Trăind cu intenție: Cum să faci lucrurile să conteze într-o lume complexă

Trăind cu intenție: Cum să faci lucrurile să conteze într-o lume complexă

Parcă starea de copleșeală a devenit parte integrată din rutina zilnică. Câți dintre noi mai știm să trăim fără această presiune surdă resimțită în suflet? Adevărul este că, din păcate, puțini sunt cei ce reușesc această performanță. Distragerile sunt la orice pas. Atenția noastră este vânată în fiecare secundă. În acest context este firesc să ne simțim pierduți și obosiți, deși, în fapt, rămânem pe loc și nu facem mare lucru. Ei bine, în acest punct, intenția devine vitală. Să trăiești cu intenție a devenit o abilitate extrem de prețioasă. Știm că este mai ușor să te pierzi cu orele, zilele, anii în vâltoarea vieții moderne, dar a adăuga intenție în tot ceea ce faci poate aduce un sens profund și împlinire în viața ta.

Ce înseamnă să trăiești cu intenție?

A trăi cu intenție nu se referă doar la a trăi lent sau cu mai puține responsabilități. Este vorba despre a alege cu atenție ce este important pentru tine și a investi timp și energie în acele aspecte ale vieții tale. Este un act conștient de a te conecta la sine și la lumea din jurul tău, pentru a crea o viață care are un scop și înțeles.

Iată câteva pași esențiali pentru a trăi cu intenție:

1. Descoperă-ți valorile

Primul pas în trăirea cu intenție este să înțelegi ce este cu adevărat important pentru tine. Acestea pot fi valori precum familia, creativitatea, bunăstarea sau contribuția la comunitate. Practică autocunoașterea și descoperă ce te face cu adevărat fericit și satisfăcut.

S-ar putea să fie mai greu la început, s-ar putea ca mintea ta să refuze colaborarea. Nu te descuraja, nu te supăra pe tine sau pe ceilalți. Fii răbdător și caută mai adânc în sinele tău.

O modalitate simplă de a scoate la suprafață cele mai adânci crezuri o reprezintă scrisul de mână. Testează asta măcar șapte zile le rând (deși adevărul iese la suprafață înainte de termen) și rumegă asupra concluziilor.

2. Setează-ți obiective

După ce ți-ai identificat valorile, stabilește obiective clare care să le reflecte. Aceste obiective ar trebui să fie măsurabile și realizabile. Ele îți vor servi ca ghid pentru acțiunile tale zilnice.

Spre exemplu, dacă una dintre valorile tale de bază o reprezintă familia, întreabă-te ce poți face pentru a trăi în armonie cu aceasta. Poate un prim răspuns ar fi să petreci mai mult timp cu cei dragi. Concret cum ar arăta asta? Nu uita, măsurabil și realizabil! Mai des poate fii o zi pe săptămână dedicată lor sau o zi pe lună, tu alegi în funcție de disponibilitate și de ce nu, de dorința. Apoi, fixează clar în calendar ziua și ora destinată întâlnirii. Fii cât se poate de detaliat în acest proces.

3. Prioritizează

Prioritizează activitățile și angajamentele care sunt aliniate cu valorile și obiectivele tale. Nu îți risipi energia pe lucruri care nu aduc valoare reală în viața ta. Adică, învață să spui „NU!” atunci când este cazul.

Să spunem că lista de to do săptămânală a devenit un roller coaster monstruos. Simți că fiecare zi parcă necesită 48 de ore în loc de 24. Dă-ți timp zece minute să privești cu atenție activitățile pe care le ai de făcut. Întreabă-te la fiecare în parte dacă ele se aliniază sau nu cu valorile tale. Pentru cele care au „DA!” ca răspuns, caută să le grupezi pe valori. Apoi să le ordonezi în funcție de topul valorilor tale. Fii necruțător cu cele care au un „NU!” în dreptul lor. Ieși din zona de confort și alege-te pe tine! Pune-ți timpul și enegia în slujba activităților care într-adevăr contează pentru tine.

4. Practică conștientizarea

Conștientizarea este o parte crucială a trăirii cu intenție. Începe să fii atent la momentul prezent și la acțiunile tale zilnice. Întreabă-te în mod regulat: “Această acțiune sau decizie este în concordanță cu valorile și obiectivele mele?”.

Probabil că până la acest punct te simți și mai coplești decât înainte. „Chiar este necesar să pun toate aceste întrebări, să fac atâtea clasificări? N-ar trebui să fie mai simplu?”. Mai simplu nu înseamnă neapărat mai ușor, cel puțin în această primă etapă a transformării prin care treci. Dacă vrei un trai mai fain și simplu este necesar să te dezveți de vechile obiceiuri și să pui pe pauză pilotul automat. În momentul în care mintea ta va fi aliniată cu sufletul și vei începe să pui intenție în acțiunile tale, viața îți va fi cu totul alta, mai faină și simplă.

5. Nu neglija îngrijirea de sine

A trăi cu intenție nu înseamnă doar să îți dedici viața altora sau scopurilor tale. O viață fără sentimentul de copleșeală și oboseală, un trai mai fain și simplu, implică de asemenea îngrijirea de sine. Vorbim despre a avea grijă constant de tine, atât din punct de vedere fizic, cât și mental și emoțional. O minte și un corp sănătoase îți vor permite să trăiești cu mai multă intenție.

Revizuiește-ți așadar lista de to do săptămânală, cea retușată la punctul trei, și caută acele activități dedicate exclusiv ție. Există cel puțin una pentru fiecare din cei trei piloni: minte, trup, suflet? Dacă te surprinzi alocându-ți extrem de puțin timp și energie într-o săptămână, acesta este momentul critic în care semnalul de alarmă a fost tras. Alege să restaurezi ordinea cu calm și iubire.

6. Fii flexibil

Viața înseamnă imprevizibil, neașteptat, schimbare după schimbare. Deși majoritatea oamenilor urăște acest gând, ura având la bază o temere ascunsă, realitatea este ceea ce este. Oricât am încerca să tragem de sfori spre a păstra aparenta siguranță a ceritudinii, nu facem decât să ne complicăm existența. Un trai fain și simplu înseamnă și deschidere la nou, acceptarea incertitudinilor din jur, pe lângă așezarea concretului din noi înșine. Așadar, fii deschis la adaptare și învățare din experiențe noi. Intenția ta nu ar trebui să fie un sistem rigid, ci un ghid care te ajută să iei decizii în funcție de circumstanțe.

7. Plusează pe conexiune

Viața nu se rezumă doar la propria persoană, ci și la relațiile pe care le constuim cu cei din jur. De multe ori, oamenii sunt cei ce ne complică viața, dar și cei ce ne ajută să o dezlegăm. Diferența o facem noi, prin limitele pe care le trasăm. După cum știi deja, dacă ești cu noi de la început, traiul fain și simplu este direct influențat de calitatea relațiilor noastre.  Așadar, alege să cultivi cât mai multe relații sănătoase și satisfăcătoare în jurul tău. Roadele vor fi combustibilul extra de care vei avea nevoie atunci când imprevizibilul te copleșește.

Testează cele de mai sus și observă-ți transformarea. Trăirea vieții cu intenție îți va aduce o mulțime de beneficii, de la diminuarea stresului zilnic la găsirea propriului sens și scop, de la împlinire personală la relații mai profunde și îmbucurătoare. Pe scurt: o viață mai faină și simplă.

Mădălina Costache