Complexul de inferioritate: ce este, cauze și simptome

Complexul de inferioritate: ce este, cauze și simptome

În general, „complexul de inferioritate” este un termen umbrelă care descrie sentimentele cronice de inadecvare și insecuritate. Persoanele cu un complex de inferioritate pot experimenta o îndoială cronică de sine, au o stimă de sine scăzută și pot simți nevoia să se retragă din situațiile sociale.

Deși un complex de inferioritate nu este o afecțiune de sănătate mintală diagnosticabilă, persoanele care se confruntă cu sentimente de inferioritate pot găsi ajutor prin diferite mijloace, inclusiv psihoterapie, medicamente și metode de autoajutorare.

Adevărul este că toți avem momente în care ne simțim inadecvați sau insuficienti în comparație cu ceilalți. Asta fie pentru că nu am reușit să ne atingem obiectivele la locul de muncă, fie am obținut un scor scăzut la un examen sau pur și simplu ne simțim mai slabi decât semenii noștri.

Experimentarea inadecvării uneori este complet normal, uneori chiar ne poate încuraja să ne îmbunătățim. Este uman să te simți puțin inferior uneori și, în anumite privințe, poate fi chiar necesar și umilitor. La urma urmei, dacă nu faci greșeli și nu înveți din ele, nu vei putea niciodată să crești și să te perfecționezi.

Cu toate acestea, sentimentul inadecvat i-ar putea face pe unii dintre noi să devină consumați de un sentiment atotcuprinzător de eșec sau de o stimă de sine scăzută, care duce la ruinare sau auto-depreciere. Deși uneori un sentiment de inferioritate ne poate împinge de fapt înainte, alteori putem rămâne „blocați” în acele sentimente de inferioritate – ceea ce poate deveni o problemă majoră.

Dacă sentimentele de inferioritate personală par să-ți pună stăpânire pe viața și să îngreuneze funcționarea sau realizarea obiectivelor tale, este posibil să suferi de un complex de inferioritate.

Ce este complexul de inferioritate?

Termenul „complex de inferioritate” este adesea aruncat în glumă în cultura pop. Dar, deși nu este un diagnostic de sănătate mintală, este totuși un fenomen real. Cei care suferă de complexe de inferioritate au o stimă de sine scăzută cronică, deseori copleșindu-se cu comentarii autodepreciatoare. Acest fenomen poate fi debilitant pentru cei care îl experimentează.

Asociația Americană de Psihologie (APA) definește complexul de inferioritate ca „un sentiment de bază de inadecvare și nesiguranță, care derivă din deficiența fizică sau psihologică reală sau imaginară”.

Complexul de inferioritate: ce este, cauze și simptome

În esență, este un termen folosit pentru a denota un sentiment puternic de a fi „mai puțin decât”. Un complex de inferioritate poate fi comparat cu un „complex de superioritate”, în care un individ are o „opinie exagerată despre abilitățile și realizările sale”.

Desigur, când vine vorba de sentimente de inferioritate și superioritate, este un pic o situație de „găină și ou”. Un complex de superioritate se formează de obicei ca reacție la sentimentele de inferioritate – adică, persoanele care prezintă simptome ale complexelor de superioritate fac de obicei acest lucru pentru a compensa în exces sentimentele lor profunde de inadecvare.

Adesea, complexele de inferioritate se dezvoltă în copilărie. Asta fie din cauza experiențelor invalidante sau persoana a fost crescută într-o familie care a făcut-o să se simtă insuficient. Deoarece complexele de inferioritate sunt subconștiente și conduc la o gamă largă de gânduri negative, ele se manifestă la oameni foarte diferit. Cu toate acestea, există câteva semne și simptome generale care însoțesc complexul de inferioritate.

Complexul de inferioritate: semne și simptome

Cum știi că te confrunți cu un complex de inferioritate? Ei bine, de obicei ai ști destul de ușor, deoarece probabil ai fi consumat de sentimente de stima de sine scăzută și imagine de sine negativă. Uneori, un simptom nu este chiar atât de evident. Și dacă ai dezvoltat o mentalitate de superioritate supracompensatoare pentru a-ți compensa sentimentele de inferioritate, cu atât mai puțin.

Complexul de inferioritate

Martin E. Ford, dr., profesor și decan asociat la George Mason University College of Education and Human Development spune că:

„Poți recunoaște dacă suferi de complexul de inferioritate prin analiza modului în care răspunzi la sentimentul de inferioritate.”

Îți oferă motivația de a-ți îndeplini obiectivele? Te fac să analizezi mai bine situația? Sau are ca rezultat sentimente de gelozie, care te îndeamnă să-i îndepărtezi pe ceilalți pentru a te simți mai bine cu tine?

Când un gând negativ devine un tipar, atunci se poate aplica termenul „complex de inferioritate”.

Dacă ai acest tip de afecțiune de sănătate mintală, iată câteva dintre lucrurile comune pe care le poți experimenta:

  • Nesiguranță în relații și stima de sine scăzută
  • Incapacitatea de a-ți atinge obiectivele sau te simți „blocat”
  • Renunțarea rapidă
  • Pesimist
  • Simțind nevoia de a te retrage în situații sociale
  • Anxietate și depresie
  • Fiind sensibil la critici
  • Nu iei complimentele în serios

Următoarele sunt, de asemenea, semne ale unui complex de inferioritate, deși sunt adesea confundate cu cineva care pare prea încrezător:

  • Competitivitate excesivă
  • Perfecţionism
  • Căutarea atenției
  • Foarte sensibil la critici
  • Găsind în mod constant vina altora
  • Greutate în asumarea greșelilor
  • Să te simți bine cu tine când te descurci mai bine decât alții

Complexul de inferioritate: cauze

Termenul „complex de inferioritate” a fost inventat la începutul secolului al XX-lea de către psihologul australian Alfred Adler. Acesta a fost curios să înțeleagă de ce unor oameni le lipsesc motivațiile necesare pentru a-și îndeplini obiectivele. Astfel, el și și-a expus convingerea că toți se nasc cu o anumită inferioritate personală, învățată în copilărie și că toți avem o dorință înnăscută de a depăși acest sentiment. Cu toate acestea, psihologii moderni, se îndepărtează în mare măsură de termenul de complex de inferioritate. Specialiștii utilizând mai degrabă termenul de „stimă de sine scăzută”.

În plus, psihologii de astăzi cred că aceste complexele de inferioritate cu drepturi depline nu se bazează doar pe experiențele din copilărie, ci de obicei provin dintr-o combinație de factori, inclusiv:

  • Experiențe din copilărie
  • Experiențe pe care le avem ca adulți
  • Trăsături de personalitate
  • Mesaje culturale pe care le primim despre insuficiența noastră percepută

Pentru a înțelege mai în profunzime complexul de inferioritate, ne putem întrepta atenția către o persoană publică care a trăit cu acest sentiment de când se știe. Mai mult, după moartea celebrei sale mame, simptomele devenind din ce în ce mai agresive. Intuiești despre cine este vorba?

Prințul Harry - Rezervă - Spare - Harry Prince- recenzie
Rezervă – Prințul Harry – Recenzie Mihai Morar la Fain & Simplu Podcast

La începutul anului 2023, Prințul Harry, căci despre el vorbim, a scos o carte de memorii în care explică pe îndelete cauzele care au dus la instalarea acestui sentiment. Plus multe altele, desigur.

Dacă vrei să afli mai multe despre carte, Mihai Morar a publicat recent o recenzie a cărții „Rezervă” pe toate canalele Fain & Simplu.

Ca și cum l-ar fi avut față în față, invitat la podcast, după 455 de pagini citite, Mihai îi adresează câteva întrebări Prințului care și-a părăsit țara pe care o iubea și familia care, spune el, nu l-a iubit niciodată. De ce a făcut asta? E cartea care l-a vindecat? Sau doar cartea care îi va aduce și mai multă durere?

Ascultă acest podcast și ce poți învăța din povestea ”prințului rezervă”.