5 beneficii ale cititului pentru copii

Lectura are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor și, tocmai de aceea, e important să-i ghidezi pașii celui mici sau celei mici către fascinantul univers al cititului. 

Poți face acest lucru chiar din primele sale luni de viață, mai ales că oferta de cărți pentru bebeluși este astăzi foarte cuprinzătoare. Important e să alegi lecturile potrivite pentru copilul tău - fii fără grijă: în a doua parte a articolului îți prezentăm câteva tips & tricks care să te ajute să le alegi pe cele mai bune.

Până atunci, însă, hai să descoperi care sunt principalele 5 beneficii ale cititului pentru copii. Bineînțeles, acestea se vor reflecta pe termen lung - și-n viața sa de adult - și, mai mult decât atât, sunt valabile și pentru adulți :)

Beneficii ale cititului pentru copii
Îmbogățirea vocabularului
Gândește-te doar la câte cuvinte noi poate descoperi cel mic doar într-o singură carte sau poveste pe care i-o citești seara, înainte de culcare. Pentru a le reține mai ușor, în special în prima etapă de viață, e indicat să te orientezi către cărți cu ilustrații atractive, care să reprezinte și la nivel grafic termenii noi. 

Uite, un exemplu ar putea fi o carte despre lumea animalelor domestice, unde fiecare dintre acestea este ilustrat. Asocierea dintre cuvânt și imagine poate simplifica semnificativ procesul de îmbogățire a vocabularului.

Mai târziu, odată ce va crește și va începe să citească pe cont propriu, te va întreba pe tine care este semnificația anumitor cuvinte sau va apela la ajutorul unui dicționar - unul ilustrat s-ar putea dovedi superpractic, așa că merită să-l iei în considerare când vine vorba despre construirea bibliotecii copilului. 

Dincolo de îmbogățirea vocabularului, copilul se va familiariza treptat și modul de alcătuire a enunțurilor și își va îmbunătăți aptitudinile de comunicare.

Lărgirea orizontului cunoașterii
Lectura e o metodă grozavă - și, de multe ori, și distractivă :) - de îmbogățire a cunoștințelor. Sigur, aici contează foarte mult să alegi cărți care să-l captiveze rapid pe cel mic, altfel există riscul să-și piardă răbdarea. 

De pildă, dacă observi că este atras de științele exacte, te poți orienta către cărți din acest domeniu. Dacă, pe de altă parte, e fascinat mai ales de ficțiune, atunci construiește-i o bibliotecă bogată în cărți de povești. 

Prin lectură, cel mic află lucruri despre locuri, țări, continente pe care nu le cunoaște, descoperă informații despre evenimente istorice și personalități care au schimbat lumea, despre fenomene meteorologice care, poate, i-au atras de atâtea ori atenția și nu numai. Poate că îți este dificil să-i explici singur(ă), astfel încât să înțeleagă din prima, cum se formează curcubeul, însă cu ajutorul unei cărți adaptate nivelului său de înțelegere, misiunea aceasta va deveni mult mai ușoară.

Mai mult decât atât, lectura poate fi privită și ca o punte către alte culturi și modele culturale. Astfel, copilul descoperă obiceiuri, tradiții, perspective specifice unor culturi diferite de a sa, ceea ce ajută, printre altele, la dezvoltarea empatiei - vorbim cât de curând și despre acest beneficiu deloc de neglijat. 

Antrenarea creativității
Imaginația celor mici e ca un motoraș extraordinar, însă e important să fie alimentat cu „un combustibil” de calitate :) Ei bine, cam așa funcționează legătura dintre citit și creativitatea copiilor. 

De pildă, de multe ori ei își pot imagina continuarea unor povești care le plac mult sau pot alege să ilustreze, în felul lor, personaje pe care le îndrăgesc: prin desen sau prin scris, de pildă, ceea ce ar putea fi tradus prin faptul că lectura poate stârni apetitul pentru diferite alte hobby-uri, printre care și cele creative. 

Despre cât de importante sunt hobby-urile în viața noastră, copii mai mici sau mai mari, poți citi în articolul Rolul hobby-urilor în viața noastră: 4 beneficii la care poate că nici nu te-ai gândit. Astfel, putem spune că lectura susține procesul creativ presupus de alte hobby-uri îndrăgite de copilul tău. 

Dezvoltarea laturii empatice
Empatia, una dintre cele mai importante componente ale inteligenței emoționale, este o calitate esențială pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale armonioase. Vestea grozavă e că lectura se numără printre metodele de „antrenare” a empatiei, care funcționează și în cazul copiilor. 

Prin cărțile pe care i le citești și pe care, mai târziu, le va citi singur, copilul face cunoștință cu personaje cu povești de viață diferite de ale sale, cu personaje care trec prin situații la care poate că el nu s-a gândit până acum. Cum îi poate fi util acest lucru în viața de zi cu zi? Ei bine, „antrenându-se” să înțeleagă situațiile unor personaje, îi va fi din ce în ce mai ușor să înțeleagă acest lucru în relațiile cu colegii sau amicii săi, de pildă, ceea ce îl poate ajuta să-și construiască relații autentice, bazate pe încredere și susținere. 

Consolidarea legăturii dintre părinte și copil
Unul dintre cele mai importante beneficii ale lecturii constă, fără doar și poate, în legătura ce se creează între tine, părintele care-i citește, și copil, ascultătorul. Împreună puteți transforma lectura într-un ritual al vostru, de relaxare și de conectare emoțională. Puteți să faceți asta seara, înainte de culcare, în zilele de weekend și nu numai - important e să găsiți formula potrivită pentru voi. 

Ulterior, puteți purta tot felul de discuții - benefice, desigur, pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului - despre lucrurile citite. Astfel, îl încurajezi să-și exprime punctele de vedere și emoțiile, ceea ce îl poate ajuta să-și îmbunătățească și aptitudinile de comunicare. 

Mai mult, puteți transforma lectura într-un ritual al vostru indiferent de trecerea anilor. Puteți stabili o zi/un moment al zilei de citit împreună: el cu cartea sa, tu cu a ta.

Cum alegi cărțile potrivite pentru copilul tău
La fel ca în cazul cărților pentru adulți, nu există cărți perfecte pentru toți copiii. E posibil ca unui coleg de-ai lui să-i placă o carte care pe copilul tău nu-l atrage așa mult, astfel că începe să caște după primele pagini citite. 

Sigur, procesul de alegere a cărților potrivite pentru copil poate fi o provocare, până le găsești pe cele care să-i mențină vii atenia, concentrarea și, bineînțeles, entuziasmul. Cu timpul, îți va fi din ce în ce mai ușor să-ți dai seama ce-i place, ca să știi ce cărți să-i dăruiești, iar mai apoi - îți va spune el însuși ce titluri i-au atras atenția. 

Noi îți punem la dispoziție 3 tips & tricks care să simplifice procesul de selecție a cărților pentru copilul tău: 

Ține cont de vârsta lui
Unul dintre primele criterii după care să te ghidezi este vârsta celui mic. De ce contează atât de mult categoria de vârstă căreia i se adresează o anumită carte? Ei bine, ea e special concepută pentru nivelul de înțelegere și de maturitate a copilului. 

În schimb, dacă alegi să-i citești o carte potrivită copiilor de 5-6 ani copilului tău de doar 3-4 ani, e posibil să nu o înțeleagă în profunzime sau să-și piardă interesul. Sigur, nu este o regulă universală, însă în general e indicat să ții cont de categoria de vârstă a fiecărei cărți, pentru ca 

Ține cont de lucrurile/domeniile care îl pasionează
Bine, acest sfat e mai degrabă valabil după primele procese de selecție. La început, e important să vezi care sunt cărțile care-i plac și care îi mențin vie atenția, ca mai apoi să te orientezi către unele asemănătoare. Uite, poate descoperi că, într-o anumită etapă de lectură, e fascinat mai ales de mediul înconjurător, așa că poate fi util să te orientezi către cărți din această sferă. 

Odată ce crește și își va exprima singur preferințele și domeniile de interes, va fi din ce în ce mai ușor să-i dăruiești cărți potrivite pentru el, care să-l ajute să-și dezvolte cunoștințele din ramurile sale preferate. 

Mai ales la început, orientează-te către cărți cu ilustrații atractive 
Așa cum am văzut, ilustrațiile transformă lectura într-o activitate mai plăcută, mai distractivă și chiar mai simplă - reamintește-ți exemplul de mai devreme referitor la asocierea ușoară dintre o noțiune și reprezentarea grafică a noțiunii respective, ce-l ajută pe cel mic să-și dezvolte vocabularul. 

Ce înseamnă, de fapt, ilustrații atractive? Și aici lucrurile sunt destul de subiective. S-ar putea ca lucrurile care-ți stârnesc ție atenția să nu fie întotdeauna pe placul celui mic, așa că atunci când găsești o carte pe care te gândești să i-o cumperi, l-ai putea invita să-și exprime părerea despre ea, să vezi dacă e interesat sau nu. Când crește, puteți merge împreună prin librării și să urmărești care sunt cărțile pe care le răsfoiește cu interes.

Gând de final
Sperăm că beneficiile prezentate în articolul de azi te ajută să ai o perspectivă mai amplă asupra improtanței cititului în viața celor mici. Ba chiar le-ai putea folosi și în discuțiile cu copilul tău - ceva mai mare :) - când vrei să-i explici cum îl poate ajuta lectura pe termen lung.

Totodată, sperăm că găsești utile cele 3 tips & tricks de alegere a cărților potrivite pentru copilul tău. La început, însă, procesul de selecție poate fi ceva mai migălos, până-i descoperi pasiunile și interesele literare ale celui mic - dar acest lucru va merita cu siguranță!
sursă foto: Unsplash

Lectura are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor și, tocmai de aceea, e important să-i ghidezi pașii celui mici sau celei mici către fascinantul univers al cititului. Poți face acest lucru chiar din primele sale luni de viață, mai ales că oferta de cărți pentru bebeluși este astăzi foarte cuprinzătoare. Important e să alegi lecturile potrivite pentru copilul tău – fii fără grijă: în a doua parte a articolului îți prezentăm câteva tips & tricks care să te ajute să le alegi pe cele mai bune. Până atunci, însă, hai să descoperi care sunt principalele 5 beneficii ale cititului pentru copii. Bineînțeles, acestea se vor reflecta pe termen lung – și-n viața sa de adult – și, mai mult decât atât, sunt valabile și pentru adulți.

Beneficii ale cititului pentru copii

Îmbogățirea vocabularului

Gândește-te doar la câte cuvinte noi poate descoperi cel mic doar într-o singură carte sau poveste pe care i-o citești seara, înainte de culcare. Pentru a le reține mai ușor, în special în prima etapă de viață, e indicat să te orientezi către cărți cu ilustrații atractive, care să reprezinte și la nivel grafic termenii noi.

Uite, un exemplu ar putea fi o carte despre lumea animalelor domestice, unde fiecare dintre acestea este ilustrat. Asocierea dintre cuvânt și imagine poate simplifica semnificativ procesul de îmbogățire a vocabularului.

Mai târziu, odată ce va crește și va începe să citească pe cont propriu, te va întreba pe tine care este semnificația anumitor cuvinte sau va apela la ajutorul unui dicționar – unul ilustrat s-ar putea dovedi superpractic, așa că merită să-l iei în considerare când vine vorba despre construirea bibliotecii copilului.

Dincolo de îmbogățirea vocabularului, copilul se va familiariza treptat și modul de alcătuire a enunțurilor și își va îmbunătăți aptitudinile de comunicare.

Lărgirea orizontului cunoașterii

Lectura e o metodă grozavă – și, de multe ori, și distractivă 🙂 – de îmbogățire a cunoștințelor. Sigur, aici contează foarte mult să alegi cărți care să-l captiveze rapid pe cel mic, altfel există riscul să-și piardă răbdarea.

De pildă, dacă observi că este atras de științele exacte, te poți orienta către cărți din acest domeniu. Dacă, pe de altă parte, e fascinat mai ales de ficțiune, atunci construiește-i o bibliotecă bogată în cărți de povești.

Prin lectură, cel mic află lucruri despre locuri, țări, continente pe care nu le cunoaște, descoperă informații despre evenimente istorice și personalități care au schimbat lumea, despre fenomene meteorologice care, poate, i-au atras de atâtea ori atenția și nu numai. Poate că îți este dificil să-i explici singur(ă), astfel încât să înțeleagă din prima, cum se formează curcubeul, însă cu ajutorul unei cărți adaptate nivelului său de înțelegere, misiunea aceasta va deveni mult mai ușoară.

Mai mult decât atât, lectura poate fi privită și ca o punte către alte culturi și modele culturale. Astfel, copilul descoperă obiceiuri, tradiții, perspective specifice unor culturi diferite de a sa, ceea ce ajută, printre altele, la dezvoltarea empatiei – vorbim cât de curând și despre acest beneficiu deloc de neglijat.

Antrenarea creativității

Imaginația celor mici e ca un motoraș extraordinar, însă e important să fie alimentat cu „un combustibil” de calitate 🙂 Ei bine, cam așa funcționează legătura dintre citit și creativitatea copiilor.

De pildă, de multe ori ei își pot imagina continuarea unor povești care le plac mult sau pot alege să ilustreze, în felul lor, personaje pe care le îndrăgesc: prin desen sau prin scris, de pildă, ceea ce ar putea fi tradus prin faptul că lectura poate stârni apetitul pentru diferite alte hobby-uri, printre care și cele creative.

Despre cât de importante sunt hobby-urile în viața noastră, copii mai mici sau mai mari, poți citi în articolul Rolul hobby-urilor în viața noastră: 4 beneficii la care poate că nici nu te-ai gândit. Astfel, putem spune că lectura susține procesul creativ presupus de alte hobby-uri îndrăgite de copilul tău.

Dezvoltarea laturii empatice

Empatia, una dintre cele mai importante componente ale inteligenței emoționale, este o calitate esențială pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale armonioase. Vestea grozavă e că lectura se numără printre metodele de „antrenare” a empatiei, care funcționează și în cazul copiilor.

Prin cărțile pe care i le citești și pe care, mai târziu, le va citi singur, copilul face cunoștință cu personaje cu povești de viață diferite de ale sale, cu personaje care trec prin situații la care poate că el nu s-a gândit până acum. Cum îi poate fi util acest lucru în viața de zi cu zi? Ei bine, „antrenându-se” să înțeleagă situațiile unor personaje, îi va fi din ce în ce mai ușor să înțeleagă acest lucru în relațiile cu colegii sau amicii săi, de pildă, ceea ce îl poate ajuta să-și construiască relații autentice, bazate pe încredere și susținere.

Consolidarea legăturii dintre părinte și copil

Unul dintre cele mai importante beneficii ale lecturii constă, fără doar și poate, în legătura ce se creează între tine, părintele care-i citește, și copil, ascultătorul. Împreună puteți transforma lectura într-un ritual al vostru, de relaxare și de conectare emoțională. Puteți să faceți asta seara, înainte de culcare, în zilele de weekend și nu numai – important e să găsiți formula potrivită pentru voi.

Ulterior, puteți purta tot felul de discuții – benefice, desigur, pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului – despre lucrurile citite. Astfel, îl încurajezi să-și exprime punctele de vedere și emoțiile, ceea ce îl poate ajuta să-și îmbunătățească și aptitudinile de comunicare.

Mai mult, puteți transforma lectura într-un ritual al vostru indiferent de trecerea anilor. Puteți stabili o zi/un moment al zilei de citit împreună: el cu cartea sa, tu cu a ta.

Cum alegi cărțile potrivite pentru copilul tău

La fel ca în cazul cărților pentru adulți, nu există cărți perfecte pentru toți copiii. E posibil ca unui coleg de-ai lui să-i placă o carte care pe copilul tău nu-l atrage așa mult, astfel că începe să caște după primele pagini citite.

Sigur, procesul de alegere a cărților potrivite pentru copil poate fi o provocare, până le găsești pe cele care să-i mențină vii atenia, concentrarea și, bineînțeles, entuziasmul. Cu timpul, îți va fi din ce în ce mai ușor să-ți dai seama ce-i place, ca să știi ce cărți să-i dăruiești, iar mai apoi – îți va spune el însuși ce titluri i-au atras atenția.

Noi îți punem la dispoziție 3 tips & tricks care să simplifice procesul de selecție a cărților pentru copilul tău:

Ține cont de vârsta lui

Unul dintre primele criterii după care să te ghidezi este vârsta celui mic. De ce contează atât de mult categoria de vârstă căreia i se adresează o anumită carte? Ei bine, ea e special concepută pentru nivelul de înțelegere și de maturitate a copilului.

În schimb, dacă alegi să-i citești o carte potrivită copiilor de 5-6 ani copilului tău de doar 3-4 ani, e posibil să nu o înțeleagă în profunzime sau să-și piardă interesul. Sigur, nu este o regulă universală, însă în general e indicat să ții cont de categoria de vârstă a fiecărei cărți, pentru ca

Ține cont de lucrurile/domeniile care îl pasionează

Bine, acest sfat e mai degrabă valabil după primele procese de selecție. La început, e important să vezi care sunt cărțile care-i plac și care îi mențin vie atenția, ca mai apoi să te orientezi către unele asemănătoare. Uite, poate descoperi că, într-o anumită etapă de lectură, e fascinat mai ales de mediul înconjurător, așa că poate fi util să te orientezi către cărți din această sferă.

Odată ce crește și își va exprima singur preferințele și domeniile de interes, va fi din ce în ce mai ușor să-i dăruiești cărți potrivite pentru el, care să-l ajute să-și dezvolte cunoștințele din ramurile sale preferate.

Mai ales la început, orientează-te către cărți cu ilustrații atractive

Așa cum am văzut, ilustrațiile transformă lectura într-o activitate mai plăcută, mai distractivă și chiar mai simplă – reamintește-ți exemplul de mai devreme referitor la asocierea ușoară dintre o noțiune și reprezentarea grafică a noțiunii respective, ce-l ajută pe cel mic să-și dezvolte vocabularul.

Ce înseamnă, de fapt, ilustrații atractive? Și aici lucrurile sunt destul de subiective. S-ar putea ca lucrurile care-ți stârnesc ție atenția să nu fie întotdeauna pe placul celui mic, așa că atunci când găsești o carte pe care te gândești să i-o cumperi, l-ai putea invita să-și exprime părerea despre ea, să vezi dacă e interesat sau nu. Când crește, puteți merge împreună prin librării și să urmărești care sunt cărțile pe care le răsfoiește cu interes.

Gând de final

Sperăm că beneficiile prezentate în articolul de azi te ajută să ai o perspectivă mai amplă asupra improtanței cititului în viața celor mici. Ba chiar le-ai putea folosi și în discuțiile cu copilul tău – ceva mai mare 🙂 – când vrei să-i explici cum îl poate ajuta lectura pe termen lung.

Totodată, sperăm că găsești utile cele 3 tips & tricks de alegere a cărților potrivite pentru copilul tău. La început, însă, procesul de selecție poate fi ceva mai migălos, până-i descoperi pasiunile și interesele literare ale celui mic – dar acest lucru va merita cu siguranță!