25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR
Sursa: Pexels

Singurătatea nu este ceva despre care poți face glume. Ea poate veni și cu o latură de gânduri negative și emoții incomode. Lucruri precum „Nu pot vorbi cu nimeni” sau „nimănui nu-i pasă de mine” apar adesea în mintea oricui experimentează singurătatea, din cauza stimei de sine scăzute. De asemenea, sentimente precum tristețe, furie, resentimente, goliciune, anxietate și depresie pot apărea și ele. Prin urmare, pentru mulți, nu este genul de experiență prin care se trece tocmai ușor. Fie că treci prin asta acum, fie că nu, este bine să știi ce este de făcut atunci când te simți singur, pentru a face momentul să treacă cu folos.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR

Poate că tocmai ți-ai făcut bagajele și te-ai mutat într-un oraș nou. Încă nu ți-ai găsit un cerc de prieteni și te simți al nimănui. Sau poate că ești înconjurat de o mulțime de oameni, dar totuși simți singurătatea ca și cum ar fi al doilea nume al tău.

În orice caz, nu-ți face griji. Există o mulțime de lucruri pe care le poți face atunci când te simți singur pentru a fi mai bine. Cel mai eficient dintre toate însă este jurnalul. Poate că nu ai acest obicei și deja ai ridicat sceptic o sprânceană, însă citește te rugăm în continuare.

Scrierea într-un jurnal îți permite să faci un pas înapoi și să evaluezi modul în care singurătatea te face să te simțiți. Mai mult, ai ocazia să urmărești felul în care ai grijă de tine în acele momente. Scrisul de mână te ajută, de asemenea, să eliberezi negativitatea pe care o poți experimenta și să găsești un sentiment de calm și liniște.

A scrie despre singurătatea ta o poate separa și de cine ești ca persoană. Iar asta îți dă mai multă putere și te poate ajuta să faci față mai ușor acestui moment de cumpănă. Așadar, folosește aceste instrucțiuni de jurnal pentru a deveni confortabil cu singurătatea ta și a te înclina spre ceva pozitiv (dacă ești pregătit pentru asta). Să-i dăm drumul!

CÂND TE SIMȚI SINGUR…

1. Completează spațiul liber: Sunt cel mai singur atunci când ______________.

2. De cât timp te simți singur? Cum și de ce crezi că a început?

3. Te simți singur tot timpul sau în anumite situații?

4. Cum te-ai descurcat cu sentimente similare de singurătate în trecut? Ești mulțumit de felul în care te-ai descurcat atunci când ești singur? De ce sau de ce nu?

5. Descrie diferența dintre singurătate și a fi singur. Dacă nu vezi o diferență, scrie despre ce este aceasta.

6. Ia-ți o secundă pentru a face o pauză și a privi înăuntru. Ce alte emoții sunt însoțite de singurătate? Te simți frustrat, trist sau anxios? Scrieți despre ceea ce apare.

7. Te-ar face să te simți mai puțin singur? De ce sau de ce nu?

8. Scrie o notă despre singurătatea ta fără filtre. Ce vrei cu adevărat să spui?

9. Ce i-ai spune cuiva apropiat care se simte singur? Simți că poți să-ți iei propriul sfat? De ce sau de ce nu?

10. Cum vorbești cu tine când te simți singur? Esti amabil sau nu? Enumeră câteva exemple. Cum te face asta să te simți?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR
Sursa: Pexels
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR

11. Scrie despre un moment în care te-ai simțit super susținut în viața ta. Există modalități prin care puteți ajunge la acest sprijin acum? Dacă da, scrie despre cum poți realiza asta.

12. Cine se află în cercul tău apropiat acum? Acești oameni te fac să te simți mai singur sau mai puțin singur?

13. Scrie discuția pe care vrei să o auzi chiar acum de la tine sau de la altcineva. Nu te abține!

14. Descrie cum se simte singuratatea în corpul tau.

15. Este vreun tip de pierdere sau schimbare asociată cu experiența ta de singurătate? Dacă da, există elemente pozitive care au rezultat din acea pierdere sau schimbare?

16. Notează cel puțin cinci complimente pe care le-ai primit în trecut. Cum te fac să te simți acum?

17. Scrie o scrisoare de orice lungime unei persoane cu care nu ai mai vorbit de ceva vreme, dar cu care ai vrea să reiei legătura. Îi poți spune cum te simți sau nu – depinde de tine.

18. Rețelele de socializare îți alimentează sentimentul de singurătate sau nu? Te poți concentra pe aplicația preferată sau poți generaliza toate profilurile pe care le ai. În funcție de ce răspunzi aici, poate ar fi cazul de puțină ordine în telefon.

19. Gândește-te la un moment în care te-ai simțit cel mai fericit. Enumeră câteva moduri prin care poți ajunge la această fericire.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR
Sursa: Pexels
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI SINGUR

20. A existat vreodată un moment în care ai fost de acord să te simți singur? Cum este această dată diferită sau aceeași?

21. Enumeră cinci lucruri frumoase pe care le poți face pentru altcineva în curând (poate fi un lucru pentru cinci persoane diferite sau cinci lucruri pentru o persoană). Apoi, enumeră cinci pe care le poți face pentru tine.

22. Care sunt câteva obiective pe termen scurt și lung pe care le ai pentru tine? Care sunt câțiva pași mici pe care îi poți face astăzi pentru a ajunge la unul dintre aceste obiective?

23. Dacă singurătatea ta ar fi un personaj de film sau TV din orice ai văzut vreodată, cine ar fi și de ce?

24. Ce responsabilități ai acum și ce simți despre fiecare? Te entuziasmează vreunul dintre ei? Simți că te provoacă? Te îngrijorează?

25. Cum te poți conecta cel mai bine cu oamenii și lucrurile pe care le iubești? Dacă ești deja conectat cu ei și încă te simți singur, există ceva ce simți că lipsește din viața ta?

Mădălina Costache