Cum amenajezi un apartament mic – 6 sfaturi practice

brown couch with two white throw pillows
sursă foto: Unsplash

Fie că te-ai mutat în casă nouă sau că ai decis să-ți reamenajezi de la zero actualul apartament, iar dimensiunile acestuia nu par foarte încurajatoare, sperăm că acest articol te va ajuta să-ți privești căminul cu noi ochi. Da, amenajarea unui apartament mic poate fi o adevărată provocare, însă dacă știi și aplici câteva sfaturi eficiente de organizare, lucrurile ți se vor părea ceva mai ușoare.

Gândește-te că, până la urmă, nu există apartament prea mic, ci doar alegeri neinspirate pentru dimensiunile spațiului de care dispui. 

Așadar, înainte de a-ți spune câte ceva despre cum amenajezi un apartament mic, te încurajăm să pleci la „drum” cu această idee: 

Poți amenaja într-un mod fain chiar și un apartament mic

Ai ceva mai multă încredere în apartamentul tău 🙂 Sigur, 30-40 de metri pătrați nu sunt neapărat la fel de ofertanți precum 70-80 și implică o organizare riguroasă și, poate, o atenție mai mare la detalii. Și, cu toate acestea, unele apartamente mai mici pot avea o configurație mai bună decât cele de dimensiuni mai mari.

Ține cont de faptul că astăzi ai o mulțime de opțiuni la dispoziție – de pildă, realizarea mobilierului la comandă -, care te pot ajuta să eficientizezi spațiul și, esențial, să-ți transformi locuința într-un „acasă” autentic. 

Până la urmă, nu e musai ca un apartament să fie foarte spațios, pentru a beneficia de confort sporit. Ba chiar unora dintre noi li se par mai intime, mai cosy și mai practice locuințele de dimensiuni mai mici. 

6 sfaturi practice pentru amenajarea unui apartament mic

Inspiră-te din principiul minimalismului: less is more

Și nu, nu-ți spunem să alegi minimalismul, decât dacă acesta ți se potrivește și e în armonie cu stilul tău de viață. Ce îți sugerăm, însă, este să te inspiri din principiul său fundamental, căci îți va prinde bine în amenajarea propriei locuințe: less is more

Cu alte cuvinte, evită să aglomerezi spațiul cu piese de mobilier nu tocmai practice, de care, trebuie să recunoști, nu ai neapărată nevoie. Știm, designul unora te poate cuceri la prima vedere, însă nu tot ce este frumos și îți fură privirea este neapărat și potrivit pentru spațiul de care dispui și pentru nevoile tale actuale. La rândul lor, nu toate obiectele decorative îți sunt necesare. 

Așadar, atunci când alegi un obiect, fie că e vorba despre un fotoliu pentru living sau despre o vază pe care vrei s-o integrezi în decorul bucătăriei, întreabă-te dacă este cu adevărat util/practic. Altfel, e posibil să aduci un nou obiect în casă – într-adevăr, drăguț -, dar care mai mult te încurcă sau îți restrânge spațiul. 

Folosește o paletă cromatică deschisă

Culorile neutre (alb, gri, crem) și cele pastelate (bleu, verde-mentă, galben pastelat etc.) sunt o alegere inspirată când vine vorba despre amenajarea apartamentelor mici. La celălalt pol, folosirea excesivă a culorilor închise poate da impresia unui spațiu și mai mic, lucru pe care, cel mai probabil, vrei să-l eviți. 

Pe lângă faptul că o paletă cromatică neutră creează impresia unui apartament mai aerisit, aceasta mai are un avantaj-cheie: este foarte versatilă, astfel că nu e musai să fii un maestru al culorilor, ca să faci niște combinații cromatice reușite. 

Valorifică spațiul pe verticală

Rafturile, etajerele, dulapurile suspendate – iată doar câteva exemple de corpuri de mobilier de nădejde când vine vorba despre eficientizarea spațiilor mici. Acestea te ajută să „maximizezi” spațiul pe orizontală și, astfel, să-l menții aerisit – și, în plus, să n-ajungi să te împiedici mai mereu de tot felul de lucruri. 

Mizează pe piese de mobilier multifuncționale

Măsuță de living dotată cu spațiu de depozitare, canapea modulară cu multiple spații de depozitare, ansamblu format din bibliotecă și birou încorporabil – astfel de piese de mobilier se pot dovedi niște alegeri inspirate pentru amenajarea unui apartament mic sau chiar a unei garsoniere. 

Valorifică lumina, pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare

Iluminatul corespunzător contribuie, pe de-o parte, la crearea atmosferei, iar pe de altă parte – la crearea impresiei unui spațiu mai aerisit. Tocmai de aceea, îți sugerăm să te asiguri că în fiecare încăpere pătrunde suficientă lumină naturală.

În ceea ce privește corpurile de iluminat artificial, îți recomandăm să le folosești și să le dispui într-un mod inteligent: să ai atât lumină generală, cât și lumină de lucru (de pildă, în living, în colțul de citit/de efectuare a taskurilor profesionale) și, eventual, lumină de accent (cu ajutorul căreia poți evidenția anumite detalii din apartament – așa cum e tabloul favorit din dormitor).

Organizează și depozitează totul ca la carte

Creează-ți propriul sistem de organizare a obiectelor, care să te ajute să le menții într-o ordine confortabilă pentru tine, pe termen lung. Încearcă, pe cât posibil, să păstrezi lucrurile la locul lor și să nu lași prea multe la vedere: de exemplu, într-o bucătărie îngustă, un blat aglomerat cu tot felul de aparate electrocasnice, prosoape, solnițe, veselă se poate dovedi nepractic. 

Sigur, organizarea eficientă nu presupune să „ascunzi” absolut toate obiectele și să nu mai lași nimic pe masa din living, pe birou, pe blatul din bucătărie, câtă vreme nu te simți confortabil cu un astfel de sistem. În schimb, poate însemna să depozitezi anumite alimente (cum ar fi pastele și condimentele) în recipiente – pe care, ulterior, să le așezi într-un anumit dulap/raft/pe o anumită etajeră; să grupezi actele și documentele, în așa fel încât să n-ai tot timpul biroul ultraaglomerat. 

Alte tips & tricks care îți pot prinde bine

  • Reorganizează-ți garderoba. Imaginează-ți următorul lucru: vrei să-ți reamenajezi de la zero apartamentul și te gândești că ai avea nevoie de un șifonier mult mai mare decât cel de acum, pentru că efectiv nu mai ai unde să-ți așezi hainele. Întrebarea este următoarea: ai cu adevărat nevoie de toate articolele vestimentare? Le porți pe toate sau, mai degrabă, pe unele le ții de câteva luni cu etichetă, iar pe altele nu le-ai mai purtat de câțiva ani? 

Nu-ți zicem nicidecum să renunți sau să faci o restructurare drastică a garderobei, însă trecând-o printr-un proces de „triere”, s-ar putea să ajungi la concluzia că ai nevoie doar de jumătate din lucrurile adunate de-a lungul timpului. Prin urmare, dulapul actual este suficient de spațios – iar dacă vrei totuși să-l înlocuiești, măcar știi că, de fapt, nu ai nevoie de unul atât de mare pe cât credeai inițial, ceea ce te ajută să eficientizezi spațiul. 

  • Apelează la ajutorul unui designer și/sau al unui specialist în organizare. Dacă, din diferite motive (nu te pricepi, nu ai suficient timp la dispoziție pentru căutări serioase sau, pur și simplu, îți dorești să obții, în sfârșit, amenajarea visurilor tale), nu vrei să faci totul pe cont propriu, atunci poți lua în calcul varianta de a colabora cu un designer de interior. Asigură-te că-i cercetezi portofoliul înainte, astfel încât să-ți dai seama dacă sunteți pe aceeași lungime de undă și dacă aveți o viziune comună sau cât mai asemănătoare. 

În ceea ce privește varianta de a colabora cu un specialist în organizare, aceasta este o idee inspirată mai ales pentru perioada post-amenajare. Și, chiar dacă nu ești în punctul în care reamenajezi apartamentul, tot poți să colaborezi cu un specialist în organizare, pentru a eficientiza spațiul: depozitarea corectă a obiectelor poate face mici minuni.

Pentru a valorifica la maximum un apartament mic, nu e musai nevoie de o reamenajare de la zero. Uneori, puțină ordine, organizare și disciplină pot transforma întregul spațiu. 

Gând de final 

Calculându-ți alegerile (la propriu) și acordând o atenție sporită organizării – fie că e vorba despre piesele de mobilier sau despre obiectele decorative -, și tu poți să amenajezi un apartament mic într-un mod fain și, de preferat, simplu 🙂 – căci simplitatea este binevenită mai ales în spațiile cu dimensiuni nu atât de generoase. 

Adelina Bălan