Oboseala empatică: Capcana potențială a empatiei

Oboseala empatică: Capcana potențială a empatiei
Sursa: Pexels

A avea multă empatie te face să fii îngrijorat de bunăstarea și fericirea celorlalți. Totodată poate înseamna ca uneori să te simți copleșit sau chiar suprastimulat dacă te gândești mereu la emoțiile altora. Acest lucru poate duce spre oboseala empatică.

Ce este oboseala empatică?

Oboseala empatică descrie epuizarea fizică, emoțională și mentală care poate rezulta din oferirea de sprijin emoțional celorlalți.

Aceasta apare în special la cei care pot fi supraexpuși la nevoile emoționale ale altora într-un rol de sprijin. Spre exemplu putem vorbi despre lucrătorii din domeniul sănătății, profesori, asistente etc.

Supraexpunerea la nevoile emoționale poate duce la stres și la creșterea nivelului de cortizol, contribuind la incapacitatea cuiva de a răspunde cu compasiune.

Sursa: Pexels

În timp ce stresul expunerii excesive la nevoile emoționale ale altora este un factor care contribuie la oboseala empatică, acesta apare cel mai adesea atunci când cineva nu își trasează limite. Când nu-ți stabilești și nu-ți respecți granițele, ajungi să iei durerea sau emoția altcuiva ca fiind ale tale. Astfel, „sentimentul pentru” vs. „sentimentul cu” cineva provoacă adesea oboseală empatică.

Cercetările efectuate de Brené Brown indică faptul că „oboseala de suferință empatică” rezultă dintr-un răspuns emoțional concentrat spre interior la nevoile altora. De exemplu, dacă ai tendința de a te introduce în povestea altcuiva în loc să-i auzi povestea ca a lor, atunci s-ar putea să te lupți cu oboseala empatică.

Poziție empatică:

  • sănătoasă: „Îți onorez lupta”.
  • nesănătoasă (nu empatia reală): „Îți dețin lupta ca pe a mea.”

Putem răspunde empatic doar dacă suntem dispuși să fim prezenți la durerea cuiva. Dacă nu suntem dispuși să facem asta, nu este empatie reală.” -Brené Brown

Semne ale oboselii empatice

Când îți lipsesc granițele și iei durerea sau emoția altcuiva ca pe a ta, simptomele oboselii empatice pe care le poți experimenta includ:

  • Te simți copleșit. Nu pot funcționa normal din cauza durerii altcuiva.
  • Senzație de epuizare emoțională. Nu am capacitatea emoțională de a acorda mai multă grijă.
  • Probleme cu somnul. Gândurile mele despre experiența ta nu mă lasă să adorm/să mă odihnesc.
Sursa: Pexels
  • Dificultate de concentrare. Mintea mea rumegă asupra situațiilor care sunt în afara controlului meu.
  • Epuizarea fizică. Nu am energie să fiu prezent cu tine.
  • Apatie. Am devenit amorțit de la supraexpunerea la durerea altora.
  • Iritabilitate. Nu pot acorda atenție încă unui lucru. Pleacă din calea mea.
  • Senzație de deconectare emoțională. Ți-am luat durerea ca pe a mea și nu-ți mai înțeleg perspectiva.

Dacă te regăsești în cuvintele de mai sus, oprește-te din alergat și respiră! Începe acum să faci pași spre setarea corectă a unor limite personale, apoi caută să te ți de ele. În timp, vei observa o îmbunătățire din punct de vedere fizic, mental și emoțional.

De asemenea, pentru că tot mai mulți oameni cad în această capcană, vom deschide curând un nou topic aici pe site despre cum poți preveni oboseala empatică, pe care te încurajăm să-l parcurgi. Rămâi cu ochii pe noi.

Mădălina Costache