Fisticul, cel mai bogat aliment în melatonină

sursă foto: pexels.com

Includerea fisticului în mod regulat în dietă, în special la cină, te poate ajuta să dormi mai bine datorită conținutului de melatonină. Fisticul poate avea totodată și alte efecte pozitive asupra sănătății.

Corpul produce hormonul numit melatonină atunci când se lasă seara. În acel moment începe procesul care duce la adormire. Pe la două dimineața, melatonina este la cel mai înalt vârf. Deoarece somnul este esențial pentru funcționarea organismului este important ca organismul să aibă parte de niveluri adecvate de melatonină.

Câtă melatonină conține fisticul?

Unele alimente conțin melatonină, care se poate adăuga la cea produsă de corpul tău și te poate ajuta să dormi bine. Fisticul este alimentul cel mai bogat în melatonină.

O porție de 30 g de fistic decojit conține 6 mg de melatonină, o cantitate comparabilă cu cea oferită de unele suplimente comerciale.

Din studiile efectuate cu suplimente de melatonină, se estimează că o doză de până la 10 mg este sigură, iar cel mai bun moment pentru a o lua este  cu o oră sau două înainte de culcare. Dacă luați medicamente anticoagulante sau pentru epilepsie, consultați-vă medicul înainte de a lua un supliment cu melatonină.

Descoperă și 3 trucuri pentru un somn odihnitor, pe care să le pui în practică

Ce alte alimente mai conțin melatonină?

Alte alimente care conțin melatonină sunt ciupercile și cerealele integrale.

  • Fistic: 230.000 de nanograme de melatonină pe gram
  • Ciuperci: 4.300 până la 6.400 de nanograme pe gram
  • Ovăz: 91 de nanograme pe gram
  • Cireșe: 10-20 nanograme pe gram
  • Roșii: 1 până la 67 de nanograme pe gram

Deși fisticul poate fi bazat pe creșterea melatoninei, trebuie amintit că cel mai bun mod de a-i susține producția endogenă este reducerea intensității și clarității luminii la care suntem expuși pe măsură ce se lasă noaptea.

Luminile blânde și calde sunt cele mai bune în orele înainte de somn. Când ne culcăm, întunericul din cameră trebuie să fie absolut.

Care sunt beneficiile melatoninei?

Melatonina este produsă de glanda pineală și este responsabilă pentru reglarea ritmului circadian (24 de ore) al somnului și al stării de veghe.

Pe lângă îmbunătățirea somnului, melatonina este, de asemenea, implicată în controlul funcției imunitare, al tensiunii arteriale și al nivelului de cortizol, al hormonului de activitate și al stresului.

Melatonina nu numai că favorizează somnul, dar este o substanță antioxidantă cu proprietăți benefice. În special asupra unor organe, precum ochii, stomacul și urechile (poate reduce tinitusul).

Există studii care demonstrează că melatonina ar putea preveni glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă.

În ceea ce privește  stomacul, melatonina poate preveni refluxul si arsurile la stomac.

Te ajută să dormi mai bine

Mai multe studii au demonstrat că melatonina te poate ajuta să dormi mai bine. Un studiu efectuat pe 50 de persoane care sufereau de insomnie a arătat că administrarea de melatonină cu două ore înainte de culcare a ajutat oamenii să adoarmă mai repede și a îmbunătățit calitatea generală a somnului.