Știai că lacrimile sunt de mai multe tipuri? Într-un fel arată lacrimile atunci când tai ceapă și în alt fel atunci când plângi din cauza unei pierderi. Desigur, nu vorbim de modul în care le vedem cu ochiul liber ci la microscop. Lacrimile în general sunt 98% apă. Cu toate acestea, atunci când plânsul are o încărcătură emoțională, lucrurile se prezintă cu totul diferit. Lacrimile conțin atunci hormoni de stres și alte substanțe chimice. Așadar, lacrimile vărsate pentru un eveniment stresant te ajută să te eliberezi de energiile negative. Ești curios să afli toate beneficiile plânsului?
De vreme ce ai continuat lectura, înseamnă că răspunusl este da. Felicitări! Faci pași spre o mai bună înțelegere a ta și a celor din jur.
De la început trebuie să spunem că nimeni nu are o viață perfectă. Pe măsură ce anii trec, trăiești atât momente de bucurie, cât și de tristețe. Este normal!
Imaginează-ți cum ar fi să ai o viață plină doar de fericire. Ar fi monotonă. Nu ai știi că trăiești în fericire de vreme ce nu cunoști alte emoții. Prin urmare, frumusețea vieții stă tocmai în acest carusel emoțional, în care plânsul are un rol aparte.
Beneficiile plânsului
1. Plângând te eliberezi de stres
Așa cum am spus, lacrimile de stres conțin substanțe care odată eliminate te fac să te simți mai bine. Prin urmare, atunci când ai parte de o situație tensionată este bine să plângi. Nu te abține atunci când îți vine să faci asta. Tot ce faci este să păstrezi în tine lucrul rău care te-a supărat.
2. Ameliorarea durerii
S-a demonstrat că lacrimile sunt de mai multe tipuri datorită compoziției acestora. Uneori sunt doar apă, alteori sunt compuși chimici. Să spunem că ești în pat și ți se face foame. Vrei să ajungi repede la frigider și pornești cu viteză către bucătărie. În drum degetul mic de la picior se pupă cu masa de lângă pat. Dureros, nu? De câte ori ai pățit asta? Parcă niciodată nu ne învățăm minte. Lăsăm mobilierul în același loc, deși ne împiedicăm în el cel puțin o dată pe săptămână. Revenind la durere, probabil știi cât de intensă poate fi. De câte ori ai vărsat o lacrimă după acest episod? Plânsul în acest caz este răspunsul corpului la durerea fizică. Lacrima conține astfel elemente care ajută la diminuarea durerii.
3. Procesează durerea
Durerea este o emoție dificilă. Adesea ne consumăm pentru lucruri mici și nu reușim să mai vedem imaginea reală. Acționăm pe bază de durere fără a fi pe deplin prezenți. Unul din beneficiile plânsului este că ne ajută să acceptăm durerea în viața noastră. Cum se spune în popor: „plânge ca să te răcorești”. Prin urmare, dă afară tot ce te supără ca să poți merge înainte și a acționa corect.
4. Plânsul te echilibrează emoțional
Lacrimile pe care le-ai vărsat până acum nu au fost doar de tristețe, nu? Probabil ai avut multe momente în care ai lăcrimat de bucurie sau entuziasm. Plânsul te ajută să-ți revi după un șoc puternic. Corpul tău simte când ceva a fost prea mult sau a apărut prea brusc în viața ta. Ajutorul cel mai bun pe care acesta ți-l poate da sunt lacrimile.
5. Îți îmbunătățește starea de spirit
Emoțiile sunt la fiecare pas. Dacă ieși din casă până la magazin să iei pâine, garantat treci prin cel puțin cinci stări diferite. Ai încercat până acum să te uiți mai atent la tine? Fă acest exercițiu data viitoare când ieși din casă, numără câte emoții de colină. Plânsul vine ca un burete pe tablă, șterge tot pentru ca tu să o iei de la zero.
6. Plânsul te ajută la curățenie
Sună ciudat nu? Adevărul este că ochii noștri, la fel ca orice altă parte a corpului este acoperită de bacterii. Așadar, plânsul este bun și la curățenie, te ajută să-ți menții ochi limpezi.
Gânduri de final
Știm că plânsul nu are cea mai bună reputație. Mulți judecă un om care plânge: ba este prea sensibil, ba face pe victima, ba vrea atenție. Noi îți spunem că este în regulă! Plângi fără rușine! Nu ești cu nimic mai slab dacă plângi, la fel cum nu ești mai puternic dacă te abți. Ascultă-ți corpul!