Cum să-ți iubești corpul (Partea I – Dezvoltarea mentalității)

Sursa: Pexels

Să-ți iubești corpul poate fi dificil, mai ales în ziua de astăzi, când naturalețea și diversitatea sunt asunse sub preș. Fotografiile glamour și modelele văzute în reviste și panouri publicitare sunt în general reprezentări false ale realității. Mai mult, social media a împins într-o oarecare măsură omul de rând să-și urască trupul. Pe lângă filtre și poze editate în photoshop, avem, din păcate, și persoane care promovează o imagine falsă despre sine. Iar asta, în timp, a dus la o percepție greșită despre cum ar trebui să arate corpul pentru a fi iubit. Ei bine, cu această nouă rubrică, vom încerca să dărâmăm aceste mituri, aceste standarde de neatins.

Nu există un corp perfect și este imposibil să încerci să obții unul. Fiecare are propria sa formă unică care ar trebui să fie îmbrățișată și nu criticată. Corpul tău face parte din ceea ce te-a purtat prin viață și asta este ceva de iubit.

Prin urmare, în continuare, vom trasa cele trei mari linii de ghidare în călătoria spre iubirea trupului:

  • Dezvoltarea mentalității corecte
  • Practicarea obiceiurilor sănătoase
  • Găsirea suportului

După cum probabil ți-ai dat seama deja, este un subiect mai complex, ce nu poate fi acoperit într-un singur articol. Așadar, în rândurile ce urmează vom vorbi doar despre primul punct din cele trei menționate.

Cum să-ți iubești corpul – Dezvoltarea mentalității corecte

NU te compara cu ceilalți

Standardele noastre de frumusețe sunt puternic influențate de mass-media, Hollywood și cultura populară. Care, de cele mai multe ori, oferă o imagine contrafăcută, departe de realitate. Astfel, putem dezvoltăm judecăți negative asupra corpului nostru comparându-ne cu fotografiile photoshopate și cu vedetele de film. Aceste imagini sunt, după cum am spus, create și modificate de computere și nu sunt obiective realiste de atins. Mass-media poate fi greu de ignorat, însă o poți face treptat concentrâdu-ți atenția exclusiv asupra corpului tău. Și, alegând conștient să-i oferi iubirea și aprecierea pe care o merită.

Ori de câte ori vezi o imagine într-o revistă, într-o reclamă comercială sau într-un alt mijloc media, amintește-ți că acea imaginea este falsă. Cel mai probabil, persoana la care te uiți a fost îndelung aranjată și modificată pentru a arăta așa. Nu ar trebui să te compari cu imaginile computerizate. Iar dacă vorbim de vedetele de film sau din industria modeling-ului, reține că ele fac de cele mai multe ori sacrificii ce nu-și merită cu adevărat prețul.

Cum să-ți iubești corpul (Partea I - Dezvoltarea mentalității)

Citește și: Comparațiile cu ceilalți: de ce sunt dăunătoare și cum poți să te dezveți de obiceiul de a te compara cu alte persoane

Fă-ți complimente

A avea dragoste în viața ta începe cu a te iubi pe tine însuți. Ar trebui să te privești și să te tratezi cu aceeași bunătate și admirație pe care le-ai dărui cuiva pe care îl iubești. Probabil că nu i-ai critica corpul pentru aceleași lucruri pe care le critici la tine. Nu ezita să-ți faci un compliment, să vezi frumosul atunci când te uiți în oglindă. Cu siguranță există și merită validat! Învață să vorbești cu iubire despre tine și te ierți atunci când uiți să o faci. Renunță la ura de sine și înlocuiește-o cu înțelegere și apreciere.

Uită-te în oglindă și spune „Sunt un om atrăgător, încrezător și uimitor!”. Când faci asta, adu-ți în minte aspectele pentru care te simți astfel, fie ele „mici”. Continuă așa și în cele din urmă te vei vedea într-o lumină mai pozitivă. Vei începe să descoperi noi și noi zone din corpul tău ce merită iubite.

Apoi, extinde aria complimentelor spre realizările tale. Când îndeplinești un obiectiv, spune-ți cât de mândru ești de tine. Uită-te în oglindă și spune-ți în gând sau cu glas tare: „Foarte bine, sunt atât de mândru de tine”.

Practică recunoștința

Apreciază ceea ce ai și iubește-ți sinele interior. Nu lăsa numărul de pe cântar sau mărimea pantalonilor să definească cine ești sau de ce ești capabil. Nimic bun nu va veni din a fi rău cu tine când te uiți în oglindă. Iată câteva modalități de a practica recunoștința în viața de zi cu zi:

  • Când dai peste o situație proastă, nu o lăsa să te doboare. În schimb, întreabă-te ce poți învăța din asta și pentru ce ai putea fi recunoscător.
  • Fă un jurământ să nu fii negativ sau să critici timp de zece zile. Dacă aluneci, iartă-te și continuă. Vei observa câtă energie irosești cu gânduri negative.
  • Tine un jurnal de recunoștință pentru a nota lucrurile pentru care ești recunoscător în fiecare zi. Poate ți se va părea greu la început, însă merită investiția! Corpul tău este un miracol și ar trebui să sărbătorești toate darurile pe care ți le-a dat. Gândește-te la toate realizările, relațiile și activitățile pe care le iubești unde corpul tău te-a susținut.
  • Fă o listă cu toate lucrurile pozitive din viața ta. Toată lumea are nesiguranțe, dar cheia este să te concentrezi pe ceea ce îți place la tine și la viața ta. Poate fi ușor să lași aspectele negative să le depășească pe cele pozitive, dar realizarea unei liste poate ajuta la prevenirea acestui lucru.
Cum să-ți iubești corpul (Partea I - Dezvoltarea mentalității)
Cum să-ți iubești corpul (Partea I – Dezvoltarea mentalității)

Începe prin a găsi un lucru care îți place la tine, oricât de mic. Odată ce te simți mai încrezător în acel lucru, identifică un al doilea lucru și așa mai departe. Alcătuiește o listă cu lucrurile pe care le iubești la tine și când auzi un gând negativ ieșind în minte, concentrează-te imediat asupra listei. În cele din urmă, vei vedea mai multe calități pozitive decât negative.

Ferește-te de negativitate

Stai departe de oamenii care vorbesc urât despre corpul lor. Nesiguranța lor te poate afecta și pe tine, în ideea în care vei începe să-ți pui aceleași probleme sau să cauți probleme.

Viața este prea prețioasă ca să pierzi timpul cu dezgustul de sine. Mai ales atunci când propriile tale percepții de sine sunt de obicei mai critice decât ar crede oricine altcineva.

Dacă cineva începe să-și critice propriul corp sau viața, nu te implica în negativitate. În schimb, ieși elegant din discuție, fie la figurat prin aducerea unui alt subiect în atenție, fie la propriu.

Emană încredere

Când te comporți ca și cum ai avea încredere, te vei simți bine cu tine însuți. Chiar dacă nu simți că ai, prefă-te. Trage-ți umerii înapoi, înclină-ți capul în sus și zâmbește. Zâmbetul este unul dintre cele mai mari lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți atât imaginea de sine, cât și felul în care te văd ceilalți. Deci stai drept, iar încrederea interioară te va urma. Asta este una dintre cele 12 reguli de viață scrise de Jordan B. Peterson. Poate ai auzit de această carte, iar dacă nu, ar fi o idee bună de lectură pentru perioada următoare.

Citește și:

Și cu asta am ajuns la finalul primei părți din „Cum să-ți iubești corpul”. Revenim curând cu partea doi și trei.

Mădălina Costache