Ești părinte sau îți dorești să devi unul? Dacă răspunsul este da, probabil ești cu ochii în patru pentru a aduna cât mai multe informații utile. Este normal! Doar vrei să-i oferi bebelușului tot ce poți mai bun și mai frumos. Îți dorești ca el să crească un adult puternic, sigur pe sine, dar și empatic și iubitor. Bun, dar cum faci asta? Cum creezi un atașament sigur cu copilul tău? Căci despre asta este vorba.
Pentru ca puiul de om să devină un adult echilibrat, trebui să aibe la bază o copilărie plină de siguranță. Sigur ai auzit de acest concept până acum, dacă urmărești podcastul Fain&Simplu. Alexandra și Paul Olteau au dezbătut pe scurt toate stilurile de atașament în episodul 051. L-ai urmărit? Dacă nu, te invităm să o faci. Nu vei regreta.
Pentru o imagine și mai clară asupra acestora, te invităm să citești despre etapele de dezvoltare ale atașamentului. Astfel, o să înțelegi de ce copilul tău se comportă așa cum o face. O să descoperi ce nevoi are în funcție de vârstă, dar și ce trebuie să faci pentru a-l ajuta.
Concluzia generală este că primii ani din viața unui suflet sunt esențiali pentru a crea o legătură sigură cu copilul. Astfel, dacă ar trebui să alegi un singur lucru asupra căruia să fii atent acela ar fi consolidarea relației.
Nu temperatura laptelui din biberon contează. Nu materialul hainelor sau programul de somn sunt cele mai importante. Legătura dintre tine ca părinte și bebeluș este cea care merită timpul, atenția și răbdarea ta.
Cum creezi un atașament sigur cu copilul tău?
În primul rând, reține că plânsul sau râsul sunt principalul mijloc de comunicare al celor mici. Modul în care tu răspunzi la mesajul lor va face diferența. Bebeluși preiau emoțiile tale ca răspuns la nevoile lor prin puterea comunicării nonverbale.
Desigur este important să le spui că-i iubești, că sunt frumoși, că ești acolo pentru ei, însă nu este suficient. Până la urmă, ei nu înțeleg cuvintele, ei înțeleg doar emoțiile. Degeaba îi spui că este pe primul loc în viața ta, dacă pleci de lângă el când plânge.
Ca puiul tău să crească armonios, trebuie să se simtă în siguranță alături de tine. Este important ca el să te simtă fizic lângă el. Să-l iei în brațe când plânge, să-l ți lângă tine când adoarme sau să-l mângâi când îl vezi fericit. Acestea sunt doar trei exemple, însă cu siguranță sunt mult mai multe moduri prin care să te faci simțit.
Totodată, important este și să-i vorbești pe un ton calm și blând. Este posibil să nu reușești asta de fiecare dată. Asta nu înseamnă că ești un părinte rău. Respiră! Liniștește-te! Ia-l în brațe! Spune-i ce simți. Dă afară energia rea și lasă iubrea să te cuprindă. Poate nu va înțelege cuvintele, însă va știi că părinții au emoții diverse. Pe măsură ce tu te calmezi, se calmează și el. În final o să rămână cu ideea că indiferent ce stări are mami sau tati, iubirea pentru el nu dispare.
Nu te încrunta lângă bebeluși și nu face fețe-fețe. Încearcă să-ți păstrezi fața cât mai senină. De ce? Pentru că ei nu știu de joacă. Doar îi pui sămânța fricii și a îndoieli în el.