Tulburarea bipolară: cum este diagnosticată

Într-un articol anterior am vorbit despre ce înseamnă cu adevărat tulburarea bipolară și ce nu. Astăzi, în rândurile ce urmează, vom detalia cum se pune diagnostigul corect.

Tulburarea bipolară: cum este diagnosticată

Cum este diagnosticată tulburarea bipolară?

Dacă te-ai gândit că poate există un test specific pentru tulburarea bipolară, nu există! Așadar, dacă tu sau cei din jur vă confruntați cu simptome de tulburare bipolară, primul pas ar putea include verificarea cu un furnizor de servicii de sănătate mintală sau fizică. Este posibil ca un medic primar să încerce să excludă mai întâi alte cauze potențiale. Cum ar fi hipotiroidismul sau o reacție la medicamente, înainte de a te trimite la un profesionist în sănătate mintală.

Persoanele care se confruntă cu manie sau hipomanie ar putea să nu accepte că starea lor de spirit este anormală. Adesea, ei simt că mintea lor funcționează foarte bine, că gândurile lor sunt foarte clare. Acest lucru poate face ca diagnosticarea afecțiunii, în special a bolii bipolare II, să fie o provocare.

Mulți pacienți își vor recunoaște adesea depresia, dar necesită interogare atentă din partea unui profesionist în sănătate mintală pentru a dezvălui experiențele hipomaniacale. Și deoarece tratamentul pentru depresie și tulburarea bipolară poate fi foarte diferit, obținerea unui diagnostic corect este esențial.

Tulburarea bipolară: cum este diagnosticată

De asemenea, poate fi dificil să pui diagnosticul de tulburarea bipolară, deoarece împărtășește simptomele cu alte boli. Pentru început, dacă observi doar episoadele depresive, este posibil să fii diagnosticat mai întâi cu depresie majoră. Sau dacă ai halucinații în timpul unui episod maniacal, acesta poate fi confundat cu schizofrenie.

Atenție, merită remarcat faptul că cineva poate avea mai multe afecțiuni de sănătate mintală. Potrivit NIMH, este obișnuit ca persoanele cu tulburare bipolară să experimenteze, de asemenea, anxietate, ADHD, tulburări de alimentație și abuz de substanțe.

Pentru a pune acest diagnotic, un profesionist în sănătate mintală te va întreba despre simptomele tale:

  • cât durează acestea,
  • cât de rău se agravează,
  • dacă le-ați experimentat anterior.

De acolo, diagnosticul va depinde de lucruri precum frecvența și severitatea simptomelor. Deși poate fi copleșitor să primești orice diagnostic, nu uita că, acest lucru înseamnă că ești pe cale să înveți cum să-l gestionezi.