească de excepție.

Top 6 filme românești de Crăciun

3. Restul e tăcere – Nu-i ușor să ai un tată celebru. Tânărul Grig este fiul unei vedete a Teatrului Național, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanț este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viață, fiul e pe cale să comită greșeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios și mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România își cucerise independența cu 35 de ani în urmă.

Leon, un moșier local atins de deliruri mesianice și auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanțatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, protectorul lui Grig, dascălul său, părinte substituit, partener necinstit și dușman pe viață. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piața cinematografică aproape peste tot în Europa, să accepte competiția cu o producție independentă de o asemenea amploare? Și dacă da, a obține Grig, prin această victorie, respectul tatălui său? O poveste (în mare parte) adevărată.

Acest fim, deși nu are legătură deloc cu Crăciunul sau cu perioada sărbătorilor, merită urmărit mai ales în această perioadă. O producţie din 2008 cu multiple premii Gopo. Crede-ne, toate meritate!

Top 6 filme românești de Crăciun

4. Cadoul de Crăciun – Un scurtmetraj de douăzeci și trei de minute, care va răscoli în tine zeci de emoții. Este povestea unui băiat a cărui scrisoare către Moș Gerilă schimbă traseul normal al serii de familie. Acțiunea se petrece pe 20 decembrie 1989, iar asta poate aduce doar un soi de melancolie pentru cei mai învârstă și un plus de cunoaștere pentru cei mai tineri. Probabil nu l-ai văzut până acum, așadar, te invităm să-i dai o șansă.

5. Marți, după Crăciun – Paul, bancher în București, este căsătorit de zece ani cu Adriana și au o fiică Mara. Copilul are probleme dentare care sunt îngrijite de Raluca, un medic ortodont tânăr și atrăgător. De când a vazut-o prima dată în vară, Paul a avut o aventură secretă cu ea. Dar, pe masură ce se apropie Crăciunul, tensiunile cresc. În timp ce el iubește ambele femei, Raluca îi spune ceea ce știe deja: că trebuie să aleagă. Sărbătorile de iarnă ale familiei urmează să aibă o întorsătură neașteptată. Află întreaga poveste urmărind filmul integral.

Top 6 filme românești de Crăciun

6. Visul unei nopți de iarnă – Maria, o tânără vânzătoare la un magazin, este îndrăgostită de scriitorul Manea, un autor în vogă. În ajunul Revelionului, Manea cumpără un colier din magazin și cere să-i fie dus acasă. Pentru a-l putea cunoaște, Maria livrează ea însăși cadoul și ajunge la casa lui Manea în timpul unei certe a acestuia cu Elvira, iubita lui, care îl invitase la Revelion și pe Cristian, un prieten pe care scriitorul nu îl mai agrea. Cum poate era de așteptat, situația se complică drastic.  

P.S. În acest film rolul principal este jucat de marele actor Florin Piersic, care recent a ajuns la microfonul podcastului Fain & Simplu. Mihai Morar a reușit să-l aducă pe maestru la o discuție faină și simplă, plină de povești savuroase, după cum bine îl cunoaștem, chiar acum, în prag de Crăciun. Dacă vrei să afli povești nespuse de artist, unele chiar neincluse în recenta sa carte, urmărește integral episodul special.